14 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ το γρηγορότερο δυνατόν, αλλά και στη συνέχεια η ομαλή διεξαγωγή της δεύτερης αξιολόγησης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που έχει πυκνό πρόγραμμα επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου, ώστε να αξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. Για μεμονωμένο φαινόμενο που δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσει την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων, κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχετικά με την απόφαση συλλόγων γονέων σε σχολεία του Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη να μη δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία. 

Απέδωσε, δε, τις αντιδράσεις στον χώρο της ΝΔ και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση.Αλλάζει ριζικά ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία με το βιβλίο να αποτελεί απλώς ένα βοηθητικό εργαλείο και η ανάπτυξη θα γίνεται με λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα, βίντεο και μουσικές. Μετά τις αήθεις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον δημοσιογράφων, οι οποίοι εκνεύρισαν τον Αλέξη Τσίπρα. 

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και των εργαζομένων στα κανάλια που θα μείνουν άνεργοι, ο Παύλος Πολάκης απαντά στις αντιδράσεις που προκάλεσε, καταγγέλλοντας επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα» και διαβεβαιώνει ότι δεν θα κάνει πίσω, καθώς και ότι είναι «πολύ ΨΗΛΑ και ΗΘΙΚΑ και ΑΞΙΑΚΑ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ»...

Την εμπλοκή των οδηγών λεωφορείων και τρόλεϊ στον έλεγχο κομίστρου με την παροχή οικονομικού κινήτρου προτείνει η διοίκηση της ΟΣΥ στους εργαζόμενους, εντάσσοντάς την στο υπό διαβούλευση κείμενο της νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Κόσμος: Με τη γυναικεία ψήφο φλερτάρει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο χρόνος μετράει ανάποδα για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Επιδεικνύοντας την πιο ευαίσθητη πλευρά του, ο αμερικανός μεγιστάνας του Real Estate παρουσίασε διάφορες προτάσεις για τις νέες μητέρες, καθώς επίσης και τις ποιοτικές, αλλά πιο οικονομικές παροχές που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους.

Διπλασιασμό του ύψους και της διάρκειας του πακέτου ευρωπαϊκών επενδύσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the European Union), τονίζοντας πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι «καθοριστικοί» για την ΕΕ. 

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες -στον απόηχο και του ραπίσματος του Brexit- υπογράμμισε πως «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική», σημειώνοντας ωστόσο ότι το Brexit από μόνο του δεν απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ.

Λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες πολλών εθνικοτήτων ανετράπη τη νύκτα στη Βαρκελώνη, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών. Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, τρεις από τους οποίους σοβαρά. 

Βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή επικρίνει σφοδρά τη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη του Καντάφι το 2011, κατηγορώντας συγκεκριμένα τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας πως η επιχείρηση κατέληξε στη μετατροπή της χώρας σε «κατεστραμμένο κράτος». 

Η επιτροπή δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, αλλά υποστηρίζει πως η επέμβαση -που είχε γίνει μετά από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών- έγινε χωρίς επαρκείς πληροφορίες, με στόχο την «τυφλή» αλλαγή καθεστώτος και κατέληξε στην ενίσχυση της ISIS στη βόρεια Αφρική.

Ένα ολόκληρο 24ωρο πέρασε στη Συρία χωρίς νεκρούς από συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ κατά τη έναρξη της ισχύος της εκεχειρίας, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως γίνονται προετοιμασίες για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές. Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει πως «ενδεχομένως» υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων σε επιδρομές με στόχο την ISIS.

Οικονομία:Εντός της επόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού (35ετής παραχώρηση της Οδού και των τριών κάθετων αξόνων), σύμφωνα με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ. Τη βεβαιότητά του ότι «η συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με την Alibaba, όπως και με άλλες παρόμοιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, 

Θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εξαγωγών μας προς την κινεζική αγορά και θα ενισχύσει τον τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα», εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, συνοψίζοντας το κλίμα των συνομιλιών που είχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι  και επιχειρηματίες με αντιπροσωπεία της κινέζικης εταιρείας.

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναμένοντας το αποτέλεσμα των επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Τρόπους για να αποζημιωθούν και οι αγρότες που, λόγω αδυναμίας, δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ και επλήγησαν από τις πλημμύρες ή την πυρκαγιά, αναζητά η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Διπλό μπλόκο έχουν βάλει οι θεσμοί στα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Οι δανειστές δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ενώ για την αποκάλυψη των «κρυφών» κεφαλαίων επιμένουν στην επιβολή προσαυξήσεων και προστίμων. Το θέμα συζητείται εκ νέου αυτήν την ώρα στη συνάντηση με τον Ευκλ.Τσακαλώτο.

Αθλητισμός: Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μισέλ Πλατινί, για να συμμετάσχει για τελευταία φορά στο ετήσιο κονγκρέσο της UEFA, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν και οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές. 

Ο Γάλλος παράγοντας αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί στο συνέδριο προκειμένου να αποχαιρετήσει την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου, από την προεδρία της οποίας παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Χωρίς απουσίες ταξίδεψε ο Ολυμπιακός με προορισμό τη Βέρνη και τον πρώτο αγώνα των ομίλων του Europa League, την Πέμπτη κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις. Ο Πάουλο Μπέντο συμπεριέλαβε στην αποστολή, για πρώτη φορά, τον Μπρούνο Βιάνα, ενώ πέραν του Βραζιλιάνου αμυντικού επέλεξε και όλα τα τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα.

Συνέχεια, σήμερα, Τετάρτη, στο πρόγραμμα της πρεμιέρας των ομίλων του Champions League με εξισου σημαντικές αναμετρήσεις χωρίς ωστόσο το πολύ μεγάλο ντέρμπι. Η αναμέτρηση της Γιουβέντους με τη Σεβίλη ξεχωρίζει, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ματς Τότεναμ-Μονακό, Λεβερκούζεν-ΤΣΣΚΑ.

Άμοιρη Σέλτικ τι... έμελλε να πάθεις! Η Μπαρτσελόνα ξέσπασε πάνω στην ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς την οποία συνέτριψε 7-0 στην πρεμιέρα του Champions League και διασκέδασε τις εντυπώσεις για την εντός έδρας ήττα από την Αλαβές. Στο Παρίσι ο Εντινσον Καβάνι άνοιξε το σκορ μετά από 44 δευτερόλεπτα για την Παρί Σεν Ζερμέν. 

Αλλά ο Αλέξις Σάντσες ισοφάρισε στο 78΄, ενώ στο Μόναχο η Μπάγερν του Κάρλο Αντσελότι έκανε περίπατο (5-0) απέναντι στην πρωτάρα Ροστόφ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης πέρασε με νίκη 1-0 από το Αίντχόφεν, η Νάπολι πέρασε με ανατροπή από την Ουκρανία, ενώ ισόπαλοι με 1-1 έληξαν οι υπόλοιποι αγώνες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: