20 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στη Σπάρτη μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να επισκεφτεί το Νοσοκομείο της πόλης και να πάρει μέρος στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής, Γηριατρικής και Νευροεκφυλιστικών ασθενειών, που διοργανώνει  το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με άλλα εγχώρια και ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται τα δύο άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια που ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ στην περιοχή του Πολυτεχνείου και διήρκεσαν έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης. Την είσοδο της Βουλής απέκλεισαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ το πρωί της Πέμπτης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. 

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Συνέχεια στις δηλώσεις Παππά για το τι θα συμβεί αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε ο υπουργός Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης είπε ότι «με όλο τον σεβασμό», θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ασυδοσίας, του κιτρινισμού και της φαυλότητας και θα είναι ήττα για την κυβέρνηση.

Κόσμος:Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κουρδικές δυνάμεις της Συρίας βόρεια του Χαλεπίου σκοτώνοντας 160 - 200 μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Οι στόχοι βρίσκονται σε ζώνες που κατελήφθησαν πρόσφατα από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση για την εκδίωξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τις ζώνες βόρεια του Χαλεπίου.

Σαράντα στρατιώτες από αεροπορική βάση στο Ικόνιο, στην Κεντρική Ανατολία, έθεσαν υπό κράτηση οι τουρκικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσαν την Πέμπτη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μέσα στο πικρόχολο κλίμα του τελευταίου ντιμπέιτ για το Λευκό Οίκο, φάνηκε η στρατηγική των δύο μονομάχων στην τελική ευθεία: Ο Τραμπ προχώρησε στο αδιανόητο για προεδρικό υποψήφιο να αμφισβητήσει εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα -επιβεβαιώνοντας πως, υπό το φόβο της ήττας, κινείται σε τακτική καμένης γης- ενώ η Κλίντον, που είχε αδύναμες στιγμές, κινήθηκε για μεγιστοποίηση της βάσης της με άνοιγμα στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που δυσανασχετούν με τον Τραμπ. Φωτιά στο σκηνικό έβαλε... το όνομα του Πούτιν.

Σε ισχύ, από τις 8.00 το πρωί (τοπική και ώρα Ελλάδας) τέθηκε η «ανθρωπιστική» εκεχειρία, την οποία κήρυξε η Μόσχα και όπως ανακοίνωσε είναι πρόθυμη να παρατείνει. Προτού ωστόσο ανοιχτούν οι οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι για την αποχώρηση αμάχων, ασθενών, τραυματιών, αλλά και ανταρτών, η εκεχειρία αποδεικνύεται ήδη εύθραυστη: δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει μάχες και πυρά πυροβολικού.

«Κάποια» πρόοδο στο ζήτημα της Ουκρανίας κατέγραψαν οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βερολίνο, με το μέτωπο ωστόσο στο Συριακό να είναι ακόμη δυσκολότερο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών μετά τις συναντήσεις. Έτοιμος για παράταση της παύσης των επιδρομών στη Συρία εμφανίστηκε ο Πούτιν. Στο ζήτημα της Ουκρανίας, στόχος είναι η ανάπτυξη οδικού χάρτη εφαρμογής του Μινσκ -κάτι που, κατά το Βερολίνο, είναι επίσης δύσκολο- ενώ η Γαλλία μίλησε για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

Οικονομία: Κλίμα σταθεροποίησης επικρατεί στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται μετά το άνοιγμα στις 595,03 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,19 εκατ. ευρώ.

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα δίνει στους πολίτες, που δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, τη δυνατότητα να εκχωρούν ακίνητο στο Δημόσιο, για να καλύπτουν την φορολογική υποχρέωση που απορρέει από τον φόρο κληρονομιάς.

Τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία κατατέθηκε στη Βουλή, που φέρνει μέτρα ελάφρυνσης δανειοληπτών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Δώδεκα με δεκατρία ελληνικά ΑΦΜ την ημέρα συνεχίζουν να ανοίγουν στη Βουλγαρία, εικονικά τα περισσότερα αλλά και κάποια με παραγωγική δραστηριότητα, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πρεσβείας της Ελάδας στη Σόφια.

Η νέα γενιά των 100 ευρώ κάνει την εμφάνισή της στην αγορά εργασίας την ίδια ώρα που οι δανειστές απαιτούν και νέα μείωση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, όλο και περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να απασχολούνται με δουλειές του ποδαριού αποδεχόμενοι μισθούς πείνας.

Αθλητισμός:Ο Λιονέλ Μέσι σπάει όλα τα ρεκόρ. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην εμφατική νίκη με 4-0 επί της Μάνστεστερ Σίτι και γνώρισε (ξανά) την αποθέωση από τους Καταλανούς φιλάθλους.

Ξέσπασε ο Ισπανός αμυντικός Ζεράρ Πικέ, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει πως θα αποσυρθεί από την εθνική ομάδα της χώρας του, μετά το παγκόσμιο κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, γιατί είναι κουρασμένος από τις επικρίσεις που διατυπώνουν εναντίον του οι φίλαθλοι.

Δύσκολες αποστολές επιφυλάσσει το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League για τις ελληνικές ομάδες. Το δυσκολότερο έργο θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα παίξει στη Λιέγη του Βελγίου κόντρα στη Σταντάρ. Τον πρώτο λόγο θα έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» την Αστάνα, ενώ ο ΠΑΟΚ, από την πλευρά του, στο πλαίσιο του 10ου ομίλου, θα παίξει στο Αζερμπαϊτζάν κόντρα στην Καραμπάχ.

Οταν ο Λιονέλ Μέσι είναι σε καλό «φεγγάρι», δεν γλυτώνει κανείς. Ούτε καν ο αγαπημένος του προπονητής, Πεπ Γκουαρντιόλα, που επέστρεψε ως αντίπαλος στο «Καμπ Νου» και είδε την Μάνστεστερ Σίτι να υποτάσσεται στις ορέξεις του σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα.

Ο Μέσι πέτυχε χατ τρικ (17', 61', 69') στο 4-0 της «Μπάρτσα» που ήρθε πολύ εύκολα κυρίως λόγω της αποβολής του γκολκίπερ της Σίτι, Κλαούντιο Μπράβο, στο 53'. Στη συνέχεια αποβλήθηκε και ο Ματιέ, αλλά ήταν πια αργά για τους φιλοξενούμενους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: