19 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Ρεύμα και νερό φέρεται να έκλεβε με παρεμβάσεις του στους μετρητές ένας 53χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εντοπίστηκε να οδηγεί ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες, ενώ και στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα.

Έρευνα πάνω στην υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου προσωπικά δεδομένα διοχετεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου, διέταξε η Εισαγγελία. Το ζήτημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από πλευράς δικαστών όσο και από την Αντιπολίτευση.

Άρθρο-καταπέλτη για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα στον χώρο των ΜΜΕ, των τραπεζών και της δικαιοσύνης δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Άνω Άγιος Πέτρος Άνδρου κατάφεραν το πρωί της Τετάρτης οι πυροσβέστες.

Αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς το οποίο θα είναι αντισυνταγματικό» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Κόσμος: Η κυβέρνηση του Ισημερινού παραδέχθηκε επίσημα ότι είχε θέσει προσωρινή φραγή στην προσβασιμότητα στο διαδίκτυο για τον Τζούλιαν Άσανζ, ιδρυτή των Wikileaks. 

To Wikileaks δήλωσε πως ο Άσανζ έχασε την πρόσβαση στο διαδίκτυο την Κυριακή - κάτι που, όπως σημειώνει το Reuters, ήρθε να προστεθεί στην υπόθεση πως η απόφαση συνδέεται με τη συγκυρία δημοσίευσης εγγράφων που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Διαψεύδει η Ουάσινγκτον πως έδωσε «οδηγία».

Σταθερά στο πλευρό του συζύγου της ως πιστή σύζυγος ήταν, είναι και θα είναι η Άσμα αλ Άσαντ. Όπως η ίδια δήλωσε σε κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, η πρώτη κυρία της Συρίας απέρριψε πρόταση που της έγινε να βρει ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι που το έκαναν προσπαθούν να υπονομεύσουν την προεδρία του άνδρα της. Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει σε ποιους αναφέρεται.

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι γάλλοι αστυνομικοί, πλημμυρίζοντας για μία ακόμη νύχτα διάφορα μέρη της Γαλλίας, μόλις 24 ώρες μετά την αιφνίδια διαδήλωσή τους το βράδυ της Δευτέρας, στο Παρίσι. Αν και όχι οργανωμένα, και σίγουρα χωρίς τη στήριξη των συνδικάτων τους, εκατοντάδες αστυνομικοί, με ή χωρίς περιπολικά, βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας περισσότερα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Νεκρός από τα πυρά της τουρκικής αστυνομίας έπεσε ύποπτος στην Άγκυρα τα ξημερώματα της Τετάρτης για τρομοκρατική δράση, ο οποίος θεωρείται ότι προετοίμαζε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο ύποπτος σχεδίαζε επίθεση καμικάζι είτε στην τουρκική εθνική γιορτή της 29ης Οκτωβρίου είτε στην επέτειο για τον Κεμάλ στις 10 Νοεμβρίου.

Οι τζιχαντιστές της ISIS στη Μοσούλη χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ΗΠΑ, αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες καθώς οι ιρακινές, οι κουρδικές και οι σιιτικές δυνάμεις περικυκλώνουν την πόλη. Οι ΗΠΑ φοβούνται επίσης πως η ISIS θα προσπαθήσει να χρησιμοποίησει και χημικά μέσα κατά τη διάρκεια των μαχών, αν και θεωρείται πως η οργάνωση δεν έχει αναπτύξει υψηλές τεχνικές δυνατότητες χημικού οπλοστασίου.

Οικονομία: Ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που εισήχθη προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή, το σχεδιασμό του οποίου είχε αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης. O Γενικός Δείκτης στις 11:10 διαμορφώνεται στις 592,90 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,16%. Κυβερνητική σύσκεψη εργασίας με θέμα το χρέος ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Γ.Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος και οι οικονομικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Τον κώδωνα κινδύνου για ένα τέταρτο μνημόνιο έκρουσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, για αυτό και η κυβέρνηση καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Κίνδυνο να εξαγοραστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί λόγω του ακριβού δανεισμού τους και της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων με το εξωτερικό διαβλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος.  Αυτόν τον κίνδυνο αφελληνισμού σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας για την εξεύρεση λύσης ανέδειξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Αθλητισμός: Στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της ΑΕΚ στο επίσημο κανάλι του συλλόγου, ο Ζοσέ Μοράις ξεκαθάρισε ότι μεγάλος στόχος είναι να ξαναγίνει η ομάδα πρωταθλήτρια και τόνισε πως «όταν είμαστε όλοι μαζί, τίποτα δεν είναι αδύνατο».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Σταντάρ Λιέγης για το Europa League ξεκίνησε με τους «πράσινους» να αναχωρούν το πρωί της Τετάρτης με προορισμό το Βέλγιο.

Με μια «μονομαχία» κορυφής ολοκληρώνεται απόψε η 3η αγωνιστική του Champions League. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα επιστρέφει για ακόμη μια φορά ως αντίπαλος στη Βαρκελώνη, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και θα προσπαθήσει να «κλέψει» βαθμό ή βαθμούς από την Μπαρτσελόνα. Το πρόγραμμα...

Ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του Τζίτζι Μπουφόν αναδείχθηκε στη Γαλλία. Η Γιουβέντους επικράτησε 1-0 της Λιόν με γκολ του Κουαντράδο, νίκη που οφείλεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στον αρχηγό της, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος απέκρουσε πέναλτι και... ένα κάρο σουτ για να κρατήσει όρθια την ομάδα του που έμεινε με 10 παίκτες από το 54'. 

Αν δεν υπήρχε ο Μπουφόν, τα φώτα θα έπεφταν ξανά στην Λέστερ, που πέτυχε το «3 στα 3» με το... προσφιλές της 1-0 επί της Κοπεγχάγης. Τέλος, η Ρεάλ πέτυχε πέντε γκολ (5-1 τη Λέγκια), ενώ η Πόρτο έκανε νίκησε με ανατροπή 2-1 την Μπριζ στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: