29 Σεπτεμβρίου, 2016

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Κίνδυνος για διάψευση των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της χώρας για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, δεδομένης της οικονομικής πραγματικότητας, σύμφωνα με άρθρο της WSJ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο της Κυβέρνησης, όσο και των δανειστών, η συμφωνία διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέλος του 2016 και έπειτα, στοιχηματίζοντας την επίσημη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 στο 2,7%.

Ένα τέτοιου είδους σενάριο, φαίνεται να μην υποστηρίζεται από τους αναλυτές, δεδομένου ότι υπολογίζουν την ανάπτυξη στο 0,6%. Από τη δική της πλευρά, η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ότι το 2016 η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.

Σε ιδιαίτερα ανησυχητικό κλίμα, φαίνεται να βρίσκονται οι εξαγωγές, όντας σε καθοδική τροχιά, υπό το βάρος των κεφαλαιακών ελέγχων, των φόρων και της έλλειψης πιστώσεων.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια ανάκαμψη αν δεν δούμε ορισμένες θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις για την δημιουργία ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά στη WSJ ο Δημήτρης Τσακονίτης, διευθυντής στην εταιρεία Grecian Magnesite.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας, τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν μια ελάχιστη βελτίωση, με την ανεργία όμως να παραμένει κοντά στο 23%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: