04 Οκτωβρίου, 2016

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

 

Οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζουν ακριβά πρόστιμα σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες. Το συγκεκριμένο "νέο" διέρρευσε σε υψηλά κλιμάκια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σχεδόν ταυτόχρονα με την "πληροφορία" ότι θα υπάρξει συμβιβασμός για το αμερικανικό πρόστιμο στη Deutsche Bank.

Για οικονομική εκστρατεία των αμερικανικών αρχών εναντίον της Ευρώπης, μιλούν ήδη κάποιοι, κυρίως βιομήχανοι αλλά και τραπεζίτες. Βασική αιτία είναι η κρίση της τραπεζικής μετοχής στην οποία οδηγήθηκε η Deutsche Bank με αφορμή το πρόστιμο των 14 δισ. δολ.

Τα "νέα", ωστόσο,  λένε ότι έρχονται άλλα πέντε πρόστιμα για ευρωπαϊκές τράπεζες που πιάνουν ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό τόξο από την Ελβετία και την Ευρωζώνη μέχρι και την Μ. Βρετανία.

Τα πρόστιμα θα είναι και εκεί ψηλά. Οι υποψήφιες για πρόστιμο τράπεζες είναι εκείνες που έχουν την μεγαλύτερη εμπλοκή στις διεθνείς αγορές με τοξικά παράγωγα προϊόντα.

Ένα επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι και η Deutsche Bank έχει στηρίξει την γιγάντωσή των τραπεζών αυτών,την τελευταία δεκαετία στις αμερικάνικες αγορές και στα άφθονα "τζάμπα" δολάρια της Fed μέχρι και το 2014...

Η Fed ζητάει πίσω τα λεφτά της με δυο τρόπους: με τα πρόστιμα για τις λαθροχειρίες των ευρωπαϊκών τραπεζών που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς κεφαλαίων στις ΗΠΑ τις δύο τελευταίες δεκαετίες και την απόφασή τους για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η φυγή των κεφαλαίων από τις μετοχές τους καθώς οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν την αύξηση των αμερικάνικων επιτοκίων είναι κυρίως αυτό που έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο "πόνο" και την "αγωνία" επιβίωσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αυτό γιατί εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι σαφές ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι μπορούν να τις ανακουφίζουν, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις "μαύρες τρύπες” που αφήνει πίσω της η έξοδος κεφαλαίων αυτή την φορά (σε διαφορά από το 2014) και από την Ευρώπη...

Οι Γερμανοί βιομήχανοι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται περισσότερο από κάθε άλλον για την αμερικάνικη πίεση καθώς όπως οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το γερμανικό θαύμα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τράπεζες όπως η Deutsche Bank. Άλλωστε αυτός ήταν και ο κομβικός ρόλος της Deutsche Bank για την Γερμανία και κατά συνέπεια για το Ευρώ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: