29 Οκτωβρίου, 2016

ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ

 

Δύσκολη είναι η θέση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δυσκολότερη της Ελλάδας που τον έχει υπουργό. Οι γκάφες του εκθέτουν την κυβέρνηση αλλά κυρίως τη χώρα μας.

Μπορεί να κατηγορήσει κανείς για τα πάντα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά οφείλει να παραδεχτεί πως σε Εθνικά θέματα ήταν πιο προσεκτικές από τη νυν ηγεσία του Υπουργείου.

Θυμίζουμε την πιο πρόσφατη γκάφα με τις δηλώσεις του Ερντογάν για το δημοψήφισμα της Θράκης, που ποτέ δεν είπε. Οι πληροφορίες του Υπουργείου προήλθαν από το Αθηναικό Πρακτορείο και όχι από τις κατάλληλες διπλωματικές πηγές.

Θυμίζουμε επίσης τη λάθος μετάφραση ελληνικής παροιμίας («Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα») στα αγγλικά, σε επίσημο κείμενο. Ούτε η φράση στέκει σε άλλη γλώσσα, ούτε στα επίσημα κείμενα χρησιμοποιούνται εκφράσεις παροιμιών.

Επίσης κατά την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου στην Αθήνα, στα λόγια του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ :  «Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί;

Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης εκεί και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας», απάντησε με εκκωφαντική… σιωπή.

Θυμίζουμε επιπλέον τη στάση του στις Αλβανικές προκλήσεις για το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων και τη δυσκολία που δημιουργεί με ατοπήματά του σε φίλιες χώρες όπως η Ισπανία και το Ισραήλ, με τοποθετήσεις που είναι ή ατυχείς ή ξεφεύγουν του ρόλου του.

Είναι καιρός να υπάρξει αλλαγή, για να μην πούμε ότι έχει αργήσει κι όλας….

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: