28 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Θλίψη για τον θάνατο του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, σε ηλικία 93 ετών, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Η απώλεια του ShimonPeres μας θλίβει βαθύτατα. Η προσήλωσή του στην ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Twitter.

Στα ύψη αναμένεται να ανέβει και την Τετάρτη το πολιτικό θερμόμετρο, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση Τσίπρα - Μητσοτάκη με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου κι ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποδομήσει συνολικά την επιχειρηματολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προκάλεσε τη συζήτηση.

Σεισμική δόνηση 5 βαθμών σημειώθηκε στις 10:17 το πρωί της Τετάρτης στον κόλπο της Μεσσηνίας, στην περιοχή της Πύλου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν 19χλμ. Θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις ανήλικους ομοεθνείς του έπεσε 16χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας από το Πακιστάν. Η καταγγελία του επιβεβαιώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, ενώ οι τέσσερις συνελήφθησαν,

Κόσμος:Ό,τι πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν τολμούν να ονειρευτούν, η Δανία το ζει: η ανεργία στη σκανδιναβική χώρα σχεδόν έχει μηδενιστεί. Μόνο που οι Δανοί δεν ζουν αυτό το όνειρο ως θρίαμβο αλλά ως νέα πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία τους.

Η διεθνής κοινότητα τιμά τον τελευταίο μιας γενιάς πολιτικών. Ο Σιμόν Πέρες, υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ πέθανε σε ηλικία 93 ετών. «Ο πατέρας μου πάντα έλεγε: είσαι όσο μεγάλος είναι ο σκοπός που υπηρετείς» τόνισε στο μήνυμά του ο Χέμι Πέρες.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και τέως πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Υπήρξε μια ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του Κράτους του Ισραήλ και ένας από τους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Όσλο.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εγκαταστήσουν αντιπυραυλικά συστήματα στη Νότιο Κορέα «το συντομότερο δυνατό», δεδομένων των ρυθμών με τους οποίους η Πιονγιάνγκ προχωρά σε πυραυλικές δοκιμές, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Μια από τις χειρότερες τραγωδίες εκτυλίχθηκε στα ανοικτά της Αιγύπτου, καθώς τουλάχιστον 202 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Έως και 450 πρόσφυγες ταξίδευαν με το αλιευτικό όταν βυθίστηκε.

Οικονομία:Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ρίχνει, δε, το γάντι στη ΝΔ, καλώντας την να πάρει θέση.

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά, το οποίο παραδίδεται στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Τα οικονομικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη, υποστηρίζει η WSJ. Ιδιαίτερα ανησυχητική η εικόνα από τις εξαγωγές. Τις ερωτήσεις γερμανών βουλευτών αναφορικά με την υπερβολικά χαλαρή, όπως χαρακτηρίζεται, νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να δεχθεί την Τετάρτη ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. 

Την ώρα που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων κινήτρων για να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό. Αύξηση κατά 1,368 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στα 8,986 δισ. ευρώ έναντι 7,618 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Έτσι, το σύνολο των παλαιών (έως 31.12.2015) και των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (από τις αρχές του έτους) προς το δημόσιο ανήλθε τον Αύγουστο σε 91,582 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Ο Σαμ Αλαρντάις φαίνεται πως ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το αγγλικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από σκάνδαλο εμπλοκής προπονητών σε «μίζες» από μεταγραφές.

Ο Αλαρντάις απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Αγγλίας, μόλις 67 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και το σκάνδαλο με το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Με προορισμό την Ισπανία αναχώρησε η αποστολή του Παναθηναϊκού το πρωί της Τετάρτης, εν όψει της αναμέτρησης της Πέμπτη με τη Θέλτα στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League.

Συνέχεια στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League με την αναμέτριση στο Καλντερόν να κλέβει την παράσταση. Εκεί η Ατλέτικο Μαδρίτης φιλοξενεί τη Μπάγενρ Μονάχου. Από εκεί και πέρα στον 3ο όμιλο η Μπαρτσελόνα θα παίξει εκτός έδρας κόντρα στη Γκλάντμπαχ.

Μετά την Αγγλία, η Λέστερ επιδιώκει να «σοκάρει» και την Ευρώπη. Οι «Αλεπούδες» του Κλαούντιο Ρανιέρ είναι η μοναδική ομάδα που κατάφερε να «ζευγαρώσει» τις νίκες της στο Champions League επικρατώντας 1-0 της Πόρτο στο «Κινγκ Πάουερ».

Συγκλονιστικό ματς έγινε στο «Ζίγκναλ Ιντούνα» με τη Ρεάλ να έχει τον Ρονάλντο σε μεγάλη βραδιά, να προηγείται δύο φορές της Ντόρτμουντ, αλλά σε αμφότερες οι Γερμανοί αντέδρασαν με τον Σούρλε να διαμορφώνει το τελικό 2-2 στο 87΄. Εύκολες νίκες με... 4άρα για Γιουβέντους και Κοπεγχάγη.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: