10 Σεπτεμβρίου, 2016

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δήλωσε με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ότι «Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενiας».

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται επίσης ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να είναι πάνω από 500 συνολικά ανά τα κέντρα φιλοξενίας,  ενώ στην περίπτωση των διαμερισμάτων, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα πρέπει να μην εκτείνονται σε πολύ μεγάλη απόσταση  αλλά να υπάρχουν λίγα άτομα ανα περιοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιμένει ότι «Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενiας», και παραθέτει εννέα σημεία αναφορικά με τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των δομών Προσωρινής Φιλοξενίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης: 


1.Οι χώροι φιλοξενίας που προτείνονται από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου, προκειμένου να πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές και μη προδιαγραφές.

2.Η χωρητικότητα – δυναμικότητα των κέντρων φιλοξενίας ορίζεται σύμφωνα με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, προκειμένου να τηρείται η απαιτούμενη αναλογία σε προσφυγικό και γηγενή πληθυσμό και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 500 άτομα ανά Δομή.

Τα αναφερόμενα δεν αποκλείουν σαφώς το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ειρηνική συμβίωση και η αποφυγή οποιουδήποτε πληθυσμιακού συνωστισμού, που θα δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα ένταξης και αναστάτωσης στις τοπικές κοινωνίες.

3.Η χρηματοδότηση για τις όποιες κατασκευαστικές ή τεχνικές εργασίες, δύναται να χρηματοδοτηθούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ.

4.Ο σχεδιασμός των Δομών Προσωρινής φιλοξενίας περιλαμβάνει, τόσο τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους (αναψυχής, εστίασης, λατρείας κλπ), όσο και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας (πυρασφάλεια κλπ).

5.Σε όλες τις Δομές Προσωρινής φιλοξενίας που είναι υπό την διοίκηση και την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπάρχουν, και έχει προβλεφθεί για τα εν λόγω κέντρα της περιφέρειας Κρήτης, η παρουσία, τόσο ΜΚΟ, όσο και διεθνών οργανισμών.

Που χρηματοδοτούνται προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία και τη διασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων, αλλά και για την παροχή υπηρεσιών διανομής απαιτούμενων ειδών καθημερινής χρήσης, υπηρεσιών προστασίας ευάλωτων ομάδων(ασυνόδευτων ανηλίκων μονογονεικών οικογενειών κλπ) και πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών.

6.Τη διατροφή και σίτιση δύναται να αναλάβουν, είτε ΜΚΟ, είτε φορείς του υπουργείου Εσωτερικών, που θα αναθέσουν τις εν λόγω διαδικασίες σε εταιρείες catering.

7.Αναφορικά με το θέμα Δημόσιας Ασφάλειας, επισημαίνεται ότι την εξωτερική φρούρηση έχει αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη διασφάλιση του ένστολου προσωπικού σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι οι δομές λειτουργούν, επίσης σε 24ωρη βάση, θα υπάρχει πολιτικό προσωπικό ασφαλείας.

8.Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω θέσεις που αφορούν τη δυναμικότητα των κέντρων Φιλοξενίας, δύνανται να μειωθούν κατά τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή. Το εν λόγω φαινόμενο θα δημιουργήσει θέματα συντονισμού παρακολούθησης του πληθυσμού, αναφορικά με τα θέματα ένταξης και κάλυψης των αναγκών του.

Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενίας.

9.Επιλέξιμοι χώροι για φιλοξενία θα είναι και ξενοδοχεία μέσης δυναμικότητας ή συναφείς χώροι, οι οποίοι χρήζουν ελαφρών εργασιών συντήρησης και τεχνικής παρέμβασης, προκείμενου να είναι βιώσιμοι και κατοικήσιμοι. 

Τίθεται όμως στο σημείο αυτό το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν κρατικοί πόροι προς την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, ενώ την ίδια στιγμή  Έλληνες μένουν άστεγοι και κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς καμία αντίστοιχη πολιτική παρέμβασή; Διότι εάν αυτή η διαδικασία που παραθέτει ο κ. Μουζάλας είναι βιώσιμη, επιβάλλεται να απολαύσουν παρόμοια μεταχείριση και οι Έλληνες πολίτες.

Ακόμη, η πρόταση αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί και σε άλλες παθούσες περιοχές; Και αν ναι, σε ευαίσθητες  εθνικά περιοχές, όπως αυτή της Θράκης, με ποιο τρόπο θα γίνουν πράξη χωρίς τα παρελκόμενα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν; Είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο πρωθυπουργός προτού προβεί σε ενέργειες με καταστροφικές συνέπειες… 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: