14 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Ως τις λιγότερο ενδιαφέρουσες από το 1989, περιγράφει τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στη Ρωσία, ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC, Στιβ Ρόσενμπεργκ. «Οι βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής είναι οι όγδοες που παρακολουθώ στη Ρωσία ή για τις οποίες γράφω, από το 1989.

Και μέχρι στιγμής, είναι οι λιγότερο ενδιαφέρουσες. Στη Μόσχα υπάρχουν λιγότερες προεκλογικές αφίσες στους δρόμους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, μία ρωσική εφημερίδα έγραψε αστειευόμενη ότι οι εκλογές για τη Δούμα είναι "άκρως απόρρητες", αφού οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν τα ονόματα των υποψηφίων» γράφει ο Ρόσενμπεργκ.

Ωστόσο, συνεχίζει, «θεωρητικά αυτές οι εκλογές θα έπρεπε να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από προηγούμενες. Μία αλλαγή στη νομοθεσία έχει επιτρέψει σε περισσότερα κόμματα να συμμετέχουν από ό,τι το 2011 και ακόμη και σε μερικούς επικριτές του Κρεμλίνου επετράπη να θέσουν υποψηφιότητα».

Επιπλέον, αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν τους μισούς από τους 450 βουλευτές, επιλέγοντας τον υποψήφιο της προτίμησής τους στην εκλογική τους περιφέρεια. Αρχικά, οι εκλογές για τη Δούμα είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Παρ' όλα αυτά οι Αρχές επισπεύσανε την ημερομηνία διεξαγωγής τους κατά τρεις μήνες, πολύ κοντά στο καλοκαίρι και στην περίοδο των διακοπών.

«Αλλά γιατί έγινε αυτή η αλλαγή στην ημερομηνία; Πως επωφελείται το Κρεμλίνο από τις εκλογές τον Σεπτέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο; Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι ο αστικός πληθυσμός - παραδοσιακά περισσότερο επικριτικός με την κυβέρνηση - θα είχε λιγότερο χρόνο να κινητοποιηθεί για τις εκλογές.

Μία χαμηλότερη συμμετοχή πιστεύεται ότι ωφελεί το κυβερνών κόμμα. Ο πρόεδρος Πούτιν θα θέλει η νέα Δούμα να είναι το ίδιο φιλοκυβερνητική, όσο και οι προηγούμενες» αναφέρει το άρθρο στο BBC. Όμως αυτή τη φορά, το Κρεμλίνο χρειάζεται ένα κοινοβούλιο που δεν θα είναι απλά υποστηρικτικό.

Ο πρόεδρος Πούτιν χρειάζεται μία Δούμα που να αντιμετωπίζεται από τον ρωσικό λαό ως ένας νόμιμος θεσμός, καθώς μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 ακολούθησαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία. Τα οικονομικά προβλήματα καθιστούν το θέμα της νομιμότητας ακόμη πιο επιτακτικό.

Η κυβέρνηση σύντομα μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν θα είναι καθόλου αρεστές στην κοινή γνώμη. Το σύστημα του Πούτιν λειτουργούσε όσο λειτουργούσε και η οικονομία. «Αλλά τα χρήματα στερεύουν, η κοινωνική αναταραχή βρίσκεται σε άνοδο.

Ο κίνδυνος για το Κρεμλίνο είναι ότι εάν αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των θεσμών στη χώρα τους - συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου - θα εναποθέσουν όλες τους τις ελπίδες στον έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή» καταλήγει ο Ρόσενμπεργκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: