21 Σεπτεμβρίου, 2016

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης η Σύνοδος των Ηγετών για το Προσφυγικό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Και ενώ οι ηγέτες έκαναν... χιλιοειπωμένες δηλώσεις, η εκεχειρία στη Συρία έχει τελματώσει. Λευκός Οίκος και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο πολύπαθο Χαλέπι και αποφάσεις για επανέναρξη της εκεχειρίας δεν έχουν ληφθεί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί για σήμερα υψηλού επιπέδου συνάντηση για να συζητήσει (ξανά) για τη Συρία και διπλωμάτες προσπαθούν να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει από την ειρηνευτική εκεχειρία.

Μπ. Ομπάμα: Απαράδεκτη η κατάσταση στη Συρία
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η κατάσταση στην Συρία είναι απαράδεκτη και ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι τόσο ενωμένη όσο θα έπρεπε για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για παραπάνω από πέντε χρόνια στην χώρα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Συρία είναι απαράδεκτο (...) Δεν είμαστε τόσο ενωμένοι όσο θα έπρεπε να είμαστε για να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Φρ. Ολάντ: «Φτάνει πια»
Με αυτή τη φράση  ο πρόεδρος της Γαλλίας απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία.«Δεν έχω να πω παρά μόνο αυτό: φτάνει πια!», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, υποδεικνύοντας το συριακό καθεστώς ως «υπεύθυνο» για την κατάρρευση της εκεχειρίας.

Ο Ολάντ κάλεσε τους ξένους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης να επιβάλλουν την ειρήνη στη χώρα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Συρία κινδυνεύει με διάλυση.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

Τ. Ερντογάν: Η εισβολή της Τουρκίας συνέβαλε στην ειρήνη
Απευθύνοντας έκκληση για άμεση εξεύρεση πολιτικής επίλυσης της κρίσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία στις αρχές Σεπτεμβρίου οδήγησε στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή όπου είχε επικρατήσει η απελπισία».Επισήμανε παράλληλα ότι η Άγκυρα σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Συρίας.

Αλ. Τσίπρας: «Συλλογική διαχείριση του προσφυγικού ή αποτυχία»
Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ ένα παγκόσμιο πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία και την αστυνομική συνεργασία ενάντια σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τονίζοντας ότι η πρόκληση του προσφυγικού είναι παγκόσμια, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είτε θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα συλλογικά, συνολικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε».

«Αν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα -με υποστήριξη από πολλές χώρες της Ε.Ε. - αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές. Δυνάμεις που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί πολυτέλεια και πως ο διαμοιρασμός της ευθύνης αποτελεί απαράδεκτη επιβολή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: