20 Οκτωβρίου, 2016

ΔΕΧΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 67 ΔΙΣ. ΔΟΛ. ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ Η Σ. ΑΡΑΒΙΑ

 

Προσφορές 67 δισ. δολαρίων δέχτηκε η Σαουδική Αραβία στην πρώτη της διεθνή δημοπρασία ομολόγων, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως, προσπαθεί να ξεπεράσει την επίδραση των χαμηλών πετρελαϊκών τιμών στα δημοσιονομικά της.

Όπως αναφέρει το Reuters, το βιβλίο προσφορών διαμορφώθηκε κοντά στο ποσό-ρεκόρ των 69 δισ. δολαρίων για αναδυόμενη αγορά. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αντλήσει μέχρι και 17,5 δισ. δολάρια από την πώληση ομολόγων, πενταετών, δεκαετών και 30ετών, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Το τεράστιο μέγεθος της ζήτησης για το ομόλογο της Σαουδικής Αραβίας, οφείλεται εν μέρει στα χαμηλά επιτόκια και στην απογοήτευση των funds για την απουσία assets με υψηλές αποδόσεις.

Ωστόσο η σημερινή πώληση, σηματοδοτεί επίσης μια επιτυχία για τη Σαουδική Αραβία στο ότι καθησυχάζει τους επενδυτές ότι θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τα κρατικά δημοσιονομικά και να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα 97 δισ. δολαρίων πέρυσι, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, οδηγώντας σε περικοπές δαπανών από την κυβέρνηση.

Η δημοπρασία των ομολόγων έρχεται μετά από μια εβδομάδα παρουσιάσουν σε πιθανούς αγοραστές, στο Λονδίνο, στο Λος Άντζελες, στη Βοστόνη και στη Νέα Υόρκη, όπου οι αξιωματούχοι της χώρας υπογράμμισαν τις προσπάθειες του βασιλείου να διαφοροποιήσει την οικονομία των 650 δισ. δολαρίων, μακριά από το πετρέλαιο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: