31 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Xαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (medicane) έχει το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και δυτικής Κρήτης. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και αναμένεται να περάσει από την Κρήτη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βολές ανταλλάσσουν το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ με αφορμή δημοσιεύμα που υποστηρίζει ότι ο Ν.Παππάς και ο δικηγόρος Αρτεμίου ταξίδεψαν μαζί στη Βενεζουέλα το 2013. Η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι εξακολουθεί να μην δίνει απαντήσεις για τις σχέσεις με τον κ. Αρτεμίου, για να απαντήσει το Μαξίμου ότι μιλά για διαπλοκή το κόμμα της Siemens.

Ξεκίνησαν οι απολύσεις υπαλλήλων-φαντάσματα στο δημόσιο τομέα. Η αρχή έγινε από τέσσερις δασκάλους και έναν καθηγητή πανεπιστημίου, οι οποίοι εισέπρατταν κανονικά το μισθό τους αλλά δεν πήγαιναν ποτέ να διδάξουν.Κλειστή είναι το πρωί της Δευτέρας η κάθοδος της λεωφόρου Αλεξάνδρας από την Κηφισίας. Αιτία η συγκέντρωση μελών του ΠΑΜΕ στο Εφετείο.

Λήγει σήμερα, Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ και από νωρίς το πρωί έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές έξω από τα κατά τόπους υποκαταστήματα.

Κόσμος:«Τρομοκρατημένος» δηλώνει ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία από την αδιάκριτη χρήση πυραύλων με στόχους αμάχους στο Χαλέπι. Τρεις μέρες αφότου οι αντάρτες πέρασαν στην αντεπίθεση, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο βίας με δεκάδες νεκρούς, ο Στάφαν ντε Μιστούρα τονίζει ότι η χρήση βαρέων όπλων και μάλιστα σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου, έστω και αν γίνεται στο όνομα της άμυνας του πολιορκούμενου Ανατολικού Χαλεπίου.

Το FBI εξασφάλισε ένταλμα ώστε να εξετάσει νέα ομάδα e-mail που, σε άγνωστο ακόμη βαθμό, μπαίνει στο κάδρο του σκανδάλου με τον server της Χίλαρι Κλίντον ενώ βρισκόταν στο ΥΠΕΞ -επαναφέροντας το θόρυβο γύρω από μία υπόθεση που είχε μπει στο συρτάρι. Οι Δημοκρατικοί επιτίθενται στον αρχηγό του FBI, κατηγορώντας τον πως με την επιλογή του να μιλήσει χωρίς να υπάρχουν στοιχεία «επηρεάζει τις εκλογές και παρανομεί» ενώ σε ορισμένες πολιτείες έχει ήδη αρχίσει η ψηφοφορία...

H τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία θεωρείται πως κλίνει προς την αντιπολίτευση ενώ έγιναν έρευνες σε σπίτια άλλων υψηλόβαθμων στελεχών και συντακτών της εφημερίδας. Η εισαγγελία αναφέρει πως η έρευνα σε βάρος της εφημερίδας άνοιξε για κατηγορίες που σχετίζονται και με «εγκλήματα εξ ονόματος» Κούρδων αυτονομιστών και για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. 

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν στο ανατολικό μέτωπο της Μοσούλης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων είναι η ανακατάληψη της ανατολικής όχθης του ποταμού Τίγρη, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση. Πρώτος αλλά λίγο χαμηλότερα από το ποσοστό για εκλογή από τον πρώτο γύρο ήρθε στις εκλογές για την προεδρία της Μολδαβίας ο Ίγκορ Ντόντον, με τη χώρα να πηγαίνει σε δεύτερο γύρο στις 13 Νοεμβρίου. 

Ο Ντόντον, που «κοιτάζει» προς τη Μόσχα και έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα ώστε να ανατραπεί η συμφωνία διασύνδεσης με την ΕΕ, πήρε 48,5% στον πρώτο γύρο και θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου Μάια Σάντου, η οποία πήρε 38,2%.

Οικονομία: Ποσό της τάξεως των 350-400 εκατ. ευρώ χωρίζει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017. Ειδικότερα, οι δανειστές εκτιμούν ότι με τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό του 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι 1,8% του ΑΕΠ, αλλά κοντά στο 1,6%, δηλαδή χαμηλότερο ακόμα και από το 1,75% που απαιτεί το Μνημόνιο, και γι' αυτό ζητούν πρόσθετα μέτρα.

O πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής. Νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς υπέγραψαν επισήμως την Κυριακή τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας που είχαν προκαλέσει οι αντιδράσεις της γαλλόφωνης Βαλονίας.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως «η παγκοσμιοποίηση έχει προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους, λίγοι όμως το ξέρουν». Απέκλεισε το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας παράλληλα πως το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα «βαρίδι στα πόδια της χώρας».

Η κυβέρνηση βρίσκεται στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγη ώρα μετά το «ναι» της γαλλόφωνης Βαλονίας που επέτρεψε στο Βέλγιο να συναινέσει στην υπογραφή της CETA.

Αθλητισμός: Αιφνιδιαστικά η ΠΑΕ Λάρισα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί (31/10) τη λύση της συνεργασίας της με τον Αγγελο Αναστασιάδη, παρά τη νίκη επί του Πανιωνίου. Μάλιστα η διοίκηση της ΑΕΛ, εκτός του προπονητή, προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ενώ έκπληξη αποτελεί και η λύση της συνεργασίας με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Θωμά Κυπαρίσση.

Με... λυτρωτή τον Μάτος, ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη στο μεγάλο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής για την Σούπερ Λιγκ. Ο άσος του «δικεφάλου» έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με πλασέ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και διαμόρφωσε το τελικό 1-0. Το παιχνίδι, πάντως, ήταν μέτριο και η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε σκοράρει στο 74', αλλά η προσπάθεια του Χριστοδουλόπουλου σταμάτησε στο δοκάρι του Γλύκου.

Με... λυτρωτή τον Μάτος στο 94', ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη (ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0) στο μεγάλο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής για την Σούπερ Λιγκ. Νωρίτερα στον πρώτο χρονικά αγώνα της ημέρας, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα του Ηρακλή (Παναθηναϊκός - Ηρακλής 2-0) λίγες μέρες πριν το πολύ σημαντικό παιχνίδι με τη Σταντάρ Λιέγης για το Europa League, αλλά και το μεγάλο ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Επιτέλους νίκη για τον Αστέρα, ο οποίος επικράτησε στην Τρίπολη του Λεβαδειακού (Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός 1-0), ενώ στη «λευκή» ισοπαλία έμειναν Βέροια και Πλατανιάς (Βέροια - Πλατανιάς 0-0). Με ολική ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Εϊμπάρ νίκησε στο «Ιπουρούα» 2-1 τη Βιγιαρεάλ, υποχρεώνοντάς την στην πρώτη της ήττα στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: