16 Οκτωβρίου, 2016

ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΠΑΡΤΙ ΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΘΡΗΝΟΥΝ ΒΡΕΦΗ

 

Συρία, δύο κόσμοι. Στη Δαμασκό πάρτι. Την ώρα που η χώρα που δεν ελέγχεται από τον Άσαντ φλέγεται, η επίσημη κυβέρνηση διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πάρτι στους δρόμους για να γιορτάσει τη "μάρα της Δαμασκού".

Εκατοντάδες νέοι παρέλασαν κρατώντας πλακάτ και πανό για την "αγάπη και την ειρήνη" πετώντας χρώματα στον αέρα. Σκηνές που θυμίζουν πάρτι δυτικού χαρακτήρα. Μιλάμε φυσικά για τις περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό του Άσαντ με τη στήριξη των Ρώσων. Για τις ίδιες περιοχές η επίσημη κυβέρνηση έχει λανσάρει και τουριστική καμπάνια.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προελαύνουν σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας και της Ρωσίας.

Όλα αυτά ενώ αναμένεται να εκκινήσουν οι νέες συνομιλίες για ειρηνευτική κατάπαυση του πυρός με συναντήσεις διπλωματών Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για να τερματιστεί το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος. Με τον Λαβρόφ όμως να ανακοινώνει πως δεν είναι "ιδιαιτέρως αισιόδοξος", δύσκολα αναμένουμε άμεση λύση.

Στη σημερινή συνάντηση στη Λοζάνη πέραν των Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αναμένεται να λάβουν μέρος οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πιθανόν του Κατάρ.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν χθες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των νεκρών άμεσα.

Από την 22η Σεπτεμβρίου ως χθες είχαν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους και 68 παιδιά, σύμφωνα με την ΜΚΟ. Εξάλλου 15 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον ενός χωριού στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ράκα.

Τα οποία "πιθανόν έγιναν από τον συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση" ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Με άλλα λόγια ο Άσαντ χτυπά μαζί με τους Ρώσους τους αντάρτες και εκείνοι μαζί με τους Αμερικανούς βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές που οπισθοχωρούν. Το απόλυτο χάος.Και να μην ξεχνάμε και την τουρκική επιχείρηση στον βορρά της χώρας για να διασφαλίσει τα σύνορα, βάζοντας στο στόχαστρο και τους Κούρδους που ζουν στο αυτόνομο Κομπάνι.

"Μετά την κατάρρευση της πρόσφατης κατάπαυσης του πυρός, πάνω από 130 παιδιά σκοτώθηκαν στο ανατολικό Χαλέπι και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν σε αδυσώπητους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς", τόνισε η πρόεδρος της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, σε ανακοίνωσή της.

"Πολλοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν φροντίδα για τα φρικτά τραύματά τους διότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων και βασικών υλικών. Ο χρόνος που έχουν είναι μετρημένος" τόνισε η ίδια, κάνοντας έκκληση για κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε μια πόλη που έχει γίνει συντρίμμια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη χώρα, έχει μετρήσει 271.138 νεκρούς. Ανάμεσά τους είναι 79.106 άμαχοι από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016.

Στη χώρα αυτή με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016). Από τότε μέχρι σήμερα τα νούμερα αυτά έχουν αυξηθεί αλλά επίσημη καταγραφή δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: