22 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, θα γίνει τελικά την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου. Το αίτημα είχε υποβληθεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση τον Αύγουστο. 

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης τα γραφεία του συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού στο Παγκράτι, επί της οδού Εκφαντίδου 3. Στις 03.07, άγνωστοι πέταξαν στο οδόστρωμα μπροστά από την είσοδό τους μία χειροβομβίδα, που προκάλεσε φθορές στην είσοδο των γραφείων, καθώς και σε πέντε σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Αδύναμη να δώσει πειστικές απαντήσεις σε μεγάλα και πιεστικά ερωτήματα αναφορικά με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής εμφανίζεται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου από τη Νέα Υόρκη, ευελπιστώντας ότι θα συγκροτηθεί μια γραμμή άμυνας που θα μπορούσε να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση.

«Ανησυχία για τα χειρότερα» είναι η αίσθηση που κυριαρχεί μεταξύ των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha. To 83,1% των ερωτηθέντων έδωσε αυτήν την απάντηση, ενώ το 37,7% απάντησε «απογοήτευση» και το 34% «οργή/ θυμός».

Σαρανταοκτάωρη απεργία των ναυτεργατών, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση τής Εκτελεστικής Επιτροπής της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα πλοία όλων των κατηγοριών θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας έως και τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Κόσμος:Μία από τις δυσκολότερες νύχτες, με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, τις σφοδρότερες εδώ και πολλούς μήνες, έζησε το Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο. Για τις επιθέσεις δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση ούτε από τον συριακό Στρατό ούτε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Για την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή στο Χαλέπι ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την υπαιτιότητα των Ρώσων, άφησε να εννοηθεί ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Υπέρ της πλέον αμφιλεγόμενης μεθόδου της Αστυνομίας να σταματά και να κάνει σωματικό έλεγχο σε περαστικούς, του λεγόμενου «Stop and Frisk», τάσσεται ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμερικανών πολιτών. 

Η τακτική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται στη Νέα Υόρκη την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Ρούντι Τζουλιάνι, σήμερα από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Podemos είχαν ένα μεγάλο στοίχημα στις εκλογές που έγιναν στην Ισπανία τον Ιούνιο: Να κλέψουν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές και να αναδειχθούν αυτοί σε κυρίαρχη δύναμη της αριστεράς. 

Από τις δημοσκοπήσεις μέχρι και τα exit poll, το στοίχημα είχε κερδηθεί. Η κάλπη όμως τους απογοήτευσε και άρχισε (ή μάλλον βγήκε στην επιφάνεια) η γκρίνια. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έπειτα από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

Αναφορά ότι το Ισλαμικό Κράτος ίσως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εξετάζει το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Προηγήθηκε η εκτόξευση ρουκέτας με αέριο μουστάρδας λίγα μέτρα από αεροπορική βάση στη Μοσούλη, όπου σταθμεύουν και Αμερικανοί στρατιώτες.

Οικονομία:Η Lloyd's of London θα είναι έτοιμη να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της στην ΕE, μόλις το Λονδίνο ενεργοποιήσει το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρός της, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη ότι τα σχέδια της είναι αρκετά προχωρημένα.Σε περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις τράπεζας προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, όπως διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Xρηματιστηρίου την Πέμπτη, εν μέσω ανοδικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αύξησής τους τον Δεκέμβριο. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 569,30 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,28%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,85 εκατ. ευρώ.

Στη Βουλή οδεύει την Παρασκευή το πρώτο πακέτο από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ με «μία ή δύο» εκκρεμότητες, όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μεταφορά και νέου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο.

Αθλητισμός:Εντυπωσιακός ο Νίκος Καρέλης, ο οποίος πέτυχε, χθες, τα περισσότερα γκολ Ελληνα ποδοσφαιριστής στο εξωτερικό. Ο διεθνής επιθετικός της Γκενκ σε μια απίστευτη βραδιά πέτυχε και τα τέσσερα γκολ της ομάδας του μέσα σε 35 λεπτά, στον εκτός έδρας αγώνα κυπέλλου εναντίον της ερασιτεχνικης Ααλστ (σκορ 0-4). 

Ο Καρέλης σκόραρε διαδοχικά στο 16', το 24', το 45' και το 51ο λεπτό, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φιλάθλους. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε κι άλλο έδαφος στην «κούρσα» της Premier League, η ομάδα του δεν αποδίδει όπως θέλει και ο Ζοσέ Μουρίνιο άρχισε να γκρινιάζει, πάλι, για τους διαιτητές.

Ο Λιονέλ Μέσι θα μείνει είναι εκτός δράσης για τρεις εβδομάδες, εξαιτίας του τραυματισμού που υπέστη στη βουβωνική χώρα, στην ισοπαλία (1-1) με την Ατλέτικο Μαδρίτης, όπως ανακοίνωσαν οι πρωταθλητές Ισπανίας.

H Μπαρτσελόνα απέτυχε να αξιοποιήσει την πρώτη απώλεια βαθμών της Ρεάλ Μαδρίτης (1-1 με Βιγιαρεάλ), μιας και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει (1-1) στο ντέμρπι με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Camp Nou, σε ένα ματς όπου ο Λιονέλ Μέσι τραυματίστηκε στη βουβωνική χώρα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: