10 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο νησί της Θάσου, ενώ ήδη με εντολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Δήμου Θάσου δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση του ορεινού κατάφυτου οικισμού του Καζαβιτίου Πρίνου.

Ένας ακόμα άνθρωπος προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων από την κακοκαιρία που έπληξε τα τελευταία 24ωρα την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα. Ένας 30χρονος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, για να εντοπιστεί τελικά νεκρός.

Μια φήμη για επτά νεκρούς μετανάστες, πέντε Πακιστανούς και δύο Μαροκινούς, σε φορτηγό αυτοκίνητο σε ένα πλοίο στο δρόμο από τη Μυτιλήνη σε κάποιο άλλο λιμάνι της Ελλάδας, έβγαλε όλη νύχτα στους δρόμους της Μυτιλήνης περίπου 200 Πακιστανούς μετανάστες.

Επεισοδιακή καταδίωξη τριών διακινητών, που επέβαιναν σε ταχύπλοο και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός στο χέρι μετά από προειδοποιητικά πυρά του Λιμενικού, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στον όρμο της Ιαλυσού, βορειοδυτικά της Ρόδου.

Τα έργα του μετρό στον σταθμό Νέας Ελβετίας επιθεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα περίπτερα της έκθεσης και θα εγκαινιάσει το περίπτερο της Ρωσίας, που είναι η τιμώμενη χώρα. Νωρίς θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη. Το βράδυ η καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς.

Κόσμος:Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε ομόφωνα την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε το καθεστώς της Β.Κορέας. Πάντως, η Πιονγκιάνγκ -απαντώντας στις ΗΠΑ- ξεκαθαρίζει ότι δεν εκβιάζεται.

Δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν μπροστά σε ένα εμπορικό κέντρο στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 40 να τραυματιστούν.

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αλλά και κοινή δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Πολλά όμως πρέπει να γίνουν ακόμα ώστε η συμφωνία να καταστεί πραγματικά βιώσιμη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για να αποζημιωθούν. O Λευκός Οίκος απειλεί να ασκήσει βέτο.

Από τους τρομοκράτες του ISIS στη Συρία καθοδηγούνταν οι τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, σε σχέση με το όχημα που εντοπίστηκε γεμάτο φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας. Όπως είπε, πρόκειται για έναν τρομοκρατικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε.

Οικονομία:Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ταμείου σε επίπεδο ευρωζώνης που θα στηρίζει μελλοντικά τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν κρίσεις συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του σημερινού άτυπου Ecofin στη Μπρατισλάβα.

Οι δανειστές της χώρας «θα τη φτάσουν στα άκρα» στη δεύτερη αξιολόγηση, που «κομβικό της ζήτημα είναι τα εργασιακά», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν δυσάρεστες επιπτώσεις στους ίδιους και απέναντι σε τέτοιες πρακτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κλιμακώσει την εκστρατεία της κατά της αποφυγής εταιρικής φορολογίας με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει τις ερχόμενες εβδομάδες για ενιαία φορολογική βάση των πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (expanded asset purchase programme, APP) ήταν αποτελεσματικό, καθώς χαλάρωσε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει μελέτη στελεχών της κεντρικής τράπεζας (working paper).

Η μελέτη, με τίτλο: «Το πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ: Μία πρώτη αποτίμηση», σημειώνει ότι φαίνεται πως ενεργοποιήθηκαν τρεις δίαυλοι, μέσω των οποίων οι αγορές ομολόγων επηρέασαν την οικονομία.

Συνεχίστηκε τον Αύγουστο το σερί αποπληθωρισμού για 42 μήνες στην ελληνική οικονομία, παρά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο. Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης εμφανίζει συνεχή εξασθένιση. Τον Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,9%.

Αθλητισμός:Παρά τα γνωστά προβλήματα που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο (κυρίως λόγω ΕΠΟ, υπόδικών παραγόντων, διαιτητών κ.α.) και έπειτα από 20 μέρες αναβολής, η Σούπερ Λιγκ ξεκινάει σήμερα Σάββατο (από την 3η αγωνιστική - απαίτηση της nova) με αρκετά ενδιαφέροντα ματς.

Η αρχή γίνεται το Σάββατο, όπου στις 16:00 η Κέρκυρα που επέστρεψε στα «μεγάλα σαλόνια» υποδέχεται τον Πλατανιά. Στις 18:15, ο Πανιώνιος φιλοξενεί στη Νέα Σμύρνη τον Αστέρα Τρίπολης σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Τέλος, στις 20:30 ο ενισχυμένος φέτος Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον Λεβαδειακό εκτός έδρας.

Το σούπερ ντέρμπι του Μάντσεστερ, «καθηλώνει» από το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της Premier League. Η Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Σίτι στο «Ολντ Τράφορντ» και πανδαισία αστέρων ξεδιπλώνουν τις αρετές τους. Η αναμέτρηση είναι μεγαλειώδης και στους πάγκους, αφού ο Ζοζέ Μουρίνο συναντά ξανά τον Πεπ Γκουαρντιόλα, μετά τις επικές μονομαχίες τους στα «Κλάσικο» Ρεάλ-Μπαρτσελόνα.

Μύδρους εξαπέλυσε εναντίον του Σταύρου Κοντονή ο (από σήμερα) πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης. Στην επιστολή παραίτησής του προς την Εκτελεστική Επιτροπή και τις Ενώσεις της Ομοσπονδίας, ο κ. Γκιρτζίκης κάνει λόγο για:

«οργανωμένη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και ποδοσφαιρικά συμφέροντα και με πλήρη πολιτική και κυβερνητική κάλυψη απόπειρα να αναδιαταχθεί το σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά στη διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας».

Στην αποστολή του Παναθηναϊκού για το παιχνίδι της πρεμιέρας της Super League με τον Λεβαδειακό βρίσκεται και ο Ροντρίγκο Μολέδο. Παρότι ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός αντιμετωπίζει εδώ και μερικές ημέρες πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο και δε γυμνάζεται σε κανονικούς ρυθμούς. 

Εντούτοις ο Αντρέα Στραματσόνι τον συμπεριέλαβε στην αποστολή που θα μεταβεί στη βοιωτική πρωτεύουσα για την σημερινή αναμέτρηση (20:30). Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στην τηλεόραση της ΕΡΤ3. 

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να λάβει τέλος η βία στα γήπεδα και να επανέλθουν οι φίλαθλοι στις κερκίδες μαζί με τις οικογένειές τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: