23 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σχέδιο αντεπίθεσης για να ξεφύγει από το δόκανο της υπόθεσης Καλογρίτσα επιχειρεί να καταστρώσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αντιλαμβάνεται πλέον ότι το πόθεν έσχες του εργολάβου υπερθεματιστή για τις τηλεοπτικές άδειες, σε συνδυασμό με τα ανοικτά διαχειριστικά ζητήματα της Τράπεζας Αττικής, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για κατάθεση αιτήσεων μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Η επιλογή των φοιτητών που θα μετεγγραφούν θα γίνει με τα ίδια κριτήρια που έγινε και πέρυσι, ενώ και η διαδικασία των κατ' εξαίρεση μετεγγραφών, για την οποία αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν από την 1η έως τις 31 Οκτωβρίου στο υπουργείο Παιδείας, δεν μεταβάλλεται.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας παραμένουν για δεύτερη ημέρα τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η απεργιακή κινητοποίηση λήγει στις 6 το πρωί του Σαββάτου. Σε μία κατ' αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη προχώρησαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ είχε 3+1 θεματικές: 

Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με ξένα funds. «Σήμερα, αντίθετα με πριν από έναν χρόνο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα. 

Για την Ευρώπη και για την περιοχή μας, να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Κόσμος:H ΕΕ θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα υιοθετώντας ένα νέο σύστημα. Στο μέλλον όποιος θέλει να εισέλθει θα πρέπει να εγγράφετε ηλεκτρονικά ή να κάνει αίτηση για βίζα.

Λήξη συναγερμού σήμανε για το αεροδρόμιο La Guardia της Νέας Υόρκης. Οι αστυνομικές Αρχές του αεροδρομίου άνοιξαν για τους επιβάτες τον τερματικό σταθμό Β, ο οποίος είχε κλείσει αφότου εντοπίστηκε στην είσοδο όχημα με ανοιχτές τις πόρτες. Η εκκένωση του τερματικού σταθμού έγινε περίπου στις 23.00 (τοπική ώρα).

H κλεψύδρα εξακολουθεί να γυρίζει αντίστροφά στην Ισπανία για τις τρίτες εκλογές σε έναν χρόνο, ωστόσο, η τελευταία ευκαιρία που δίνει το Σύνταγμα - μήπως και αυτή η κάλπη δεν στηθεί - εξαρτάται από την περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων.

Σε ισχύ τέθηκε από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) η απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώνονται βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Η ανοικτή πληγή του Παλαιστιανιακού ήρθε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο στον ΟΗΕ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, να φέρνουν στη Γενική Συνέλευση με τις ομιλίες τους την άλυτη διαμάχη.

Οικονομία: Κατατίθεται σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια. Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχολιάζει η Citigroup, χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις του υπερβολικές.

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις δίνει στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το τελευταίο έτος η Ελλάδα ανήκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες μεταρρύθμισαν περισσότερο το φορολογικό του σύστημα.

Σύμφωνα με έκθεση της Price WaterHouse Coopers το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος περιλαμβάνει αρχικά την ίδρυση μίας νέας εταιρείας της οποίας το 100% θα ανήκει στο νέο επενδυτή (σ.σ τη Σκλαβενίτης). 

Η νέα αυτή εταιρεία θα αναλάβει όλα τα ακίνητα αλλά και την άυλη περιουσία της Μαρινόπουλος, τις απαιτήσεις των εταιρειών, τις προβλέψεις για την αποζημίωση των εργαζομένων της Μαρινόπουλος, το σύνολο των δανείων, καθώς και το 50% των υπολοίπων της Μαρινόπουλος προς προμηθευτές.

H Cosco Shipping σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά κατά 35% έως το 2018, δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Φου Τσενγκ Κιου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters. «Εάν φθάσουμε το επίπεδο αυτό, το λιμάνι του Πειραιά θα είναι μεταξύ των 30 μεγαλύτερων λιμανιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων» τόνισε.

Αθλητισμός:Ο Μάρκους Μπεργκ δεν έκρυψε τη χαρά του για την επέκταση του συμβολαίου του τονίζοντας πως πουθενά αλλού δεν έχει νιώσει τόσο καλά στην καριέρα του, ενώ πρόσθεσε πως επόμενος στόχος του είναι να οδηγήσει τους «πράσινους» σε τίτλους.

Την πρώτη της νίκη στη La Liga, μετά τέσσερις ήττες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια της, πανηγύρισε η Βαλένθια επικρατώντας 2-1 της Αλαβές στο Mestalla, χάρη σε γκολ-πέναλτι του Ντανιέλ Παρέχο στο 88’. Οι «νυχτερίδες» απόκτησαν προβάδισμα στο σκορ με το αυτογκολ του Λαγκουρντία (28’), ενώ οι Βάσκοι της Αλαβές ισοφάρισαν προσωρινά (45’) με τον Γκαίθκα Τοκέρο.

Με εκτός έδρας νίκες της Εσπανιόλ και της Λεγανιές και μάλιστα με το ιδιο σκορ (1-2) συνεχίστηκε η 5η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Με ανατροπή στο β΄ ημίχρονο η Λεγανιές πέρασε από το το «Ριαθόρ», έδρα της Λα Κορούνια, ενώ η Εσπανιόλ πέτυχε την πρώτη της φετινή νίκη στην Παμπλόνα, ξεπερνώντας την αντίσταση της Οσασούνα.

Στο παρελθόν ανήκει το «θέμα» με τον Χρήστο Αραβίδη, όπως δήλωσε σήμερα ο Τιμούρ Κετσπάγια στην κάμερα της NOVA. Ο Γεωργιανός τεχνικός της ΑΕΚ, στάθηκε στο οικογενειακό κλίμα θέλει να διατηρήσει στην ομάδα, ενώ εκτίμησε πως εκτός από τον Μάνταλο δεν θα προλάβει το ματς απέναντι στον Ηρακλή, ούτε ο Ούγκο Αλμέιδα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: