04 Οκτωβρίου, 2016

ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΑ “ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΝΗ”

 

Ο Raed Al-Saleh δηλώνει ότι πριν απο τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία δεν μπορούσε να φανταστεί τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Ο πρώην  έμπορος ηλεκτρονικών από τη βορειοδυτική πόλη Jisr al-Shughour, ο Saleh, 33 ετών, είναι τώρα επικεφαλής της συριακής Πολιτικής Άμυνας, σε εθελοντική δύναμη αφιερωμένη στη διάσωση των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων και βομβαρδισμών.

Η ομάδα 3.000 μελών, επίσης γνωστή ως « Λευκή Κράνη», είναι η πρώτη ομάδα που ανταποκρίθηκε στις αεροπορικές επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων, τραβώντας επιζώντες από τα ερείπια . Ο Saleh ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του μεταξύ της Τουρκίας και των αντίπαλων περιοχών που βρίσκονται υπό κατάληψη  στη βόρεια Συρία, αλλά αυτή τη στιγμή επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει το έργο της Πολιτικής Άμυνας, καθώς και ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για την ομάδα.

Γλυκομίλητος και επιφυλακτικός, ο Saleh εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση για τον εμφύλιο πόλεμο που απειλεί την ήσυχη ζωή του, ωθώντας τον σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επάγγελμα. “Ξεκινώντας από το 2011, μετά την έναρξη της καταστολής της κυβέρνησης, άρχισα να βοηθάω με ανθρωπιστική πίστη για την εκκένωση των τραυματιών στην περιοχή μας μετά τις επιθέσεις”, είπε στο Intercept κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

“Πήραμε την εμπειρία από αυτή την πρακτική εργασία και αργότερα έλαβα κάποια εκπαίδευση από μια τουρκική ΜΚΟ. Μέχρι το 2013, αρχίσαμε να κάνουμε έρευνα και διάσωση  μετά από αεροπορικές επιδρομές, και την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε η “Πολιτική Άμυνα”. ” Η δουλειά της ομάδας έχει κερδίσει τη διεθνή προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για Νόμπελ Ειρήνης, καθώς και το ντοκιμαντέρ Netflix, το οποίο έχει τίτλο “Tα άσπρα Κράνη”.

Η ταινία αφηγείται τις εμπειρίες πολλών μελών της μονάδας “Πολιτικής Άμυνας” στο Χαλέπι, ακολουθώντας τους στις αποστολές αλλά και καθώς περνούν το χρόνο τους με τις οικογένειές τους, στην εκπαίδευση, και στους προβληματισμούς τους. Περιλαμβάνει επίσης οδυνηρά πλάνα των αεροπορικών επιδρομών  στην πόλη. Ο απόηχος πολλών τέτοιων αεροπορικών επιθέσεων, που καταγράφονται από τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας και θα μεταδοθούν σε social media, είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας για τα εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης και τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Όμως, η προσοχή που η ομάδα έχει λάβει έχει κινήσει το στόχο της συριακής κυβέρνησης και των ρωσικών δυνάμεων που την υποστηρίζουν. Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις βάσεις  της Πολιτικής Άμυνας στο Χαλέπι, καταστρέφοντας μια από τις λίγες σανίδες σωτηρίας που έχουν στη διάθεση τους οι άμαχοι στην πολιορκημένη πόλη.

“Δεν είναι ευχαριστημένοι που υπάρχει μια ιστορία επιτυχίας στη Συρία που λαμβάνει την προσοχή του κόσμου”, λέει ο Saleh. “Μας στοχεύουν γιατί έχουμε γίνει μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών για το τι συμβαίνει στο Χαλέπι. Έχουμε τεκμηριώσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, και περνάμε τα μηνύματα  στον κόσμο.”Η Πολιτική Άμυνα είναι μία από τις λίγες οργανώσεις παροχής βοήθειας που εξακολουθεί να λειτουργεί σε αυτές τις δυσοίωνες συνθήκες. 

Για τους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης, η ομάδα, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από τον Οργανισμό των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη, έχει γίνει το θέμα των μακάβριων θεωρίων συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων και κατηγορίων ότι αποτελούν μέρος ενός δυτικού ενορχηστρωμένου σχεδίου για αλλαγή καθεστώτος.
 
Ο Saleh είναι κουρασμένος από αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι έχουν πάρει “διαζύγιο” από την πραγματικότητα των γεγονότων στη Συρία. Ο Κωδικας συμπεριφοράς  της Πολιτικής Άμυνας περιλαμβάνει την υπόσχεση της πολιτικής ουδετερότητας, και η ομάδα διασώζει τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

“Δεν ζητάμε τίποτα, εκτός από την εφαρμογή των ψηφισμάτων και των συμφωνιών ζητώντας ένα τέλος στις αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις πολιορκίας, τα βασανιστήρια και τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς”, λέει ο Saleh. “Γνωρίζουμε ότι τα ψηφίσματα για να σταματήσουν αυτά τα πράγματα δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη Συρία, διότι δεν υπάρχει σεβασμός. Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για να σταματήσει αυτή η καταστροφή. ”

Η συριακή κυβέρνηση επανέλαβε πρόσφατα την πρόθεσή της να ξαναπάρει περιοχές της αντιπολίτευσης που κρατούνται στο Χαλέπι με τη βία. Υποστηρίχθηκε απο ρωσική αεροπορική δύναμη καθώς και επίγειες δυνάμεις . Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες άμαχοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν κατηγορηθεί  για στόχευση αμάχων  της πόλης.

Μια αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψε μια ανθρωπιστική αποστολή που διοργανώθηκε από την Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους σε μια επίθεση για την οποία  έχει ευρέως κατηγορηθεί η ρωσική κυβέρνηση. Ο Γενικός Γραμματέας του U.N, Ban Ki-moon έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις αυτές  εγκλήματα πολέμου, λέγοντας ότι η κατάσταση στο Χαλέπι μοιάζει με “σφαγείο”.

Ο Saleh λέει ότι το έργο της Πολιτικής Άμυνας στο Χαλέπι και οπουδήποτε αλλού θα συνεχιστεί παρά την εντατικοποίηση των επιθέσεων. Πάνω από 130 μέλη της Πολιτικής Άμυνας έχουν σκοτωθεί στη γραμμή του καθήκοντος, δεδομένου ότι η οργάνωση ιδρύθηκε το 2013, και συμπεριλαμβανομένων πολλών που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που προορίζονταν και για τους διασώστες.

Αν και ο εμφύλιος πόλεμος και ο ρόλος του σε αυτόν έχει αλλάξει τη ζωή του αμετάκλητα, ο Saleh λέει ότι ο ίδιος και άλλα μέλη της Πολιτικής Άμυνας οδηγούνται να συνεχίσουν το έργο τους από θρησκευτική πεποίθηση. Το έμβλημα της Πολιτικής Άμυνας “αν σώσεις μια ζωή είναι σαν να σώζεις όλη την ανθρωπότητα,” έχει προσαρμοστεί από ένα στίχο του Κορανίου.“Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο Χαλέπι υπό καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις”, λέει ο Saleh.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: