22 Σεπτεμβρίου, 2016

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχει απασχολήσει τους ειδικούς σε θέματα στρατηγικής. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο, πως παρά την επίθεση φιλίας του Σουλτάνου Ερντογάν στον Πρόεδρο Πούτιν, οι αναλυτές δεν έπαψαν να επεξεργάζονται σενάρια πολέμου και στρατηγικές νίκης της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ας υποθέσουμε πως όντως γινόταν σύρραξη των δύο πλευρών. Ποιο θα ήταν το επικρατέστερο σενάριο; για να δούμε.

Ο Mikhail Alexandrov, επικεφαλής αναλυτής στο Κέντρο Πολεμικών και Πολιτικών Επιστημών, επισημαίνει πως είναι αναπόφευκτη η χρήση πυρηνικών όπλων από πλευράς Ρωσίας. «θα ήταν λάθος, για τη Ρωσία, να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα άμεσα, καθώς η επιβίωση του Έθνους θα ετίθετο σε κίνδυνο».

Ο αναλυτής θεωρεί δεδομένο πως η Δύση θα στήριζε την Τουρκία και μάλιστα θα επιθυμούσε μία αργή εξέλιξη στην κλιμάκωση του πολέμου, με απώλειες στρατιωτών καθημερινές αλλά μικρές. Το αποτέλεσμα θα ήταν αφενός μεν η συνεχής ενίσχυση του ρωσικού στρατού από τις εφεδρείες, οικονομική αφαίμαξη της Ρωσίας και τέλος η αντίδραση της κοινής γνώμης που θα κουραζόταν από τον πόλεμο και τις απώλειες.

Κατά συνέπεια ο επικεφαλής Αlexandrov υποστηρίζει τη θέση του άμεσου και δυνατού πλήγματος που παραλύει τον αντίπαλο. Μία πυρηνική βόμβα σε τουρκικό έδαφος ώστε να τελειώσει ο πόλεμος προτού καν ξεκινήσει. Από την άλλη ο Sergey Ermakov, αναλυτής πληροφοριών στο RISI, υποστηρίζει πως η χρήση πυρηνικών δεν είναι απαραίτητη. « ελπίζουμε, πως ποτέ δε θα γίνει πραγματική σύρραξη.

Η χρήση πυρηνικών είναι ακραία λύση. Όσον αφορά, έναν περιφερειακό πόλεμο, υπάρχουν μη-στρατιωτικά εργαλεία στην περιοχή. Υπάρχουν πολλοί αντι-Τούρκοι παίκτες στην περιοχή. Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης οι Κούρδοι θα διαμελίσουν την περιοχή, συνεπώς η Τουρκία όχι μόνο θα μείνει στον άσσο, θα έχει πέσει και κάτω από το μηδέν».

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι η Τουρκία, είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τη Ρωσία. Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο να μπορεί να κερδίσει. Ούτε το ΝΑΤΟ είναι σύμμαχος σίγουρος. Καμία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται με ευκολία να στηρίξει την Τουρκία σε ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία, μόνη, απλά θα καταστραφεί... απλά και ξάστερα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: