15 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ τα ξημερώματα του Σαββάτου σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Διδότου, στα Εξάρχεια.

Διεθνής συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού διοργανώνεται στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο. Η συνάντηση διοργανώνεται από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Ρουφ και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κινημάτων από εννέα χώρες και πρόσφυγες.

Από σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, σε τιμές όμως αρκετά υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Έτσι, η μέση τιμή εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο.

Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για 'μαύρο' στα κανάλια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και τονίζει ότι το ΕΣΡ πρέπει να ανακτήσει τις αμροδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι' αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί.

Για «θεσμική εκτροπή» που «παροξύνεται» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του σχετικά με την τροπολογία «που κατέθεσε και νύκτωρ απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας» για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΚόσμοςΤη Γενεύη επέλεξαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα κατά των στρατιωτικών επιθέσεων σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Πώς θα ήταν αν ένα νοσοκομείο σε ευρωπαϊκό έδαφος δεχόταν επίθεση; Τι θα σήμαινε αυτό για τις ζωές μας; Θα το θεωρούσαμε φυσιολογικό αν συνέβαινε στην πόλη μας;

Η απάντηση μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος δεν αντέδρασε στις προσπάθειες παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα λάβει «ένα μήνυμα».

«Έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε και το μήνυμα θα σταλεί, θα το ξέρει και θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας και υπό περιστάσεις που θα έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο» είπε ο Μπάιντεν.

Νέα χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Κούβα ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό κυρίως να διευκολύνουν τις εμπορικές ανταλλαγές στην ιατρική έρευνα και την αγορά κουβανικών πούρων και ρουμιού στο εξωτερικό.

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι και τη Ράκα λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος. Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται στη συνάντηση της Λωζάννης ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προωθήθηκαν την Παρασκευή στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, που βομβαρδίζονται αδιάκοπα από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, ένα 24ωρο πριν τη νέα διεθνή σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Λωζάννη με ζητούμενο την «επανεκκίνηση» της εκεχειρίας και με τη συμμετοχή των Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και ίσως του Κατάρ.

Οικονομία:Νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, αυτή τη φορά για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρα, για τον οποίο λέει ότι πρέπει να απομακρυνθεί, δίνοντας τέσσερις λόγους. Με άρθρο του, ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί τον διοικητή της ΤτΕ για «επιστημονική ανεπάρκεια» και για «εμπρηστικές δηλώσεις».

Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ανοικτή επιστολή των 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κάλεσαν να υπάρξει το ταχύτερο ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Τα νέα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία για τις παραβάσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ θα ισχύσουν για ελέγχους που έχουν ημερομηνία ένταξης μετά τις 25 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.454 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.072 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο και με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1.907 εκατ. ευρώ.

Να φύγει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αθλητισμός:Κυριολεκτικά από την αρχή έως το τέλος της, η 8η αγωνιστική της Premier League παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Ξεκινά το Σάββατο το μεσημέρι με τη μάχη των δύο τελευταίων πρωταθλητριών, Τσέλσι-Λέστερ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έως τις 31 Μαΐου 2017 θα πρέπει να διενεργηθούν οι εκλογές στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε, μέσω επιστολής, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA την ΕΠΟ. Σε αυτό το διάστημα τα θέματα θα τρέξει η προσωρινή «επιτροπή εξομάλυνσης ή ομαλοποίησης», όπως αναφέρεται, που θα διορίσει η ίδια και θα είναι μεικτή, αποτελούμενη από μέλη της FIFA και UEFA με επικεφαλής τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της FIFA να ορίσει διοικούσα επιτροπή «εξομάλυνσης» στην ΕΠΟ με στόχο να εναρμονίσει το καταστατικό της, να βρει εκλογικό σύστημα και γενικά να προβεί σε αλλαγές θεσμών, εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AΠΕ-ΜΠΕ) και την αθλητική ιστοσελίδα του, «Πρακτορείο Sport».

Ο Τσεντ Έβανς κρίθηκε αθώος για βιασμό, ύστερα από τη σημερινή ολοκλήρωση της νέας δίκης του, διάρκειας δύο εβδομάδων, στο Κάρντιφ. Ο Ουαλός επιθετικός, ο οποίος αποφυλακίστηκε το 2014, έχοντας εκτίσει τη μισή από την πενταετή κάθειρξη που του είχε επιβληθεί για τον βιασμό 19χρονης γυναίκας σε δωμάτιο ξενοδοχείου το 2011, προσέφυγε στο Εφετείο, το οποίο τον δικαίωσε τον περασμένο Απρίλιο. Σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της Super League, μετά τη διακοπή για τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ. 

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει για να μην έχει απώλειες στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον πολύ καλό για μια ακόμα χρονιά Πανιώνιο, ενώ ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στη Λεωφόρο τη Ξάνθη και η ΑΕΚ θα έχει δύσκολο έργο στη Λάρισα κόντρα στην ΑΕΛ. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: