30 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Για τις 5 Οκτωβρίου διακόπηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς του επί του υλικού της «λίστας Λαγκάρντ», έπειτα από αίτημα της πλευράς του κατηγορούμενου, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο με ξαφνική αδιαθεσία.

Ανατροπή στις έρευνες για τον Μπεν, καθώς όπως αναφέρουν sites της Κω, στο σημείο των ανασκαφών βρέθηκε αρχαίο νεκροταφείο. Νέο κύκλο περιοδειών ξεκίνησε από σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο το θέμα της ανεργίας και πρώτο σταθμός το Λαύριο.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστειλε την οικονομία δύο χρόνια πίσω. Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης αναμένεται να συζητηθούν στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι (15:30) υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράταση για την ρύθμιση οφειλών μέχρι 31/10 έδωσε και η ΕΥΔΑΠ, καθώς σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έληγε η σχετική προθεσμία, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές στα γραφεία της Εταιρίας. Πώς μπορείτε να κάνετε τη ρύθμιση.

Κόσμος:To τελευταίο «αντίο» λένε οι πολίτες του Ισραήλ στον Σιμόν Πέρες, ενώ στη κηδεία του πρώην προέδρου δίνουν το «παρών» δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο. Η κηδεία έδωσε την ευκαιρία σε Νετανιάχου και Αμπάς να ανταλλάξουν λίγα λόγια και μια χειραψία.

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, για λάθος λόγους μία ακόμη φορά, βρίσκεται ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την πλέον αμφιλεγόμενη εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δεν δίστασε να εμφανιστεί σαν νέος Χίτλερ, έτοιμος να καθαρίσει τρία εκατομμύρια τοξικομανείς.

Θέση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο περιγράφει ως «επικίνδυνο δημαγωγό», πήρε η εφημερίδα USA Today, παροτρύνοντας τους αναγνώστες της να μην ψηφίσουν τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.  Από τις σελίδες της όμως οι συντάκτες ξεκαθαρίζουν πως το «όχι» στον αμερικανό μεγιστάνα δεν ισοδυναμεί με «ναι» στην Χίλαρι Κλίντον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε το νόμο που επιτρέπει σε οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση εναντίον του Ριάντ.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε πως πλήρωσε περίπου 900.000 δολάρια για να έχει πρόσβαση στα Panama Papers και εντοπίσει εκατοντάδες φερόμενες υποθέσεις φοροδιαφυγής στη χώρα. Το αρμόδιο υπουργείο έχει βάλει στο στόχαστρο υποθέσεις 500-600 πολιτών.

Οικονομία: Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 560 μονάδων, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις.

Βελτίωση των αποτελεσμάτων της εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο 2016 η ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 154,4 εκατ. ευρώ από 151,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Σημειώνοντας αύξηση 1,8% (+2,7 εκατ. ευρώ) και σε συνδυασμό με το σταθερό λειτουργικό κόστος (131,9 εκατ. ευρώ.), η ΕΥΔΑΠ αύξησε το Μικτό Περιθώριο Κέρδους κατά 8,5% (+5,5 εκατ. ευρώ).

Αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρων με οφειλές στην Εφορία προωθεί το ΥΠΟΙΚ με στόχο να μπει τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να συμψηφίσουν τις φορολογικές τους οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) με επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Ακόμη και διαγραφές μέρους «κόκκινων» στεγαστικών δανείων προτίθενται να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο. Το βέβαιο είναι ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα συνοδεύονται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά παρουσιάζει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό έχουν χαρακτηριστεί υποστηρικτικές προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τι αναφέρει το πόρισμα για τα «καυτά» ζητήματα των απολύσεων και της εργασίας μειωμένου ωραρίου, καθώς και για τον κατώτατο μισθό.

Αθλητισμός:Η αναμέτρηση της Κυριακής στο Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ δεν είναι πλέον ένα απλό ντέρμπι. Είναι ένας ματς επιβεβαίωσης, επιβίωσης και αποδείξεων κυρίως για τον Πάουλο Μπέντο αλλά και για τους «ερυθρόλευκους» παίκτες. Μόνο ο ΠΑΟΚ, με τη νίκη του (1-2) στο Λίμπερετς απέναντι στη Σλόβαν πρόσφερε βαθμούς (0,400) στην Ελλάδα, αφού και Ολυμπιακός με Παναθηναικό έχασαν στις αναμετρήσεις τους στο Europa League.

Ο ΑΠΟΕΛ πέρασε από το «Γ. Καραϊσκάκης» νικώντας 1-0 τον Ολυμπιακό με γκολ του Σωτηρίου στο 10΄, διπλασιάζοντας τις νίκες του στον 2ο όμιλο του Europa League του οποίου είναι πια μόνος επικεφαλής. Παρά την ήττα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ανώτεροι του αντιπάλου τους αλλά άτυχοι, καθώς εκτός των ευκαιριών που δημιούργησαν και έχασα, είδαν την μπάλα να χτυπά τρεις φορές στα δοκάρια του Βάτερμαν!

Τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του γνώρισε ο Ολυμπιακός που μετά την απώλεια στη Σούπερ Λιγκ από την ΑΕΛ στη Λάρισα, το βράδυ της Πέμπτης, είδε και τον κυπριακό ΑΠΟΕΛ να φεύγει νικητής με 1-0 από το Καραϊσκάκη στο πλαίσιο του 2ου ομίλου του Europa League.

Μεγάλη νίκη για τον ΠΑΟΚ επί της Λίμπερετς στην Τσεχία, με τον «δικέφαλο» του Βορρά να επικρατεί με 2-1, παραμένοντας αήττητος μετά και τη 2η αγωνιστική στον 10ο όμιλο του Europa League. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός αν και ήταν καλός στο α' μέρος, στο 2ο λύγισε και έχασε στο Βίγκο από τη Θέλτα με 2-0, έχοντας πλέον δύο ήττες στον 7ο όμιλο.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: