25 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Μετά από προτροπή της Moody’s, το αξιόχρεο της Τουρκίας υποβαθμίζεται στην κατηγορία του «ακατάλληλου για επένδυση», καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το κράτος δικαίου έπειτα του πραξικοπήματος του Ιουλίου που απέτυχε.

Ο οίκος έριξε την Τουρκία από τη βαθμίδα Baa3 στην Ba1, σημειώνοντας βέβαια ότι  διατηρείται «σταθερή» η προοπτική της χώρας, λόγω του ότι διαθέτει «ευέλικτη» οικονομία  και ισχυρά φορολογικά έσοδα, τα οποία εξισορροπούν τις πιέσεις που δέχεται το ισοζύγιο πληρωμών της. 

Σε συνδυασμό με τους κινδύνους από την εξωτερική χρηματοδότηση και την επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας, η Moody`s υποστηρίζει τη στάση του Standard & Poor’s που υποβάθμισε την Τουρκία κατά δύο μονάδες αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Επιπλέον, ο οίκος Fitch θα ανακοινώσει τις δικές του εκτιμήσεις στις αρχές του 2017.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί κατηγόρησε τον οίκο ότι αγνόησε τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη, παρόλο που ο Moody’s αναμένει ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί μόνο κατά 2,7% τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 5,5% που ήταν κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας.

Το καλοκαίρι ο πρόεδρος Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε ότι οι οίκοι αξιολόγησης  έχουν πολιτικά κίνητρα και τους κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες, όμως οι αποφάσεις έχουν παρθεί...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: