24 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος έως τα τέλη του 2016 ζήτησε από τους εταίρους ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν νέες αναταράξεις στην ΕΕ.

Νέα εξέγερση μεταναστών στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο με εκατοντάδες άτομα κυρίως από το Πακιστάν να διαμαρτύρονται για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί. Στόχος επίθεσης με μολότοφ έγιναν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Εξάρχεια αστυνομικοί της ΥΜΕΤ και της ΟΠΚΕ.

Ένα παιδάκι, ηλικίας περίπου δύο χρονών, έχασε τη ζωή του μέσα στο κέντρο προσφύγων στην Μυρσίνη Ηλείας. Πιθανολογείται ότι ο θάνατός του επήλθε από πνιγμό, όταν το νήπιο έπεσε μέσα σε πισίνα που είχε γεμίσει νερό από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Με βασικό θέμα τις κύριες προκλήσεις για την ευρωμεσογειακή περιοχή, συνέρχεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Βραυρώνα η ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Την έναρξη των εργασιών της συνόδου θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κόσμος: Έφυγαν τα πρώτα λεωφορεία που θα απομακρύνουν από τη «ζούγκλα» του Καλαί τους περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες, έπειτα από μία τεταμένη νύχτα με δακρυγόνα, φωτιές και πετροπόλεμο με την αστυνομία. Η επιχείρηση, που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησε σε ήρεμη ατμόσφαιρα και γίνεται υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία για το φόβο αντιστάσεων από ορισμένους που επιμένουν να περάσουν στη Βρετανία.

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή μικρού αεροσκάφους κατά την απογείωσή του από τη Μάλτα. Αναφορές ήθελαν στο αεροσκάφος να επέβαιναν στελέχη της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για συνοριοφυλακή, που θα ταξίδευαν στη Λιβύη, αλλά η Frontex διέψευσε πως το είχε ναυλώσει.

Η απόφαση των Ισπανών σοσιαλιστών να επιλέξουν την αποχή, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση (και να αποφευχθούν οι τρίτες εκλογές) έβαλε τέλος σε ένα σίριαλ 10 μηνών, ίσως το πλέον επεισοδιακό «ταξίδι» στην ιστορία του PSOE. Kαι τώρα τι γίνεται; Θα καταφέρουν να μείνουν ενωμένοι;

Στην 71η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτελέσει ο Οργανισμός, με ειδική αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού για το Περιβάλλον, και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα κυρίως με τις θερμές συγκρούσεις ανά την υφήλιο.

«Έχουμε υποστεί και τεράστιες συντριβές, αλλά το γενναίο προσωπικό του ΟΗΕ συνεχίζει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει στην ανακούφιση των δεινών των πιο ευάλωτων ομάδων» τονίζει. To μέχρι πρότινος μάλλον μικρό κόμμα των «Αγροτών και Πρασίνων» στη Λιθουανία ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Κοινοβούλιο, σε θέση πλέον να καθορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό.

Το κόμμα απέσπασε 54 από τις 141 έδρες του Κοινοβουλίου και θα ξεκινήσει συνομιλίες με τα μέχρι πρότινος δύο μεγάλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οικονομία:Στα δημοσιονομικά επικεντρώνονται οι συζητήσεις που έχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Παράγοντας του υπουργείου ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση του αφορολόγητου, ενώ εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να προσεγγίζει τα επίπεδα των 600 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 598,23 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,71%. 

Με το Βέλγιο να μην μπορεί να δώσει το τελευταίο «ναι» των «28» στη συμφωνία εμπορίου ΕΕ και Καναδά (CETA) λόγω της αντίθεσης της Βαλονίας, ο πρόεδρος του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Βαλονίας Αντρέ Αντουάν απέρριψε το τελεσίγραφο για το βράδυ της Δευτέρας λέγοντας πως «δεν μπορεί να τηρηθεί».

Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες οδηγούνται σε εξαΰλωση αφού λόγω των Μνημονίων έχουν περικοπεί ήδη συνολικά έως 80%. Οι διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο Κατρούγκαλου απειλούν σοβαρά να μειώσουν ξανά τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις και για τα επόμενα έτη.

Διερευνητική ήταν η πρώτη συνάντηση, την Κυριακή, μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Ερωτηθείς για τη στάση που κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός Εργασίας απάντησε «ακραία».

Αθλητισμός:Η «χρυσή μπάλα» επέστρεψε στους δημοσιογράφους και το διάσημο γαλλικό περιοδικό «France Football» ανακοίνωσε σήμερα τους πέντε πρώτους υποψήφιους για τον κορυφαίο παίκτη του 2016, ενώ μέχρι το βράδυ θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα υπόλοιπα 25 ονόματα της σχετικής λίστας.

Εκτός έδρας «μάχη» δίνει σήμερα, Δευτέρα (19:30, Novasports1) ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν στη Βέροια την τοπική ομάδα με την νίκη να είναι απαραίτητη αν επιθυμούν να κρατηθούν όχι μόνο ψηλά στη βαθμολογία αλλά και κοντά στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Σε απολογία αναμένεται να κληθεί ο Ολυμπιακός για τη συμπεριφορά των οπαδών του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο βάσει του άρθρου 15, παράγραφος 2 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, κινδυνεύει μόνο με πρόστιμο και όχι με τιμωρίας έδρας (σ.σ. το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι είναι με τον Παναθηναϊκό).

Με μια κεφαλιά στο 10ο λεπτό, ο Κώστας Μήτρογλου έδωσε το προβάδισμα στην Μπενφίκα, η οποία πέτυχε άλλο ένα γκολ με τον Γκαρσία στο 65' και νίκησε εκτός έδρας 2-0 την Μπελενένσες για την 8η αγωνιστική. Έτσι οι «αετοί» παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας, τρεις βαθμούς πάνω από την δεύτερη Πόρτο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: