12 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Θάσο, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, ενώ θα καλυφθούν και οι ζημιές όσων σπιτιών καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Το 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, στη Γκράβα, επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Συμβολική η κίνηση εκ μέρους και των δυο, καθώς στο σχολείο, το οποίο έχει αναγνωριστεί και από την ΕΕ για τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές του, φοιτούν παιδιά από 15 διαφορετικές εθνότητες. «Το δημόσιο σχολείο πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, να μην κάνει διακρίσεις» δήλωσε ο υπουργός.

Την άποψη ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να απευθύνουν ερωτήσεις, στο πλαίσιο του χρόνου που διατίθεται, εξέφρασε ο υπουργος Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού τέσσερις εφημερίδες δεν απηύθυναν ερωτήσεις.

Μέλος ευρύτερου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών από άλλες χώρες της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 36χρονος που συνελήφθη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική Επικράτεια. Είχε καταπιεί 960 γραμμάρια κοκαΐνης.

Μόνο από τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα μπορεί να εξυπηρετηθεί το κοινό στην Αττική, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττική τα φαρμακεία της δύναμής του, θα παραμείνουν κλειστά λόγω εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι επίσημη αργία για τα φαρμακεία της Αττικής.

Κόσμος: «Διευκρινίσεις» για τα νέα του καθήκοντα στην τράπεζα Goldman Sacks ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον πρώην πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του που δημοσιοποίησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια (Συνήγορος του Πολίτη), ο Μπαρόζο θα πρέπει να υποβάλει τις διευκρινίσεις στην επιτροπή δεοντολογίας της Κομισιόν.

Την αναβολή του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σομπότκα. Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας. Οι υποψίες στρέφονται στους αντάρτες του ΡΚΚ. 

Δεκαεννέα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί. Δεν επαληθεύτηκαν τελικά οι φόβοι ότι το AfD θα πάρει διψήφιο ποσοστό στις δημοτικές εκλογές του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, την Κυριακή, όπως στο γειτονικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Εν όψει των τοπικών εκλογών του Βερολίνου την επόμενη Κυριακή, και οι δημοτικές εκλογές της Κάτω Σαξωνίας αποτελούν ένα είδος πολιτικού βαρομέτρου.

Η ρωσική διπλωματία υπολογίζει ότι οι επαφές Δαμασκού-Αντιπολίτευσης για την πολυπόθητη ειρήνη στη Συρία μπορεί να αρχίσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα τέθηκε σε εφαρμογή το «παύσατε πυρ» στη Συρία, στο οποίο συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Οικονομία:Μεγάλη μείωση 26,1% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο εφέτος, με αποτέλεσμα η πτώση στο τέλος του α' εξαμήνου να είναι της τάξης του 22,2%. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των λειτουργικών δαπανών των ελληνικών τραπεζών είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ακολουθούν τη σημαντική πτώση των ασιατικών αγορών και της Γουολ Στριτ την Παρασκευή. Στο πλαίσιο της ετήσιας παρουσίας της στην ΔΕΘ, η ΕΛΣΤΑΤ συμμετέχει με δικό της περίπτερο και στόχο να ενημερώσει το κοινό για τις επίσημες στατιστικές της χώρας και το έργο που έχει επιτελέσει. 

Φέτος συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και με το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος για μια σειρά εκδηλώσεων. Αρχίζουν εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων - ουρά της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Σέντρα την Τρίτη στους ομίλους του Champions League με τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής των ομίλων, στα οποία θα υπάρξει και ελληνική παρουσία, καθώς η UEFA όρισε τον Τάσο Σιδηρόπουλο να διευθύνει το παιχνίδι στο Βέλγιο μεταξύ της Μπριζ και της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Λέστερ. 

Όσον αφορά τις ελληνικές ομάδες, η UEFA όρισε τους διαιτητές των παιχνιδιών στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Γεμάτος αισιοδοξία εμφανίστηκε ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του. Ο νέος τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ΑΕΚ δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του και αναφέρθηκε αρκετές φορές στον «ούριο άνεμο» που φυσάει για την ομάδα, ως ενδεικτικό στοιχείο των επιτυχιών που θα ακολουθήσουν.

Ο Κώστας Μήτρογλου , φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη με τον χρόνο και θα είναι έτοιμος για την αυριανή αναμέτρηση με την Μπεσίκτας, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. O Ελληνας επιθετικός είχε αποκλειστεί από την αποστολή των πρωταθλητών για το ματς στην Αρούκα (1-2), ενώ δεν προπονήθηκε την Κυριακή μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά σύμφωνα με την «A Bola», αναμένεται να αγωνιστεί στην επίθεση, μαζί με τον Γκονσάλο Κέδες. Ζόνας και Χιμένες παραμένουν τραυματίες.

Μπορεί η Σέλτικ να κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία (5-1) την Ρέιντζερς, στο περίφημο Old Firm, όμως την παράσταση έκλεψε επίσης η διαμάχη στις κερκίδες, σε ένα ματς που επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας. Οι οπαδοί της Σέλτικ, που αύριο, Τρίτη, θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στον πρώτο γύρο του Champions League, παρουσίασαν πολλές φουσκωτές κούκλες που φορούσαν κασκόλ της Ρέιντζερς, με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη, κρεμασμένες σαν να επρόκειτο για αυτοκτονία.

Μετά από ένα διήμερο που σημειώθηκαν... 25 γκολ στη Σούπερ Λιγκ η 3η αγωνιστική (σ.σ πρώτη που παίζεται για φέτος) ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας με τη Λάρισα, στην επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία φιλοξενεί την Ηρακλή (19:30, Novasports 1).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: