01 Οκτωβρίου, 2016

ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ 18 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 25.000 «ΟΡΦΑΝΑ» ΤΟΥ ΣΔΟΕ

 

Συνολικά 54 εφοριακοί καλούνται να προχωρήσουν στην παραλαβή 25.000 υποθέσεων του ΣΔΟΕ που εκκρεμούν. Πώς θα παραληφθούν οι φάκελοι σε φυσική μορφή και τα CDs. Η κατηγοριοποίηση με βάση τον «βαθμό ενδιαφέροντος» και ο τεράστιος όγκος δουλειάς. 

Η διάταξη νόμου ψηφίστηκε στο τέλος Ιουλίου. Προέβλεπε ότι περίπου 25.000 υποθέσεις οι οποίες είχαν παραμείνει στο ΣΔΟΕ μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ενώ είχε προηγηθεί η μεταφορά 4.000 καυτών φακέλων, θα είχαν παραληφθεί από τη ΓΓΔΕ εντός διμήνου.

Τρεις μήνες μετά, εκδόθηκε απόφαση από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή για τη διαδικασία μεταφοράς των συγκεκριμένων υποθέσεων και την προτεραιοποίησή τους, ώστε από τις αρχές του 2017 να δρομολογηθεί και η διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων υποθέσεων, ορισμένες εκ των οποίων χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Κίνδυνος παραγραφής διαβεβαιώνεται αρμοδίως ότι δεν υφίσταται. Ο νομοθέτης προέβλεψε τον Ιούλιο για την παράταση των προθεσμιών παραγραφής αυτών των υποθέσεων κατά τρία χρόνια. Τώρα, πώς θα παραληφθούν, πού θα αποθηκευτεί ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών σε φυσική μορφή, πότε -και εάν- θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων, θα το δείξει ο χρόνος.

Μιλάμε για 25.000 υποθέσεις, τα λεγόμενα «ορφανά» του ΣΔΟΕ, και όπως αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ γεννάται ζήτημα ακόμα και για την αποθήκευση των δεδομένων που θα παραληφθούν. Ο νόμος όμως είναι νόμος και οι υποθέσεις πρέπει να παραληφθούν.

Η απόφαση Πιτσιλή ορίζει ότι συγκροτούνται 18 επιτροπές παραλαβής των υποθέσεων ανά την Ελλάδα, οι οποίες θα απασχολήσουν συνολικά 54 τελωνειακούς και εφοριακούς υπαλλήλους. Πρακτικά για τους επόμενους μήνες, 54 υπάλληλοι του ελεγκτικού δυναμικού θα ασχολούνται με την παραλαβή υποθέσεων, ορισμένες εκ των οποίων αδιαμφισβήτητα δεν έχουν πλέον κανένα ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους όμως κρύβονται και «βαριές» υποθέσεις.

Η Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ έχει κάνει ήδη μια πρώτη κατηγοριοποίηση των υποθέσεων αυτών. Τώρα οι Επιτροπές παραλαβής οι οποίες -βάσει της απόφασης- θα πρέπει να συντάσσουν πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής για κάθε μία εξ αυτών των υποθέσεων, τσεκάροντας εκ νέου την αξιολόγησή τους (με βαθμό ενδιαφέροντος από το 1 έως το 4) καλούνται να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς «το συντομότερο δυνατό».

Αναλυτικά, η απόφαση ορίζει ότι:

1.Κάθε Επιτροπή Παραλαβής της Γ.Γ.Δ.Ε. παραλαμβάνει το φυσικό αρχείο των υποθέσεων που τηρούνται, από αντίστοιχη Επιτροπή παράδοσης της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.

2.Εκάστη υπόθεση παραλαμβάνεται συνοδευόμενη, κατά περίπτωση, από το σύνολο των δεδομένων και στοιχείων (εντύπων και ηλεκτρονικών) που τη διαλαμβάνουν.

3.Για την παράδοση/παραλαβή εκάστης υπόθεσης συντάσσεται σχετικό «Πρωτόκολλο Παράδοσης/Παραλαβής».

4.Κατά τη διαδικασία παράδοσης/παραλαβής οι τελευταίοι υπεύθυνοι ελεγκτές που η οργανική τους θέση μεταφέρθηκε στη Γ.Γ.Δ.Ε. παρίστανται και συνδράμουν την Επιτροπή Παραλαβής στην παραλαβή των υποθέσεων που χειρίζονταν.

Ειδικότερα, οι Επιτροπές Παραλαβής ελέγχουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο εκάστης υπόθεσης, σε σχέση με αυτά που αναλυτικά και διακεκριμένα αναγράφονται στο πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής που συντάχθηκε και υπογράφηκε κατά την αποχώρηση του τελευταίου υπεύθυνου ελεγκτή από την Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: