01 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στον εντοπισμό και τη διάσωση 45 προσφύγων προέβη, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, πλωτό σκάφος δύναμης Frontex, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών 2016».

Για «άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών», τη στιγμή που «είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικρίνοντας ουσιαστικά τη στάση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης ανήλικων προσφύγων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας θα ισχύσει το απόγευμα του Σαββάτου, λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία Acropolis Run. Στη Βουλή έφτασαν καταγγελίες για καψόνια και εξευτελισμό ανήλικων προσφύγων από αστυνομικούς μετά από ερώτηση που κατατέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών και φέρει τις υπογραφές 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα προσφυγόπουλα που προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας εξαναγκάστηκαν να γδυθούν και όσα αρνήθηκαν χτυπήθηκαν και εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Επικίνδυνη για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και για την ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κόσμος: Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιμένει σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται το Σάββατο ότι δεν μετέστρεψε την πολιτική της για τους πρόσφυγες, δύο εβδομάδες μετά τη δήλωσή της πως εύχεται να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να προετοιμάσει επαρκέστερα τη χώρα της για τη μαζική έλευση αιτούντων άσυλο πέρυσι.

Οι αρχές έδωσαν την Παρασκευή, στη δημοσιότητα δύο βίντεο που εικονίζουν τον φόνο από πυρά αστυνομικών ενός άοπλου μαύρου άνδρα στο Ελ Καχόν της Καλιφόρνιας, όμως η κακή ποιότητα των εικόνων δεν είναι πιθανό να κατευνάσει την οργή για το επεισόδιο.

Ο κυκλώνας Μάθιου ενισχύθηκε στην κατηγορία 5 και αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κυκλώνα στον Ατλαντικό από το 2007. Ο κυκλώνας κινείται προς την Τζαμάικα και την Κούβα με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 260 χλμ/ώρα και είναι ικανοί να καταστρέψουν σπίτια, ανακοίνωσαν μετεωρολόγοι.

Με αμηχανία αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με την αποδοχή ή μη της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι το τρίτο που διοργανώνεται μέσα στη χρονιά σε κράτος-μέλος, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και την απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Ουκρανία από τους Ολλανδούς.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη να ακούσει τις ανησυχίες της Σκωτίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν διαθέτει βέτο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οικονομία: Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του.

Το σήμα για την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στα εργασιακά έδωσε η παρουσίαση από τον Γ.Κατρούγκαλο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών με τις 12 συστάσεις συλλογικές συμβάσεις, ορισμό κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις, διαιτησία και μετενέργεια.

Την ελληνική νομοθετική ρύθμιση για τη συνεργατική οικονομία (οικονομία διαμοιρασμού, sharing economy), που πρόκειται να εισαχθεί στο επόμενο διάστημα στη Βουλή, παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης στο Συμβούλιο των υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) εξάμηνης διάρκειας, ύψους 875 εκατ. ευρώ, στις 5 Οκτωβρίου για την αναχρηματοδότηση παλαιότερης έκδοσης, είπε την Παρασκευή ο ΟΔΔΗΧ.

Το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των πολλαπλών αιτημάτων από ενδιαφερόμενους φορείς και συλλόγους επαγγελματιών για αναβολή της προγραμματισμένης για την 3η Οκτωβρίου 2016 αναβάθμισης των υπολογιστικών υποδομών του, αποφάσισε την πραγματοποίηση της αναβάθμισης την 5η Δεκεμβρίου 2016.

Αθλητισμός: Η κυριακάτικη αναμέτρηση στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Οι δύο ομάδες, διεκδικήτριες του τίτλου, θα αναμετρηθούν στον Πειραιά σε ένα ματς που επιτέλους επιστρέφει με τον χαρακτήρα του κλασικού μεγάλου ντέρμπι! 

Ωστόσο, η αυλαία ανοίγει το Σάββατο με τρία ματς. Στις 16:00, η Κέρκυρα υποδέχεται τη Βέροια, στις 18:15 ακολουθεί το Λεβαδειακός - ΑΕΛ και στις 20:30 ο Ηρακλής φιλοξενεί τον Πανιώνιο. Πανέτοιμη για να πάρει τη νίκη επί του Ολυμπιακού είναι η ΑΕΚ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τιμούρ Κετσπάγια στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού της NOVA. 

«Σε τέτοια παιχνίδια δεν έχει μεγάλη σημασία τι έχει συμβεί πριν ή τι θα γίνει μετά. Είναι ένα μεγάλο ντέρμπι, είναι το παιχνίδι που περιμένει όλη η Ελλάδα κι εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Είναι καλό για μας ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις οι προπονητές δεν χρειάζεται να πουν πολλά πράγματα. Οι παίκτες καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό και πόσο δύσκολο παιχνίδι είναι. 

Παίζουμε εκτός έδρας κι ελπίζω ότι θα πάμε πολύ καλά. Ναι μεν έχουμε κάποιες απουσίες αλλά στις προπονήσεις πάμε πολύ καλά και πιστεύω ότι θα είμαστε πανέτοιμοι για να διεκδικήσουμε τη νίκη», είπε μεταξύ άλλων ο Γεωργιανός τεχνικός της Ένωσης.

Στην αυριανή προπόνηση του Ολυμπιακού θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή του Κώστα Φορτούνη στο ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ. Ο διεθνής μέσος ένιωσε κάποιες ενοχλήσεις στον οπίσθιο μηριαίο κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ κι αντικαταστάθηκε, γεγονός που δεν του επέτρεψε να λάβει μέρος στο σημερινό πρόγραμμα.

Φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Παρτιζάν θα δώσει στις 8 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι ο ΠΑΟΚ, σε ανταπόδοση φιλικών αγώνων που έδωσαν οι δυο ομάδες τα προηγούμενα χρόνια στην Τούμπα. 

Το παιχνίδι θα γίνει λόγω και της διακοπής για τις εθνικές ομάδες και φυσικά οι δυο αντίπαλοι θα αγωνιστούν χωρίς τους διεθνείς τους. Ώρες αγωνίας περνά η οικογένεια του πρώην προέδρου της Παναχαϊκής, Πότη Τσιριμπή, ο οποίος αγνοείται από την περασμένη Δευτέρα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: