17 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος. Με τέσσερις ψήφους διαφορά ακολούθησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ στη δεκάδα οι Νίκος Βούτσης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου και Π.Ρήγας.

Συνεχίζονται οι έρευνες στον ορεινό όγκο των Καλαβρύτων για τον εντοπισμό των δύο ατόμων που επέβαιναν στο αεροπλάνο τύπου Cessna, του οποίου το στίγμα χάθηκε το απόγευμα της Κυριακής πάνω από την ορεινή Αχαΐα. Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από σήμερα, Δευτέρα, με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. 

Στην Αττική, τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια και ανατολικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και σταδιακά στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα για την ψήφιση της τροπολογίας που θα υποχρεώνει τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια να κλείσουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς υπερθεματιστές.

Μία ακόμη νύχτα στους δρόμους πέρασαν κάτοικοι των Ιωαννίνων και των χωριών στο Πάπιγκο, καθώς οι μετασεισμοί -ακόμα και 4,3 βαθμών- συνεχίζονται. Οι επιστήμονες παρακοιλουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι το απόγευμα θα υπάρχουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις για την πορεία.

Κόσμος: Τουλάχιστον τα μισά από τα 65 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο που είναι σε σχολική ηλικίας εκτιμάται ότι βρίσκονται μακριά από τις σχολικές τάξεις επειδή ελάχιστα ή και καθόλου κεφάλαια δεν ξοδεύονται για τις ανάγκες τους, σύμφωνμα με έκθεση οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Τη μακρά και δύσκολη, όπως τουλάχιστον φαίνεται στην αφετηρία της, επιχείρηση για εκκαθάριση της Μοσούλης από την τζιχαντιστική ISIS ξεκινά το Ιράκ έπειτα από «δύο χρόνια σκότους», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Πεντάγωνο. «Υπερήφανοι που στεκόμαστε δίπλα στους συμμάχους μας» δηλώνουν οι Αμερικανοί, με τις αναφορές από το Πεντάγωνο να δείχνουν σε συμμετοχή κούρδων μαχητών και σιιτικών πολιτοφυλακών. Πηγές θέλουν και δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τον τουρκικό στρατό να συμμετέχουν.

Καθώς η γαλλική Δεξιά ψάχνει τον υποψήφιό της για τις προεδρικές κάλπες του Μαΐου, το κίνημα κατά του γκέι γάμου θέλει να αναβιώσει και να φωνάξει «παρών», διεκδικόντας ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής του τελικού υποψηφίου. Σε απόπειρα επίδειξης δύναμης, οργάνωσε συγκέντρωση στο Παρίσι με προσέλευση (όπως ήταν αναμενόμενο) αρκετά χαμηλότερη εκείνης στις ημέρες της δόξας του -ενώ ακτιβιστές προχώρησαν σε αντισυγκέντρωση με... φιλιά στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ.

Με νέες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος τόσο του συριακού καθεστώτος όσο και των συμμάχων του σχεδιάζουν ΗΠΑ και Βρετανία να απαντήσουν στους ανελέητους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Οι χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ωστόσο δεν συμφωνούν σε μία πιο σκληρή στρατιωτική στάση, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, «δεν υπάρχει πολιτική όρεξη» να πάει η Δύση σε πόλεμο στη Συρία.

Η Βιέννη προσπαθεί ακόμη να στήσει ξανά τις επαναληπτικές κάλπες για την εκλογή του προέδρου, και την απασχολούν προς το παρόν λιγότερο οι επόμενες κοινοβουλευτικές κάλπες (θεωρητικά, στο δεύτερο μισό του 2018). Δύο δημοσκοπήσεις όμως αποτυπώνουν το κλίμα στο εκλογικό σώμα, και δείχνουν πως αν οι Αυστριακοί ψήφιζαν τώρα για Βουλή και κυβέρνηση, πρώτο κόμμα θα έβγαινε το ακροδεξιό FPÖ.

Οικονομία:Μικρή υποχώρηση καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα, μετά την ισχυρή άνοδο της Παρασκευής. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 588,12 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,20%.

Πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος «βλέπει» ο Σόιμπλε, προτρέποντας όμως την Αθήνα να μην σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Γερμανός υπουργός, πάντως, επαναλαμβάνει ότι για το χρέος -που δεν είναι το βασικό πρόβλημα- οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος.

H κατάσταση της οικονομίας τη Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου, κατά τον γνωστότερο οικονομολόγο της Γερμανίας, Χανς-Βέρνερ Ζιν. «Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» εκτιμά.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προετοιμάζονται να καθίσουν κυβέρνηση και δανειστές. Πληροφορίες των Νέων αναφέρουν πως σήμερα, Δευτέρα, πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και ότι ώς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Τρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM).

Αντικίνητρο ασφάλισης και δήλωσης εισοδημάτων αναμένεται να αποτελέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών από 1-1-2017 με το διπλό χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό πως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα οι εισφορές σε κάποιες περιπτώσεις τετραπλασιάζονται.

Αθλητισμός: Είναι οι ομάδες με τους περισσότερους τίτλους πρωταθλήματος στην Αγγλία, 20 η Γιουνάιτεντ, 18 η Λίβερπουλ και τους ενώνει ο κοινός στόχος της επιστροφής στην κορυφή μετά από την παρακμή. Σήμερα, Δευτέρα (22:00) παίζουν στο Ανφιλντ μόνο για τη νίκη, στο ματς με το οποίο ολοκληρώνεται η 8η αγωνιστική της premier league.

Πέφτει σήμερα, Δευτέρα, η αυλαία της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ματς. Η ΑΕΚ παίζει στη Λάρισα με την ΑΕΛ (19:30), σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει πολλά για την «Ενωση», ειδικά για το μέλλον του Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο της «Ενωσης».

Με τον Εντινσον Καβάνι να σκοράρει ξανά (12 γκολ σε 10 ματς σε Γαλλία και Champions League) η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Ουραγό Νανσί και έπιασε τη Μονακό στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Ligue 1. Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε η Μαρσέιγ που επικράτησε 1-0 της Μετς στο «Βελοντρόμ». Με αυτό το ματς ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική στη Ligue 1 και το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Μπαφετιμπί Γκομίς στο 13΄.

Ανεβαίνει η Μίλαν, που νίκησε 3-1 την εξαιρετική φέτος Κιέβο, στη Βερόνα. Άλλη μία μέτρια εμφάνιση έκανε η Φιορεντίνα στο ιταλικό πρωτάθλημα, παραχωρώντας 0-0 στην Αταλάντα, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής. «Αυτοκτονία» για την Ίντερ, που ηττήθηκε 2-1 από την Κάλιαρι στο «Σαν Σίρο» και έχασε την ευκαιρία να ανέβει στην πρώτη τετράδα. Η Λάτσιο έχασε την ευκαιρία να ανέβει δεύτερη, μαζί με τη Ρόμα, αλλά και πάλι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη από το 1-1 με την Μπολόνια στο «Ολίμπικο».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: