26 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να «ξεκλειδωθεί» η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με την διαδικασία του επείγοντος.

Ο έλεγχος στους υπερθεματιστές συνεχίζεται από την επιτροπή ενστάσεων τόνισε ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει αυστηρότατος έλεγχος και από αυτόν έχουν προκύψει, για παράδειγμα, όλα τα στοιχεία εις βάρος του κ. Καλογρίτσα. 

Επανέλαβε, δε, ότι όποιος προσωρινός υπερθεματιστής δεν καταβάλλει την πρώτη δόση σήμερα, θα χάσει την άδεια και τα 3 εκατ. ευρώ της εγγύησης. Ένας 38χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα το Σάββατο. 

Προηγήθηκε μήνυση σε βάρος του από 32χρονη, που κατήγγειλε ότι της απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μηνύματα με απειλητικό και υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και φωτογραφίες της με προσωπικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την καταγγελία, αναρτούσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της με υβριστικά και προσβλητικά σχόλια, ενώ απέστειλε φωτογραφίες της και σε πρόσωπο του περιβάλλοντός της.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται για δέκατη μέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Οργανισμού. Στα γραφεία του ΟΑΣΘ εξετάζεται με ποιο ένδικο άλλο μέσο θα μπορούσε να παύσει η επίσχεση εργασίας.

Καταγγελία ότι εκπρόσωπος εταιρείας δημοσκοπήσεων - χωρίς να την ονομάσει - τον πλησίασε στη Θεσσαλονίκη και του πρότεινε αντί 10.000 να εμφανίσει σε δημοσκόπηση υψηλά ποσοστά για το κόμμα τους έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Κόσμος:Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Κούβα, η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των FARC υπογράφουν την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου.

Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συνεχιζόμενη αναστολή τη συνθήκης Σένγκεν στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν επικροτεί ο επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ. 

«Η Ευρώπη αντλεί τα σωστά διδάγματα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο Ετινγκερ στην εφημερίδα Rheinische Post και τόνισε ότι θεωρεί αναγκαία την αύξηση των υπαλλήλων της Frontex κατά 5.000-8.000, ώστε να μην υπάρξει η προσφυγική ροή του 2015.

Βυθισμένο στις πολιτικές έριδες το βρετανικό Εργατικό Κόμμα αδυνατεί να καταλήξει σε μία στρατηγική απέναντι στη διαδικασία του Brexit, με κίνδυνο να αφήσει στη συντηρητική κυβέρνηση ελεύθερο το έδαφος στη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες. 

Η επανεκλογή του ιστορικού ευρωσκεπτικιστή Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές.

Στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων, οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα. Το αποτέλεσμα της κάλπης ενίσχυσε τον Ραχόι και τους Podemos, αντίθετα απογοήτευσε τους Σοσιαλιστές, που δεν βρίσκουν τρόπο να σταματήσουν την κατρακύλα. Οι τοπικές κάλπες ήταν «κλειδί» για άρση του αδιεξόδου;

Η ένταση ανεβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες εν αναμονή της πρώτης από τις τρεις τηλεμαχίες της προεκλογικής εκστρατείας ανάμεσα σε έναν απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ και την πεπειραμένη Χίλαρι Κλίντον, σε μία πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση που αναμένεται να κάνει ρεκόρ τηλεθέασης.

Οικονομία: Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, τη Δευτέρα, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικά κέρδη 2,97%, ενώ μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τίποτα δεν εμποδίζει την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δήλωσε στην Handelsblatt ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις όπως πέρυσι, αυτό είναι αναμφισβήτητο» τόνισε.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ προκειμένου όσοι έχουν οφειλές να υπαχθούν στο διακανονισμό για ρύθμιση της εξόφλησής τους σε 36 δόσεις.

Σε συμφωνία με τους θεσμούς στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου κατέληξε την Παρασκευή η κυβέρνηση, όπως διαμηνύει υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, κλείνοντας έτσι μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες των 15 προαπαιτουμένων για την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ.

Στον αέρα βρίσκονται οι κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις που κινδυνεύουν με περικοπές (μετά τις επικουρικές) όπως απαιτεί και το ΔΝΤ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα. 

Στην πράξη, το ΔΝΤ ζητεί να κοπούν οι προσωπικές διαφορές, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει επανυπολογισμό όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων και πάγωμα, μέχρις ότου τα ποσά των παλαιών εξισωθούν με τα ποσά των νέων, που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αυξάνονται σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ και την πορεία του πληθωρισμού.

Αθλητισμός:Σημαντική απώλεια για τη Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί ο τραυματισμός του Κέβιν Ντε Μπρούιν. Ο τραυματισμός του Βέλγου διεθνή επιθετικού στο ματς με τη Σουόνσι αποδείχθηκε πιο σοβαρός από τις πρώτες εκτιμήσεις και θα μείνει εκτός γηπέδων περίπου για ένα μήνα.

Την ευκαιρία να βρεθεί μόνη πρώτη στη βαθμολογία ύστερα από τις 27 Ιανουαρίου του 2008, έχει η ΑΕΚ σήμερα, Δευτέρα στο ΟΑΚΑ. Οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχονται τον Ηρακλή (19:30, Novasports 1) με στόχο να εκμεταλλευτούν τα στραβοπατήματα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που όχι μόνο θα τους φέρει στην κορυφή αλλά θα τους... πάει στο ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης» την Κυριακή με διαφορά τριών βαθμών από τους «ερυθρόλευκους».

Η... αποδεκατισμένη (λόγω τραυματισμών) Σεντ Ετιέν επικράτησε 3-1 της Λιλ στο «Ζοφρουά Γκισάρ», σε αναμέτρηση για την 7η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος, και πλησίασε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. 

Η Νις, χωρίς τον Μάριο Μπαλοτέλι στην αποστολή, επικράτησε με 1-0 στην έδρα της Νανσί. Νίκη - ανάσα και μάλιστα με ανατροπή πέτυχε η Μαρσέιγ, που επιβλήθηκε στο «Βελοντρόμ» της Ναντ με 2-1 και ανέβηκε αρκετές θέσης στην κατάταξη του «Σαμπιονά», αντίθετα με τα «καναρίνια» που βολοδέρνουν στην προτελευταία θέση.

Χάρη σε γκολ του Αντουάν Γκριζμάν (το 5ο του στο φετινό πρωτάθλημα) στο 70ο λεπτό, η Ατλέτικο Μαδρίτης νίκησε δύσκολα 1-0 τη Λα Κορούνια στο «Βιθέντε Καλντερόν», για την 6η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και ανέβηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης, πλησιάζοντας στο -2 την πρωτοπόρο Ρεάλ.

Με «ήρωα» τον Ντιέγκο Αλβες, που απέκρουσε πέναλτι του Σιμανόβσκι στο 62΄, η Βαλένθια σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της στο ισπανικό πρωτάθλημα και «ξεκόλλησε» από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Η Θέλτα (προσεχής αντίπαλος του ΠΑΟ) έφυγε με νίκη από την έδρα της Εσπανιόλ, της οποίας επικράτησε 2-0.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: