05 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες θα έχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Στόχος, να εξεταστούν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα.

Για εγκληματική αμέλεια κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αφού σύμφωνα με καταγγελία του στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τα λοιμώδη νοσήματα ενώ πυκνώνουν τα κρούσματα ηπατίτιδας Α.

Ένας 51χρονος έχασε τη ζωή του την Κυριακή στο 126ο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Δικαίων, στο ύψος της Ορεστιάδας, όταν παρασύρθηκε από επιβατική αμαξοστοιχία.

Οι αποτρόπαιες συνθήκες δολοφονίας της 4χρονης Άννυ αναβιώνουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου έχει προσδιοριστεί η δίκη των γονιών του κοριτσιού, που η τραγική του κατάληξη είχε συγκλονίσει όλη την χώρα το Πάσχα του 2015.

Άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στο hot spot της Μόριας ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων. Στη διάρκεια των επεισοδίων, δεκάδες παιδιά διέφυγαν από το κέντρο και αναζητούνται από την αστυνομία.

Κόσμος: Πραγματική πολιτική δύναμη αποκτά για πρώτη φορά μία νέα γενιά ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Δύο χρόνια μετά την Επανάσταση της Ομπρέλας, με τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας.

Για να δείξουν ειρηνικά την αγανάκτησή τους απέναντι στην επιρροή του Πεκίνου, το πρωτοφανές εκλογικό αποτέλεσμα ίσως σηματοδοτεί τα σπάργανα της ανεξαρτησίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των G20 στην Κίνα.

Οι δύο ηγεσίες δεν είχαν προγραμματίσει διμερή συνάντηση, όμως είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επαφών τους στη σύσκεψη.Οι δυνάμεις της Βορείου Κορέας προχώρησαν σε εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με την στρατιωτική διοίκηση της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με τη Σεούλ, η εκτόξευση έγινε στην πλευρά της θάλασσας στα ανατολικά. 

Παραμένουν οι διαφορές ΗΠΑ και Ρωσίας στο ζήτημα της Συρίας, με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της G20 να μην καταλήγει σε συμφωνία με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Επί συριακού εδάφους, οι συγκρούσεις συνεχίζονται περιπλέκοντας τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο, καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν περιοχή του Χαλεπίου -το οποίο είναι ο πρώτος στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Δαμασκού.

Οικονομία:Η σύνοδος κορυφής της G20 θα αξιώσει σήμερα στο τελικό ανακοινωθέν της τη δημιουργία μιας μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους και τα μέτρα αντιποίνων που θα ληφθούν εναντίον τους, όπως προανήγγειλε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σταθεροποιητικές τάσεις, στην περιοχή των 580 μονάδων, παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Σε υψηλό τετραμήνου ανήλθαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο αγωγός Turkish Stream θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Η κατασκευή του έργου είχε ανασταλεί μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία πέρυσι.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί τελικά, τουλάχιστον στο πρώτο του κομμάτι. Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο -όπως σημείωνουν κυβερνητικές πηγές- να γίνει δικαιότερος, μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγαλύτερες περιουσίες.
  
Η αντίστροφη μέτρηση για την εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει, καθώς το ΥΠΟΙΚ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου. Κριτήριο θα αποτελεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Αθλητισμός: Την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού επιθυμεί ο Λουκ Στιλ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βρετανός τερματοφύλακας σε ΜΜΕ της πατρίδας του. Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ, υποβλήθηκε το Σάββατο σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του.

Μάλιστα διευκρινίστηκε πως ο «Κάιζερ» είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό την επέμβαση και δεν έχει καμιά σχέση με την έρευνα των ομοσπονδιακών εισαγγελέων της Ελβετίας για τον Γερμανό σταρ και άλλων τριών στελεχών του γερμανικού ποδοσφαίρου για απάτη και ξέπλυμα χρήματος αναφορικά στην ανάθεση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία.

Το γκολ του Ανταμ Λαλάνα στις καθυστερήσεις χάρισε τη μεγάλη νίκη στην Αγγλία στο «Σίτι Αρένα» της Τρνάβα επί της Σλοβακίας με 1-0 στην πρεμιέρα των αγώνων της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2018. Η αποβολή του Σκρτελ στο 57' έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μπορέσουν τα «Τρία Λιοντάρια» να πάρουν το «τρίποντο» στο ντεμπούτο του Σαμ Αλαρντάις στον πάγκο τους.

Το πρώτο ουσιαστικό πρόβλημα για τον Μίχαελ Σκίμπε ενόψει του μεθαυριανού πρώτου αγώνα της εθνικής Ελλάδας με το Γιβραλτάρ, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στους προκριματικούς του Μουντιάλ 2018, είναι ο Βασίλης Τοροσίδης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: