13 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Σε εφαρμογή ετέθη, η εκεχειρία στη Συρία - η οποία και θα είναι διαρκείας επτά ημερών - έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την παύση των εχθροπραξιών στη χώρα, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους των πληγέντων περιοχών και ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για συγκρούσεις, ακόμη και τα τελευταία λεπτά προτού τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία.

Σημειωτέον πως η τρέχουσα εκεχειρία συνιστά τη δεύτερη προσπάθεια, φέτος, από την Ουάσινγκτον που στηρίζει μέρος των ανταρτών και τη Μόσχα, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση του Assad, να αναχαιτίσουν τον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη Συρία. Και από τις δύο πλευρές του πολέμου διαμηνύεται πως η εκεχειρία θα τηρηθεί.

Πάντως, οι αμφιβολίες γύρω από την ισχύ της παύσης των εχθροπραξιών είναι ήδη δεδομένες, λαμβανομένων υ’όψιν προηγούμενων αποπειρών για εκεχειρία, οι οποίες εντούτοις κατέρρεαν εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επανειλημμένες επιθέσεις.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την εφαρμογή της εκεχειρίας, διάρκειας επτά ημερών, σε όλη τη Συρία, με αφετηρία τις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), επιβεβαιώνοντας την αποδοχή του στην συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών.

Η ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, υπογράμμιζε πως ο στρατός διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά "χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα πυρός ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας ενόπλων οργανώσεων".

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εγκαθιδρύεται ένα ρωσο-αμερικανικό κέντρο συντονισμού για τον καθορισμό των ρωσικών στόχων και των στόχων του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το υπουργείο κάλεσε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να σταματήσει τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον μονάδων των Κούρδων μαχητών για να βοηθήσει στην εφαρμογή της επικείμενης κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

Την ίδια ώρα, η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) χαιρέτισε τη συμφωνία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτρέψει, ώστε οι προσπάθειες να εστιαστούν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να υπάρξει προετοιμασία των όρων για μια πολιτική μετάβαση.

Η συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που περιλαμβάνει τις YPG, ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα τηρήσει τη συμφωνία. Οι SDF και YPG έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Τα Ηνωμένα Έθνη, από την πλευρά τους, δηλώνουν έτοιμα να διεξάγουν επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές στην Συρία που τελούν υπό πολιορκία για να παράσχουν βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), Γιαν Έγκελαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως επικρατεί ηρεμία στις κύριες περιοχές συγκρούσεων έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της παύσης των εχθροπραξιών από τις 19:00 σήμερα το απόγευμα. 

"Επικρατεί ηρεμία" δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, προβαίνοντας με μια πρώιμη εκτίμηση της τήρησης της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Πρόσθεσε όμως πως έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί και από τις δυνάμεις των ανταρτών και από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του ότι κάποιες ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους η ισχυρή οργάνωση Άχραρ αλ Σαμ, αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας.

Όπως τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε, βασίζεται στις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους "στην μετριοπαθή αντιπολίτευση" της Συρίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με την παύση των εχθροπραξιών. 

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα ξεκινήσει άμεσα, διαμέσω της βόρειας οδού Καστέλο. Ένας δρόμος στα νότια της πόλης που περνά από την περιοχή Ραμούσα θα ανοίξει "σταδιακά".

Με την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας, νωρίτερα σήμερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την διακοπή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην χώρα έως τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου. 

Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως "διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά και να χρησιμοποιεί όλα τα στρατιωτικά μέσα απέναντι σε οποιεσδήποτε παραβιάσεις ενόπλων οργανώσεων"

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Συρία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από σήμερα το απόγευμα "ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί" η χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. "

Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση για τον πόλεμο είναι εν τέλει μια πολιτική λύση" τόνισε ο Κέρι, σημειώνοντας πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν μείωση των βίαιων συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

"Οι αρχικές αναφορές είναι ότι έχει σημειωθεί κάποια μείωση της βίας, ενώ υπάρχουν και λίγες αναφορές συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, αν και είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένα συμπεράσματα". 

Tόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ."Θα υπάρξουν αναμφίβολα αναφορές για βίαιες συγκρούσεις εδώ και εκεί, αλλά αυτή είναι σχεδόν πάντα η φύση του ξεκινήματος της παύσης των εχθροπραξιών", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως χρειάζεται επειγόντως να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε πολλές περιοχές του Χαλεπιού. 

"Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω πόσο επείγουσα είναι αυτή η βοήθεια, σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται κυριολεκτικά για θέμα ζωής και θανάτου για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων", τόνισε.

Επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων παρατηρείται ηρεμία, έπειτα από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας σήμερα στις 19:00. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως μόλις σημειωθεί μια συνεχής περίοδος ηρεμίας και αυξημένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια των επτά ημερών της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν να συντονίζουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις.

"Μόλις ξεκινήσουν οι επιδρομές ΗΠΑ-Ρωσία, τότε θα αποτραπεί από το συριακό καθεστώς να πραγματοποιεί πολεμικές πτήσεις πάνω από περιοχές στις οποίες η νόμιμη αντιπολίτευση είναι παρούσα", πρόσθεσε ο Κέρι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: