07 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακρόαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππάς για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Παππάς επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καναλαρχών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Eγκύκλιο που ουσιαστικά «καταργεί» τις συντάξεις χηρείας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εφαρμόσει τις διατάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Τι προβλέπει η εγκύκλιος.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η πορεία του οικονομικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χαλαρή συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι εκπλήξεις της βραδιάς. Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, μετά την ανακοίνωση της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενώ το Ποτάμι κατήγγειλε ότι στην επιτροπή υπάρχουν άνθρωποι που είχαν εργασθεί για το χουντικό Σύνταγμα.

Κύκλοι της κυβέρνησης, όμως, επέλεξαν αρχικά να απαντήσουν μόνο στην ανακοίνωση της ΝΔ, σημειώνοντας υποτιμητικά: «Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;» Σε νέες ακυρώσεις πτήσεων προχωρά την Παρασκευή και το Σάββατο 7 και 8 Οκτωβρίου η Olympic Air, λόγω της απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

Κόσμος:Η Ιταλία στήνει το Δεκέμβριο το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, και η Ρώμη - όπως και η υπόλοιπη Ευρώπηαναρωτιούνται εάν η κάλπη θα γίνει το θανάσιμο πλήγμα στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι:

Οι δημοσκοπήσεις είναι Πυθία, με το «ναι» και το «όχι» να εναλλάσσονται αλλά τους αναποφάσιστους να κυριαρχούν, την ώρα που ο Ρέντσι προσπαθεί να αποσυνδέσει την κάλπη από τον ίδιο - έστω κι αν φέρεται ακόμη να λέει πως αν χάσει... θα αλλάξει επάγγελμα. Φωνές υπέρ του «όχι» και στο κόμμα του, με τον ίδιο να βλέπει υστερόβουλα κίνητρα.

Τα συντρίμμια που ανακαλύφθηκαν στον Μαυρίκιο προέρχονται από το μοιραίο Boeing της πτήσης MH370 που χάθηκε μυστηριωδώς πριν από δύο χρόνια, επιβεβαίωσαν την Παρασκευή οι Αρχές της Μαλαισίας. Το γεγονός αποδεικνύεται από την τεχνική ανάλυση του αναφερόμενου τμήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε από αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας πτήσεων στην Αυστραλία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας αφήνει ο Τόνι Μπλερ. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Esquire, ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι για την ώρα αναζητά έναν πολιτικό ρόλο με τον οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους Εργατικούς να βρεθούν ξανά στο τιμόνι της χώρας αισιοδοξώντας παράλληλα ότι το Εργατικό Κόμμα θα κάνει σύντομα ξανά στροφή προς τον χώρο του κέντρου.

Το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ενδέχεται να προχώρησαν δύο φορές σε παραβίαση του εναέριου χώρου την Πέμπτη. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για αεροσκάφη Sukhoi 27. Oι αναφορές από το Ελσίνκι σημειώνουν ότι την Παρασκευή υπογράφεται «δήλωση προθέσεων» για την αμυντική συνεργασία Φινλανδίας και ΗΠΑ, ενώ στη χώρα βρίσκεται ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας.

Η τουρκική αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε ένα «μέλος του ΡΚΚ» ως ύποπτο για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. Η αστυνομία θεωρεί πως το μέλος της οργάνωσης προχώρησε σε επίθεση με «βόμβα σε μοτοσυκλέτα» που στόχο είχε αστυνομικό τμήμα.
Οικονομία:Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 11:00 να διαμορφώνεται στις 573,27 μονάδες (-0,17%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 804.087,20 ευρώ.

Συναντήσεις με τους Τζακ Λιου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Πιερ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ούτε στο θέμα της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκρυβούν οι διαφωνίες μεταξύ της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει η Handelblatt σε ανταπόκρισή της από την Ουάσινγκτον με τίτλο «ΔΝΤ και Γερμανία: Κρίση σχέσης».

Η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος έχει ήδη πληγεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των προθέσεων για το πώς θα γίνει το Brexit, όμως το πρωί της Παρασκευής η βουτιά της λίρας στα ασιατικά χρηματιστήρια - που έφτανε μέχρι και το 10% - δύσκολα δικαιολογείται, και πολλοί αναζητούν την εξήγηση σε κάποιο τεχνικό σφάλμα.

Η λίρα έχει εν τω μεταξύ ανακάμψει σε... «κανονικό» κόκκινο, ευρισκόμενη κατά 1,5% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου. Την πόρτα της εξόδου δείχνουν πολλές επιχειρήσεις σε εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω, προκειμένου να προσλάβουν νέους με μερική απασχόληση και χαμηλότερους μισθούς.

Την εικόνα αυτή στην αγορά εργασίας καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται η ανεργία στις ηλικίες 55-64 ετών, ενώ η μερική απασχόληση παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Αθλητισμός:H Βραζιλία σκόρπισε (5-0) στο Νατάλ την Βολιβία στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, επιτρέποντας στον προπονητή της Τίτε, την τρίτη διαδοχική νίκη του, αλλά και την πιο πειστική εμφάνισή τους.

Με στόχο να φτάσει στη δεύτερη νίκη αγωνίζεται σήμερα, Παρασκευή, η Εθνική με αντίπαλο την Κύπρο στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2018, στο Καραϊσκάκη (21:45, ΣΚΑΪ, ΟTEsport1).

Σε ένα από τα πολύ σπάνια λάθη της τεράστιας καριέρας του, ο Τζίτζι Μπουφόν «κλώτσησε αέρα» στο 55ο λεπτό κι έτσι η Ισπανία προηγήθηκε της Ιταλίας. Όμως το μεγάλο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής των προκριματικών στο Τορίνι, ολοκληρώθηκε ισόπαλο 1-1 καθώς ο Ντε Ρόσι ισοφάρισε με πέναλτι.

Στο μεταξύ, οι Ισλανδοί μέχρι το 90' έχαναν 1-2 στο Ρέικιαβικ από τη Φινλανδία στο μεγάλο Σκανδιναβικό ντέρμπι, όμως, με σκόρερ τους Φινμπόγκασον (90+1΄) και Ράγκναρ Σίγκουρντσον (90+6΄) έφτασαν σε μια μεγαλειώδη ανατροπή και οδηγούν την «κούρσα» στον 10ο προκριματικό όμιλο.

Η Σερβία είχε εύκολο έργο (3-0) εναντίον της Μολδαβίας στο Κισινάου, ενώ η Κροατία συνέτριψε 6-0 το Κόσοβο. Τέλος, η Τουρκία επέστρεψε από 0-2 και «έσωσε» τον βαθμό (2-2) στον αγώνα με την Ουκρανία στο Ικόνιο.

Πικρό «αντίο» είπε η εθνική Ελπίδων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21. Η ομάδα του Αντώνη Νικοπολίδη γνώρισε τη συντριβή 4-0 από το Ισραήλ στο Μπερ Σεβά και αποχαιρέτησε τις πιθανότητες πρόκρισης. Τα τέρματα των Ισραηλινών πέτυχαν οι Αλμτμαν (27΄, 60΄πεν.), Γκόζλαν (40΄) και Ντορ Πέρετζ (55΄).



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: