27 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Κομμάτια υφάσματος, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν «πολύ μικρό ενδιαφέρον», εντόπισαν οι βρετανοί αστυνομικοί που ερευνούν από τη Δευτέρα την περιοχή Ηρακλής στην Κω, όπου χάθηκε το 1991 ο μικρός Μπεν Νίνταμ.

Τη Δευτέρα εντόπισαν και δεκάδες θραύσματα οστών, τα οποία ωστόσο ταυτοποιήθηκαν επιτόπου ότι ανήκαν σε ζώα. «H γερμανική κυβέρνηση, από κοινού με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση στο προσφυγικό» εκτιμά ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης υπέρ του ασύλου (Pro Asyl) Γκίντερ Μπούρκχαρντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ (10.00) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (13.00) οργανώνει την Τρίτη η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), προβάλλοντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Μεγάλη ανακούφιση προκάλεσε στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η απομάκρυνση Καλογρίτσα από την υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών, λόγω του θορύβου και των καταγγελιών που τον συνόδευαν. 

Η κυβέρνηση περνά τώρα στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας «όνειρο θερινής νυκτός» την αμφισβήτηση για την εγκυρότητα του διαγωνισμού. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα του μισθολογίου πραγματοποιούν αυτή την ώρα, έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κόσμος:Η Βρετανία, ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα παραμείνει αντίθετη «σε οποιαδήποτε ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού», καθώς το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει «ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε την Τρίτη ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον κατά την άφιξή του στη σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μπρατισλάβα, όπου Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν το σχέδιό τους για την ευρωπαϊκή άμυνα.

H παταγώδης αποτυχία των Ισπανών Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές της Κυριακής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τουλάχιστον για τον επικεφαλής του κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Για πολλούς έκανε κίνηση ματ. Για άλλους, έκανε μια (ακόμα) τρέλα. Μήπως θέλει να το κάνει όπως ο Τζέρεμι Κόρμπιν;

Η Κλίντον δεν ήταν τέλεια στο πρώτο ντιμπέιτ. Ενίοτε υπήρξε υπερβολική ενώ ορισμένες απαντήσεις της ήταν καθαρή λογική και καθόλου συναίσθημα. Ήταν ωστόσο μακράν καλύτερη από τον πολιτικό της αντίπαλο. Σαφώς πιο προετοιμασμένη, επιχειρηματολόγησε με γεγονότα και νούμερα, όχι μόνο για να πείσει η ίδια, αλλά και για να στριμώξει τον Τραμπ, το οποίο έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία.

Στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την οργάνωση FARC προχώρησε η κυβέρνηση της Κολομβίας, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Tην πρότασή τους για την ευρωπαϊκή άμυνα, το πλέον φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ εδώ και δύο δεκαετίες, παρουσιάζουν την Τρίτη, στη Μπρατισλάβα, Γαλλία και Γερμανία. Στόχος είναι να πείσουν τους επιφυλακτικούς ανατολικοευρωπαίους και να αποφύγουν μια μελλοντική σύγκρουση με τη Βρετανία στο θέμα της άμυνας, αφού οριστικοποιηθεί το διαζύγιο των δύο μερών.

Οικονομία: Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη, ενώ βελτιώνεται το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 562,12 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,26%. 

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,15 εκατ. ευρώ. Με έλλειμμα 1,124 δισ. ευρώ ξεκινά η λειτουργία του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), του υπερταμείου στο οποίο συγχωνεύονται από 1/1/2017 όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης. Τη θέση ότι οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για αγορά των «κόκκινων» δανείων τους από τους δανειολήπτες υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει ψηφιστεί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η τροπολογία των ΑΝΕΛ για αγορά «κόκκινων» δανείων από δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν 2,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ο συνολικός λογαριασμός αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ και η προθεσμία πληρωμής εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή.

Με τον πρωθυπουργό συναντάται ο επικεφαλής της SOCAR, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον ανοικτά: από τη διάσωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ έως την ακύρωσή της. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν πρέπει να παρθούν μέσα στο επόμενο 48ωρο καθώς την Παρασκευή εκπνέει η εγγυητική επιστολή των Αζέρων.

Αθλητισμός: Η Γιουβέντους είναι η ομάδα με το πιο ακριβό εισιτήριο στο Champions League, ξεκινώντας από 44,76 ευρώ, ενώ ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με 43,61. Άυτό προκύπτει σύμφωνα με την εταιρεία Spreadex.

Θύελλα στην Αγγλία με τον Σαμ Αλαρντάις. Η εφημερίδα Daily Telegraph, δημοσίευσε ένα βίντεο, όπου ο ομοσπονδιακός προπονητής προτείνει σε «ψεύτικους» επιχειρηματίες, που στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι, να παρακάμψουν τους κανόνες περί τρίτης ιδιοκτησίας, της TPO (Third part ownership) για μεταγραφικές κινήσεις.

Επιστροφή στη δράση στους ομίλους του Champions League με τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με σπουδαία ματς. Το σημαντικότερο διεξάγεται στη Γερμανία, με τη Ντόρτμουντ να υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο πλαίσιο του 6ου ομίλου της διοργάνωσης. 

Η Αταλάντα πέρασε με νίκη από το «Αντριάτικο» απέναντι στην Κροτόνε, επικρατώντας της ουραγού της Serie A με 3-1 στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής.  Η ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι ήταν καταιγιστική στο πρώτο ημίχρονο στην Πεσκάρα, προηγούμενη 3-0 με απόλυτη κυριαρχία στο παιχνίδι. Ένα γκολ του Φεντερίκο Μελκιόρι στο 88ο λεπτό έδωσε τη νίκη στην Κάλιαρι με 2-1 απέναντι στη Σαμπντόρια στο «Σαντ Ελία» της Σαρδηνίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: