25 Οκτωβρίου, 2016

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Το όραμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στην χώρα, παίρνει σάρκα και οστά. Η πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση και την μετάβαση από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα, έχει καταρτιστεί και θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στην Εθνοσυνέλευση.

Αυτά ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέδριο του ΑΚΡ, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη για στήριξη της πρότασης από όλα τα κόμματα στη χώρα ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι κεμαλιστές και το φιλοκουρδικό κόμμα, ωστόσο έχουν προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση, η οποία όπως αναφέρουν θα καταστήσει τον Ερντογάν υπεράνω όλων. Οι Εθνικιστές αντιθέτως, μετά από πολλές συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα την υπερψηφίσουν.

Σε τέτοια περίπτωση, ο Ερντογάν εξασφαλίζει τις ψήφους που χρειάζεται ώστε οι συνταγματικές αλλαγές να οδηγηθούν σε δημοψήφισμα, όπου ελπίζει ότι θα μπορέσει να πείσει τον λαό για την ανάγκη των αλλαγών, που θα εγγυώνται, όπως υποστηρίζει, την διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και την ασφάλεια του κράτους.

Στην μετά το πραξικόπημα Τουρκία, όπου έχει επεκταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους 3 μήνες, συνεχίζονται οι φωνές αντίδρασης κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και βαφτίζονται σωτήριες για το τουρκικό έθνος. 35 χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, για άλλους 82 χιλιάδες διενεργήθηκε έρευνα, ενώ αποφασίστηκε και η επέκταση του διαστήματος κράτησης των υπόπτων.

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί η χώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αφεθεί η δικαστική εξουσία να πράξει την δουλειά της ελεύθερα και απερίσπαστα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: