03 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, καθώς στη συνάντηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού την Παρασκευή προέκυψε σύμπτωση σε σχεδόν όλα τα σημεία.

Δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Με αφορμή την αναφορά Τσίπρα για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδεις, ο γγ είπε ότι αποτελεί «μέγιστη κοροϊδία»  ότι θα δοθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Κάτω από το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από το μεσημέρι και μετά θα εξελιχτεί η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής που έχει προγραμματιστεί για τις 7:30 το βράδυ μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Η εκδήλωση της Χρυσής Αυγής θα γίνει σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Θερμοπυλών. Λύση του Κυπριακού σύντομα «βλέπει» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς μετά το ταξίδι του στην Τουρκία.

«Διαπίστωσα στην Άγκυρα για πρώτη φορά μια ειλικρινή διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. «Η ανακύκλωση των προσώπων φέρνει ανακύκλωση των προβλημάτων.

Υπάρχουν αυτοί που τόλμησαν, δούλεψαν και έφεραν αποτελέσματα και υπάρχουν και αυτοί που μας χρεοκόπησαν» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Για την κεντροαριστερά ξεκαθαρίζει ότι δεν φτάνει η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού.

Κόσμος:Στην Ισπανία η κλεψύδρα για τις τρίτες εκλογές (σε διάστημα ενός χρόνου) γύρισε. Η αποτυχία του Μαριάνο Ραχόι να εξασφαλίσει την μερική πλειοψηφία της Βουλής, είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει το διάστημα των 60 ημερών της τελευταίας ευκαιρίας. Υπάρχει ελπίδα;

Η ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση στο Νταβάο, την πόλη των Φιλιππίνων από την οποία κατάγεται ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η δήμαρχος, η οποία είναι κόρη του προέδρου.

Δεν έχει πληγεί η συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας συνεπεία της αποτυχημένης απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο CNN. 

Εν μέσω της αντιπαράθεσης Ουάσινγκτον-Άγκυρας ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της βόρειας Συρίας και τη στοχοποίηση των Κούρδων εκ μέρους των κουρδικών δυνάμεων.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στο FBI ότι δεν θυμόταν όλες τις οδηγίες που έλαβε για το χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, λόγω της διάσεισης που υπέστη το 2012, σύμφωνα με περίληψη της κατάθεσής της που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν κατάφερε και πάλι ως ήταν αναμενόμενο να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που πιθανότατα σηματοδοτεί ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή τρίτων βουλευτικών εκλογών μέσα σε έναν χρόνο.

Οικονομία:Υπεγράφη σήμερα, Σάββατο, με τις τράπεζες η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη. Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ βάζοντας φρένο στις προσδοκίες τόσο για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 όσο και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους.

«Δεν βλέπω καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία» λέει σε συνέντευξή του στα Νέα. Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Ιούλιο σε σχέση με τις επιδόσεις του Ιουνίου και υπερκάλυψαν τον στόχο, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου συγκεντρώνεται ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου την καλοκαιρινή περίοδο.

Αύξηση 10% σημείωσε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας συμφώνησε χθες, Παρασκευή.

Να ασκήσει έφεση σε βάρος της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία Apple να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, παρά τις επιφυλάξεις μεταξύ των ανεξαρτήτων που υποστηρίζουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Αθλητισμός:Η εθνική ποδοσφαίρου των Ελπίδων νίκησε 2-1 την αντίστοιχη της Αλβανίας στο Περιστέρι, σε αναμέτρηση για τον 4ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2017. 

Οι παίκτες του Αντώνη Νικοπολίδη βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 22ο λεπτό από το γκολ του Λατίφι, ωστόσο κατάφεραν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση με τα τέρματα των Ιωαννίδη (44΄, πέναλτι) και Τσιλιανίδη (90΄) και πανηγύρισαν τη νίκη.

Στη σέντρα θα μας βρει το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη ΓΓΑ μεταξύ των ΠΑΕ και του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή.

Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και παράλληλα αποφασίστηκε η δράση να αρχίσει κανονικά από την 1η αγωνιστική και όχι από την 3η, όπως είχε προτείνει η Nova. Κάλεσμα στη FIFA από Κοντονή - ΠΑΕ για τα... στραβά της ΚΕΔ/ΕΠΟ και τη διαιτησία γενικότερα.

Απάντηση μέσω ανακοίνωσης της έδωσε η ΕΠΟ σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει και θέλουν την αντιπολίτευση να έχει κάνει προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο της Ομοσπονδίας με αφορμή τις παραλείψεις, οι οποίες έχουν υπάρξει στην προκήρυξη των εκλογών.

Τι κι΄αν «πατάει» στα 38; Τι κι αν το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό, όσο έχει συνηθίσει; Ο Φρανκ Λάμπαρντ, όπως κάθε σωστός επαγγελματίας, δημιουργεί τα κίνητρα που απαιτούνται και οδηγεί την ομάδα της Νέας Υόρκης στην κορυφή της ανατολικής περιφέρειας στο MLS.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όπως όλα δείχνουν για τον μικροτραυματισμό που υπέστη ο Κώστας Φορτούνης στον φιλικό αγώνα της Εθνικής μας απέναντι στην Ολλανδία. Ο παίκτης του Ολυμπιακού αποχώρησε στο 56ο λεπτό όταν γύρισε ο αστράγαλος του, με τις πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, να δείχνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: