05 Οκτωβρίου, 2016

ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό συνεχίζεται. Πλέον, όμως, αποκαλύπτονται χειρισμοί, οι οποίοι πέραν των αρνητικών συνεπειών που επιφέρουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος, θα πρέπει να προσελκύσουν και το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης.

Δυνάμει του Νόμου 4375/2016 συστάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γενική Γραμματεία Υποδοχής των μεταναστών. Σε αυτήν τη Γενική Γραμματεία υπάγονται η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η Διεύθυνση Υποδοχής.

Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως κύρια αποστολή της «την αποτελεσματική διενέργεια των διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης των πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.».

Στην πραγματικότητα, η σύσταση αυτής της υπηρεσίας επιβλήθηκε στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου, αφενός μεν να τεθεί φραγμός στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, αφετέρου δε να γίνεται ταυτοποίηση των παρανόμως εισελθόντων μεταναστών.

Επικεφαλής της νεοιδρυθείσας Υπηρεσίας τέθηκε από τον πρωθυπουργό ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης. Πρώην βουλευτής, ο οποίος στήριξε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην προσπάθεια ανατροπής της προηγούμενης κυβερνήσεως, επ’ αφορμή της ψηφοφορίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Κλήθηκε, λοιπόν, να συνεργαστεί με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Μουζάλα, στο μείζον αυτό θέμα, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Έκτοτε, έχοντας μεσολαβήσει χρονικό διάστημα πέντε μηνών, δεν είχε εκδοθεί το διάταγμα που προέβλεπε τις αρμοδιότητες του κ. Βουδούρη. Ο τελευταίος, αντιλαμβανόμενος ότι περιττεύει, άφησε δημοσίως να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί, επιχειρώντας να κινητοποιήσει τον κ. πρωθυπουργό. Ωστόσο, ουδεμία αντίδραση υπήρξε.

Αποτέλεσμα, ο κ. Βουδούρης παραιτήθηκε διατυπώνοντας αιτιάσεις εις βάρος του αρμοδίου υπουργού για την ακολουθούμενη διαδικασία. Συγχρόνως, ρητώς αναφέρθηκε σε κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων, από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο πολιτικό γραφείο του κ. Μουζάλα και τα οποία ανεπιτρέπτως έχουν υποκαταστήσει τις υπηρεσίες.

Ο παραιτηθείς κ. Βουδούρης είπε, ότι γίνεται προσπάθεια τεχνητής διογκώσεως του αριθμού των προσφύγων, την οποία συνάρτησε ευθέως με τα δυσανάλογα χρήματα που δαπανώνται στη χώρα μας ανά πρόσφυγα.

Δηλαδή, ο άνθρωπος που αρχικώς κλήθηκε να διοικήσει μια υπηρεσία, αλλά δεν του παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες, αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Ότι για κάθε πρόσφυγα δαπανώνται ετησίως 15.000 ευρώ, ενώ στη Νορβηγία το αντίστοιχο ποσό είναι 10.000 ευρώ, και ότι καταγράφονται διογκωμένοι τεχνητώς αριθμοί προσφύγων.

Εν ολίγοις, ο κ. Βουδούρης κατήγγειλε οικονομικές ατασθαλίες του υπευθύνου υπουργού και των συν αυτώ, για τις οποίες ο κ. Τσίπρας αδιαφόρησε. Μείζον ζήτημα έχει προκύψει και μένει να δούμε πώς θα ενεργήσει η Δικαιοσύνη, στην οποία γνωρίζουμε ότι έχει φτάσει ο αντίκτυπος των δηλώσεων Βουδούρη…


Δεν υπάρχουν σχόλια: