21 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και τέταρτο μνημόνιο εξέφρασε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «για χοντρά ψέματα». Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των Αρχών για την εξάρθρωση δικτύου μεταφοράς ναρκωτικών από χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Άγνωστος τηλεφώνησε σε εφημερίδα και ανέφερε ότι θα εκραγεί βόμβα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην οδό Ακαδημίας, στο διάστημα από τις 9 έως τις 10 το πρωί της Παρασκευής. Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Γεροβασίλη. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για δομικό ανασχηματισμό «με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών». Σύγκληση ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή για εκλογή γραμματέα. Επανέρχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, καλώντας τη νεολαία «να την μελετήσει, ώστε να μάθει από τα λάθη». Την ώρα που τουρκικά στρατεύματα έχουν μπει στη Συρία, ο Ερντογάν δήλωνε: «Δυστυχώς και στα ανατολικά και στα δυτικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

Κόσμος:Οι εκλογικές Αρχές της Βενεζουέλας ανέστειλαν την προγραμματισμένη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο εξαιτίας καταγγελιών για απάτη, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης που μιλά για δικτατορικές πρακτικές.  Αν το δημοψήφισμα γινόταν φέτος, κάτι που πλέον είναι σχεδόν αδύνατο, θα στήνονταν νέες προεδρικές κάλπες, ενώ αν γίνει στον επόμενο χρόνο θα αναλάβει καθήκοντα απλώς ο αντιπρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ βρίσκεται στην Αγκυρα για μία επίσκεψη-αστραπή στον προβληματικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον για να επιστήσει την προσοχή της τουρκικής ηγεσίας στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη με τη Βαγδάτη για τη συμμετοχή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από την ISIS.

Ένοπλοι που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά επετέθησαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Παράλληλα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ντίμπις, επίσης στο βόρειο Ιράκ. Μετά την ολοκλήρωση των τριών προεδρικών ντιμπέιτ, οι δύο υποψήφιοι για το Λευκό Οίκο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι σε φιλανθρωπικό δείπνο στη Νέα Υόρκη -που, κατά παράδοση, είναι ένα ανάλαφρο διάλειμμα στους συγκρουσιακούς τόνους κάθε προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας. 

Σε αυτό το δείπνο ωστόσο, η παράδοση δεν τηρήθηκε: Η Κλίντον αλλά και ο Τραμπ προχώρησαν σε αιχμηρές επιθέσεις, με τους παριστάμενους να γιουχάρουν ειδικά τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καταδικάζει σε σκληρό ύφος τις θηριωδίες στη Συρία ενώ διαπιστώνει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Πως στόχος της ευρύτερης στάσης της Μόσχας είναι να αποδυναμώσει την ΕΕ -αλλά, σημειώνοντας πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δεν έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν ανοικτά για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. H Ιταλία ήταν εκείνη που έβγαλε από το τελικό προσχέδιο την αναφορά σε κυρώσεις.

Οικονομία:Kύμα δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που μαζικά αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες στους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, έως και κατά 50%.

Πιέζουν οι Βρυξέλλες να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι μόλις αυτό συμβεί, τότε θα κλείσουν και την έρευνα για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι εδώ και ενάμιση μήνα η υπόθεση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους βρίσκεται κολλημένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ούτε και η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται.

Σε δύο δόσεις θα γίνει η αξιολόγηση από το κουαρτέτο που αρχίζει το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Hilton. Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα ώς και την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, και θα επανέλθουν μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε σήμερα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 και η κατανομή των επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα λάβει η χώρα μας το 2017, εξετάστηκαν σε σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Αθλητισμός:Η επιτυχία του Ολυμπιακού (4-1 την Αστάνα) και η ισοπαλία του Παναθηναϊκού (2-2 με την Σταντάρ στη Λιέγη), επέτρεψαν στην Ελλάδα να ανακτήσει τη 14η θέση στην κατάταξη της UEFA, αφήνοντας πίσω της τη Κροατία.

Επιτέλους νίκη! Η Ιντερ επικράτησε δύσκολα 1-0 της Σαουθάμπτον, πήρε τους πρώτους της βαθμούς και έμεινε «ζωντανή» στη διεκδίκηση της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League. Στο Βίγκο ο Αγιαξ προηγήθηκε δύο φορές, όμως η Θέλτα βρήκε τις αντίστοιχες απαντήσεις για το τελικό 2-2 που δεν εξυπηρετεί καθόλου την προσπάθεια του Παναθηναϊκού στον 7ο όμιλο.

Στον 10ο η Φιορεντίνα πέρασε εύκολα με 3-1 από την έδρα της Σλόβαν Λίμπερετς και έχει τρεις βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ και την Καραμπάχ. Mε χατ-τρικ του Γκιγιόμ Ορό, η Γιουνγκ Μπόις νίκησε 3-1 με ανατροπή τον ΑΠΟΕΛ στη Βέρνη κι έτσι πήρε το «φιλί της ζωής» στον 2ο όμιλο του Europa League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πιο «χορταστική» βραδιά της επί Ζοζέ Μουρίνιο, επικράτησε 4-0 της Φενερμπαχτσέ.

Στην κορυφή του 2ου ομίλου έπιασε τον ΑΠΟΕΛ ο Ολυμπιακός, καθώς κατά διαστήματα απέδωσε καλό ποδόσφαιρο και νίκησε άνετα 4-1 την Αστάνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη για την 3η αγωνιστική του Europa League. Δύο γκολ σημείωσε ο Σεμπά (34΄, 65΄) και από ένα οι Φιγκέιρας (25΄) και Ελιουνούσι (33΄). Ο Καμπανάνγκα στο 54΄ μείωσε για τους φιλοξενούμενους, αλλά στο 58΄ έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κάνιας με 2η κίτρινη κάρτα.

Ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε αντίσταση απέναντι στη αδύναμη Αστάνα και καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο το ματς στο «Γ.Καραϊσκάκης» όταν και προηγήθηκε με 3-0. Τελικά οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν στη 2η νίκη τους (Ολυμπιακός - Αστάνα 4-1) και έπιασαν στην κορυφή τον ΑΠΟΕΛ που ηττήθηκε στην Ελβετία από τη Γιουνγκ Μπόις. 

Ένα… δικό του παιχνίδι, στο οποίο βρέθηκε να προηγείται 0-2, ο Παναθηναϊκός το «επέστρεψε» στη Σταντάρ Λιέγης και χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στους Βέλγους (Σταντάρ - Παναθηναϊκός 2-2). Τα ίδια και χειρότερα για τον ΠΑΟΚ που θύμισε εποχές… Τούντορ (χωρίς αρχή, μέση και τέλος) χάνοντας στο Μπακού από την Καραμπάχ (Καραμπάχ - ΠΑΟΚ 2-0)!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: