06 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως ο κ. Καλογρίτσας τον είχε καλέσει στο σπίτι του - παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου - για να του ζητήσει να συμπράξει με τους Σαμαρά-Βενιζέλο. Σε επόμενη συνάντηση, υποστήριξε, ο κ. Καλογρίτσας τού ζήτησε να μην συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει  ο αρχηγός των ΑΝΕΛ για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και τους Καραμανλικούς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου, (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πορεία με επικεφαλής δύο άμαξες και ένα ανοιχτό αγροτικό που φέρει τον τίτλο «κάμπριο ΕΚΑΒ Πολάκη» πραγματοποιούν εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεών τους. Το «καραβάνι υγείας» βρίσκεται αυτήν την ώρα στη Μεσογείων, ενώ εν συνεχεία θα περάσει από τη Βασ. Σοφίας.

Το καραβάνι περνά από τα νοσοκομεία της Αθήνας για να καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Ενα «οικογενειακό DNA» κατευθύνει την ΕΛ.ΑΣ. στην εξιχνίαση ενός άγριου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην Κεντρική Ελλάδα και ερευνάται από περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μία από τις πλέον σπάνιες υποθέσεις στα εγκληματολογικά χρονικά, εντός και εκτός της χώρας

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη... ταραχής του χειριστή του εκσκαφέα και ότι είχε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά που του αποδίδεται τώρα. Είχαμε ερευνήσει εξονυχιστικά όλα τα σημεία που ψάχνουν τώρα οι βρετανοί ερευνητές και δεν είχε βρεθεί οτιδήποτε» λένε οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην Κω το 1991 και είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση του Μπεν.

Κόσμος: Σε λειτουργία θέτει η ΕΕ την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που πρόκειται να αντικαταστήσει την Frontex, η οποία συστήνεται με φόντο κυρίως το προσφυγικό. Η «πρεμιέρα» της νέας δύναμης γίνεται στο βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αξιολογείται θετικά σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση των πρώτων 90 ημερών από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Οι εξελίξεις κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, χαρακτηρίστηκαν από τον πόλεμο που έχει κηρύξει στους εμπόρους ναρκωτικών -καλώντας σε «εκτέλεσή» τους- αλλά και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κατά ηγετών της Δύσης.

Τουλάχιστον έξι νεκροί είναι ο απολογισμός επίθεσης στη βορειοανατολική Κένυα το πρωί της Πέμπτης, με τις υποψίες να πέφτουν στην ισλαμιστική αλ Σαμπάμπ. Η αλ Σαμπάμπ έχει τη βάση της στη Σομαλία, με την οποία συνορεύει η περιοχή της Κένυας όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Κάτοικοι σε παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις εστίες τους ή να εφοδιάζονται με προμήθειες καθώς οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον τυφώνα Μάθιου που πλησιάζει.

Την ίδια ώρα, στην Αϊτή -όπου το πέρσμα του τυφώνα έχει στοιχίσει τουλάχιστον 10 ζωές- τα συνεργεία αρχίζουν να αποκτούν πρόσβαση στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές, αποκτώντας πληρέστερη εποπτεία των ζημιών στη χώρα.

O συριακός στρατός προειδοποίησε ότι όποιος παραμείνει στην πόλη του Χαλεπίου, μετά την ευκαιρία που δόθηκε σε όσους ήθελαν να το εγκαταλείψουν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «αναπόφευκτη μοίρα του». Προηγουμένως, ο στρατός είχε αναφέρει πως «μείωσε» τις επιδρομές ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος από την πόλη.

Οικονομία:Με εγκύκλιο, με την οποία αποφεύγεται η περαιτέρω χρονοτριβή στην έκδοση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, καθώς τουλάχιστον 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 περιμένουν τουλάχιστον δυόμισι χρόνια το εφάπαξ τους.

Με τα αποθεματικά ύψους 700 εκατ. ευρώ που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές περίπου 500.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα -ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)- επιχειρεί να «προικίσει» το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης η κυβέρνηση.

Στον αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς φαίνεται «πολύ απίθανο» η Ευρωζώνη να συνεχίσει να έχει 19 μέλη μετά από δέκα χρόνια, διαπιστώνοντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της νομισματικής ένωσης και αμφισβητώντας πως η πολιτική μπορεί να διασώσει τη συνοχή της. 

Στην Ευρωζώνη, η αλληλεγγύη δεν ξεπερνά τα σύνορα, υποστηρίζει ο Στίγκλιτς -και έχει ήδη τον πρώτο υποψήφιο για να βγει από το ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2016, καθώς ήδη με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5%.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα. Κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στην καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος.

Αθλητισμός: Έντονη ανησυχία υπάρχει στην ΑΕΚ για τη σοβαρότητα του τραυματισμού του Τζολέον Λέσκοτ. Ο αμυντικός της «Ένωσης» που τραυματίστηκε κάνοντας ποδήλατο γυμναστικής, έχει ευαισθησία στο γονατό του και μάλιστα δεν αποκλείεται να χρειαστεί επέμβαση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Σταθερή παραμένει η κατάσταση του Ριγκομπέρτ Σονγκ, καθώς ο πρώην αμυντικός των Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ και Γαλατασαράι, που υπέστη, την Κυριακή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην Οντζά, έξω από την πρωτεύουσα, Γιαουντέ, δεν βρίσκεται, πλέον, σε κώμα, ενώ έχει καταφέρει ν' αναπνέει δίχως μηχανική υποστήριξη.

Μόνο… διαφήμιση δεν έκανε στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, ο πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Σμύρνης, Ζονατάν Παρπέξ. Ο γάλλος ποδοσφαιριστής μίλησε σε Μέσο της χώρας του και περιέγραψε όλα όσα έζησε στη χώρα μας. Ανάμεσα σε όσα είπε, άφησε αιχμές για τον αγώνα της πρώην ομάδας του με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, έκανε λόγο για προέδρους – μαφία, χαρακτήρισε την Ελλάδα «μπουρδ...», ενώ μίλησε και για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Έναν διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που ήξεραν, συνάντησαν σήμερα οι παίκτες της ΑΕΚ στο προπονητικό κέντρο των Σπατών. Ο Τιμούρ Κετσπάγια έμοιαζε απλώς φυσιογνωμικά με τον τεχνικό ηγέτη της Ένωσης τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Δεν θέλησε να ανοίξει η παραμικρή επί της ουσίας κουβέντα για τη συντριβή από τον Ολυμπιακό, τις επιλογές του. 

Την αμφισβήτηση που γνώρισε από όλους τα τελευταία 24ωρα. Έτσι και στη σύντομη τοποθέτησή του (μετά την ομιλία Μπάγεβιτς) τόνισε: «Αναλαμβάνω το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό που έγινε και να αλλάξουμε την κατάσταση».



Δεν υπάρχουν σχόλια: