30 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Πέθανε το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 88 ετών, ο καθηγητής Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής. Να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Β.Πολύδωρα στο τιμόνι του ΕΣΡ καλεί τη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς, ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδείξει «στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, ωστόσο, απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση. Το απόγευμα της Δευτέρας η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κ.Μητσοτάκης.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών σημειώθηκε στις 23.15 στο βόρειο Ιόνιο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, μεταξύ της Ερεικούσσας και των αλβανικών ακτών κι είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Αλλη μία νύχτα με ρίψεις μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια, το βράδυ του Σαββάτου. Η αστυνομία προχώρησε σε μια προσαγωγή.

Συμπλοκές με τραυματίες σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα της Χίου ανάμεσα σε Αφγανούς και Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής. Στη Μυτιλήνη, πρόσφυγες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί και την καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Κόσμος: Η μεγάλη απούσα θα είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), αδελφού κόμματος του Χριστιανoδημοκρατικού (CDU), το οποίο θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή. H απουσία της Μέρκελ συμφωνήθηκε σε κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, ενώ αιτία φέρεται πως είναι η μεταξύ τους διαμάχη για το προσφυγικό.

Η τζιχαντιστική ISIS διεκδίκησε, μετά από δύο εβδομάδες, την ευθύνη για δολοφονική επίθεση με θύμα έναν 16χρονο στο Αμβούργο της Γερμανίας -ωστόσο οι Αρχές παραμένουν επιφυλακτικές. Η επίθεση είχε γίνει με μαχαίρι στις 16 Οκτωβρίου εναντίον δύο εφήβων που κάθονταν στο ποτάμι και ο δράστης είχε διαφύγει.

Ο εφιάλτης των Ρίχτερ επέστρεψε το πρωί της Κυριακής στην Κεντρική Ιταλία. Μία νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών, στις 7.40 το πρωί (τοπική ώρα), η οποία έγινε αισθητή έως τη Ρώμη και τη Φλωρεντία, ήρθε ουσιαστικά να αποτελειώσει ό,τι άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος την περασμένη Τετάρτη, στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ούτε ο απερχόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός στην Ισλανδία αλλά ούτε και ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να έχει πλειοψηφία μετά τις πρόωρες κάλπες, με κανέναν στο Ρέικιαβικ να μην μπορεί να προβλέψει ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση. 

Παρά τη μεγάλη ενίσχυσή τους, οι «Πειρατές» - που θα έκαναν τη διαφορά - δεν κατάφεραν τελικά να πιάσουν τα ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις. To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων «εξτρεμιστικών οργανώσεων» με στόχο αμερικανούς πολίτες.

Οικονομία:Απέκλεισε το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας παράλληλα πως το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα «βαρίδι στα πόδια της χώρας». Η κυβέρνηση βρίσκεται στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Την Κυριακή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγη ώρα μετά το «ναι» της γαλλόφωνης Βαλονίας που επέτρεψε στο Βέλγιο να συναινέσει στην υπογραφή της CETA.

Εγώ υλοποιώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, δηλώνει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, πετώντας το γάντι σε όσους υπουργούς τον αμφισβητούν. Μάλιστα για τη ΔΕΗ σημειώνει: «η μη ιδιωτικοποίηση του 17% συνιστά αθέτηση δέσμευσης, εφόσον δεν έχει τροποποιηθεί το πρόγραμμα μετά τη διαπραγμάτευση.»

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η 63χρονη επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στα τέλη του χρόνου από την Κομισιόν για να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διατηρεί την αρνητική προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που αφορά στο μέλλον της χώρας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αθλητισμός: Με γκολ του Γκονσάλο Ιγκουαΐν στο 70΄ η Γιουβέντους επικράτησε με 2-1 της Νάπολι στο μεγάλο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής της Serie A. Σπουδαία νίκη πέτυχε στην Μπολόνια, απέναντι στην ομώνυμη ομάδα η Φιορεντίνα. Αν και βρέθηκε αρχικά πίσω στο σκορ, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 4-1 στο «Μεντιθορόθα» την Αλαβές με χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο και παρέμεινε στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος στο +3 από τη Σεβίλη που νωρίτερα «πέταξε» δύο βαθμούς. 

Πλούσιο θέαμα προσέφεραν Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάλαγα. Η ομάδα του Σιμόνε επικράτησε με 4-2, έχοντας σε μεγάλη μέρα τους Καράσκο και Γκαμέιρο που σημείωσαν από 2 τέρματα. Σε απόσταση αναπνοής από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης παρέμεινε η Μπαρτσελόνα. Οι “καταλανοί” επιβλήθηκαν με 1-0 της ουραγού Γρανάδα, χάρη στο γκολ του Ραφίνια στο 49' και παραμένουν δύο βαθμούς πίσω από την παρέα του Ρονάλντο.

Μετά από δύο συνεχόμενες ήττες η Λιόν επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα, καθώς κέρδισε εκτός έδρας την με 2-1 για την 11η αγωνιστική της πρώτης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος. Δύο πολύτιμους βαθμούς άφησε η Μονακό στην έδρα της Σεντ Ετιέν (1-1). Στο παιχνίδι της ημέρας, Λοριάν και Μονπελιέ αναδείχτηκαν ισόπαλες 2-2. Μεγάλη νίκη πέτυχε η Νανσί, που κέρδισε με 2-0 την Καέν και ξεκόλλησε από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Εύκολο απόγευμα είχε η Μπάγερν στο Αουγκσμπουργκ, καθώς επικράτησε 3-1 της ομώνυμης ομάδας, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του γερμανικού πρωταθλήματος, και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Η Μπάγερν πάντως δεν κατάφερε να αποσπαστεί στην κορυφή, καθώς η Λειψία πέρασε με 2-0 από την έδρα της Ντάρμστατ και παραμένει στο -2 από την ομάδα του Μονάχου. Το μεγάλο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής της Μπουντεσλίγκα ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και τη Σάλκε έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα βρίσκονται και πάλι η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία κέρδισε 4-0 την Γουέστ Μπρομ, η Λίβερπουλ που νίκησε 4-2 στην Κρίσταλ Πάλας και η Άρσεναλ που επικράτησε με 4-1 της Σάντερλαντ, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Premier League. Το Μάντσεστερ πάντως πανηγυρίζει μόνο για την Σίτι, καθώς η Γιουνάιτεντ συνεχίζει να προβληματίζει. Η ομάδα του Μουρίνιο παραχώρησε μια... αδιανόητη λευκή ισοπαλία στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στην Μπέρνλι.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: