25 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης (18:00) στα Προπύλαια καλούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία. «Τα δικαστήρια κρίνουν, δεν νομοθετούν. Τους νόμους τούς συντάσσει η Βουλή» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κολέγιο επέστρεψε σε ιδιώτη 912,50 ευρώ έπειτα από παρέμβαση του Συνήγορου του Καταναλωτή. Το κολέγιο αρνείτο να επιστρέψει στον ιδιώτη χρήματα που είχε προκαταβάλει για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν κατάφερε να παρακολουθήσει εξ ολοκλήρου για λόγους υγείας.

Στην Αθήνα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά την Τουρκία και πριν την Κύπρο, βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο γάλλος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό και τον έλληνα ομόλογό του. Με δήλωσή του στα Νέα, ο Ερό εκφράζει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα».

Μία ώρα πίσω θα πρέπει να γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 03:00.

Κόσμος: Λίγο πριν την κάλπη για το Λευκό Οίκο, η εφημερίδα New York Times - την οποία ο Ντόναλντ Τράμπ έχει βάλει στην κορυφή των «διεφθαρμένων ΜΜΕ που τον πολεμούν με ψέματα» - αποφάσισαν να αφήσουν τον ρεπουμπλικανικό υποψήφιο να εκφραστεί ελεύθερα. Έτσι, τύπωσαν όλες τις προσβολές που έχει εξαπολύσει στο Twitter...

Έκρηξη σημειώθηκε σε πάρκινγκ εμπορικού επιμελητηρίου στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Αριθμός ασθενοφόρων έχει φτάσει στο σημείο. Η αιτία της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστή - στις πρώτες του δηλώσεις, ο δήμαρχος της πόλης είπε πως «ίσως οφείλεται σε ατύχημα». Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστύχημα στο θεματικό πάρκο Dreamworld της Αυστραλίας, όπως μεταδίδει το BBC. To συγκεκριμένο πάρκο βρίσκεται νότια του Μπρισμπέιν.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας της επιχείρησης για απομάκρυνση όσων διέμεναν στη «ζούγκλα» του Καλαί, και την τελική διάλυση των καταυλισμών, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως έχουν ήδη φύγει 2.318 -αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο όσων υπολογίζονται πως βρίσκονταν στη «ζούγκλα».

Με την πολιτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα να επιδεινώνεται, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο προανήγγειλε διάλογο με την αντιπολίτευση, υπό τη διαμεσολάβηση του Βατικανού. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Κυριακή σε νησί της Καραϊβικής, με διαμεσολαβητές από την Αγία Έδρα, και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι χαμηλές.

Οικονομία:Δύσκολες θα είναι οι συνομιλίες που διεξάγονται με τους θεσμούς για τα εργασιακά, καθώς έχει απορριφθεί εξαρχής η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Ωστόσο και μεταξύ τους οι εργοδοτικοί φορείς τηρούν διαφορετική στάση, παρά το κοινό κείμενο που είχαν υπογράψει. Υπέρ της αύξησης του ποσοστού ομαδικών απολύσεων τάχθηκε η ΕΣΕΕ.

Το πράσινο φως έλαβε την Τρίτη, από το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πως εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων η χώρα θα μπορεί σε βγει στις αγορές το 2017.

Αγγίζουν τα 17 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μέσα σε τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 300 εκατομμύρια. Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από τον Ιανουάριο του 2017 φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο σημερινός ηγέτης, δηλαδή η Κίνα, φαίνεται να πέφτει στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Βιομηχανικό Κλάδο 2016» του Global Consumer & Industrial Products Industry group της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global) και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Αθλητισμός:Ξεκινά το επόμενο τριήμερο το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής στη β' φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Το πρόγραμμα ξεκινά σήμερα, Τρίτη, με αρκετά παιχνίδια, με σημαντικότερο αυτό στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και της Κέρκυρας. Το ισπανικό πρωτάθλημα τίμησε τους κορυφαίους της σεζόν και η Ατλέτικο Μαδρίτης σάρωσε στις περισσότερες κατηγορίες, ενώ αίσθηση προκάλεσε πως ο μεγάλος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, έμεινε εκτός βραβείων! 

Η ετήσια ανάδειξη των κορυφαίων γίνεται με ψηφοφορία που συμμετέχουν οι αρχηγοί όλων των ομάδων της πριμέρα ντιβιζιόν, με την προϋπόθεση να μην επιλέγουν κάποιο συμπαίκτη τους. Το «Μαρακανά» ξανάνοιξε τις πύλες του για ποδοσφαιρικούς αγώνες, για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά αμέσως ξέσπασαν επεισόδια βίας.

Το περίφημο στάδιο φιλοξένησε χθες για πρώτη φορά ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, μετά τις δύο διοργανώσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, αλλά ποιο παιχνίδι! Φλαμένγκο εναντίον Κορίνθιανς, δηλαδή των δύο ομάδων με το μεγαλύτερο αριθμό των οπαδών στη Βραζιλία. Οι συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και χούλιγκαν τερματίστηκαν με τη σύλληψη των 42 οπαδών της ομάδας του Σάο Πάολο.

Ιδανικός αυτόχειρας αποδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε ισόπαλος στη Βέροια με την τοπική ομάδα (1-1), στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 8ης αγωνιστικής της Super League. Οι «πράσινοι», που έχασαν σωρεία κλασικών ευκαιριών για να πετύχουν μία ευρεία νίκη, προηγήθηκαν στο 13' με τον Μπεργκ, ωστόσο, στην επανάληψη παρουσίασαν και πάλι τα γνωστά σημάδια κούρασης που δείχνουν από την έναρξη της σεζόν, με αποτέλεσμα η Βέροια, που είχε μεγάλη βραδιά τον Λόπεθ, να ισοφαρίσει στο 87' με τον Μπαλάφα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: