07 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τέλος στις συζητήσεις περί συμπόρευσης το Ποτάμι με στόχο ένα ενιαίο σχήμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς έβαλε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας «εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση, ο καθένας ξεκαθαρίζει τη θέση του και απέναντι και στα στελέχη του».

Τις 5.179 φθάνουν συνολικά, σε πρώτη φάση, οι προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών, για την πρωτοβάθμια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μία γυναίκα αγνοείται από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Πλημμύρες και καταστροφές στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Λακωνία, τη Μαγνησία και τον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση ετοιμάζονται για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στην ΔΕΘ με αιχμή τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και του προέδρου της ΝΔ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Επιστολές με αιχμές και διαρροές χαρακτηρίζουν τα τελευταία 24ωρα τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκο το ζήτημα της δημιουργίας ενιαίου πολιτικού φορέα. Τα θέματα αμιγώς πολιτικής φύσης φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι». 

Κόσμος:Σημαντικοί εταίροι απομακρύνονται από τη Μέρκελ σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Η λιτότητα θεωρείται από την Ουάσινγκτον μέχρι το Παρίσι, τη Ρώμη και την Αθήνα λανθασμένος δρόμος. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται μάλιστα ότι η πολιτική της λιτότητας οδηγεί την «υπνοβατούσα Ευρώπη στα βράχια». Kυρίως Γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί επικρίνουν με δριμύτατα ως μοιραία τα σχέδια των αντιπάλων της λιτότητας. 

Η Γερμανία απομονώνεται.Είναι παιδιά ξεριζωμένα, συχνά τραυματισμένα και ακόμη πιο συχνά ασυνόδευτα. Είναι παιδιά που μεταναστεύουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής και περνούν γι’ αυτό διά πυρός και σιδήρου. Και είναι πολλά. Περισσότερα από πότε. 

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία της έκθεσης της Unicef για το 2015, σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο σήμερα είναι παιδιά.
Στον απόηχο της ήττας από το ξενοφοβικό AfD, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών υπερασπιζόμενη την στάση της στο προσφυγικό: 

«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι έναν χρόνο πριν» -και υπογραμμίζοντας πως το «AfD είναι για όλους εδώ μέσα, όχι μόνο για εμάς». Παράλληλα, ο «υπαρχηγός» της στο Μπούντεσταγκ απορρίπτει ξανά τη συζήτηση για πλαφόν στους πρόσφυγες που επαναφέρουν οι σύμμαχοί της στη Βαυαρία.

Ακτιβιστές και εθελοντές διασώστες στο Χαλέπι υποστηρίζουν πως αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας έριξαν βόμβες με χλώριο σε περιοχή της πόλης που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί, τραυματίζοντας δεκάδες. Η καταγγελία δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές. 

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι 100.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από την επαρχία της Χαμά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανέφερε πως συνεχίζει μεν να προετοιμάζει το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα νέου δημοψηφίσματος για αποχώρηση από τη Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο θα εισαχθεί «εάν κριθεί πως» εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας. 

Η κυβέρνηση -την στιγμή που μία οριακή πλειοψηφία εμφανίζεται να προτιμά παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο- έχει τον τελευταίο καιρό επικεντρωθεί στη σημασία να συνδιαμορφώσει τους όρους του Brexit.

Οικονομία:Άνοδο της τάξης του 88,9% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Ιούλιο εφέτος, λόγω της αύξησης των εισαγωγών (18,2%) και της μείωσης των εξαγωγών (3,4%). Στο τέλος του 7μήνου, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει αύξηση 9,7%.

H επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους που την απώλεσαν λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων που προβλέπει η νομοθεσία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών.

Μικρή υποχώρηση καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης με την αξία των συναλλαγών στα 2,95 εκατ. ευρώ. Εικόνα σταθεροποίησης εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της συνεδρίασης.

Yπό την απειλή της καταβολής μηδενικής επικουρικής σύνταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι. Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι κατά την τελευταία καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων είδαν μειωμένες έως και 50% τις αποδοχές τους.

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος απέρριψε ως «σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα» τα περί νέων περικοπών στις συντάξεις, λέγοντας πως δεν θα γίνουν νέες μειώσεις σε κύριες ή επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει.

Τάξη στην κατάσταση του υπαίθριου εμπορίου, από τις λαϊκές αγορές και τα κυριακάτικα παζάρια μέχρι τους πλανόδιους πωλητές αγροτικών προϊόντων επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομίας. Οι αλλαγές που προωθεί η ΓΓ Εμπορίου περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Αθλητισμός:Ο Κώστας Μανωλάς δεν πρόκειται να φύγει από τη Ρόμα, ούτε στην προσεχή, χειμερινή, μεταγραφική περίοδο. Μετά το «θρίλερ» του καλοκαιριού με τις προτάσεις από αγγλικές ομάδες, ο Ελληνας διεθνής στόπερ είναι στις τελικές συζητήσεις για ν' ανανεώσει το συμβόλαιο του με τους «τζιαλορόσι». 

Αυτό αναφέρει το «Sky Italia», επικαλούμενο πληροφορίες από τη διοίκηση της διάσημης ιταλικής ομάδας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξετάζει το ενδεχόμενο ν' αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» που πλέον τον εμπλέκουν άμεσα, θα έχουν επιπτώσεις και στην ομάδα. Το νομικό τμήμα της ΠΑΕ αναμένει το βούλευμα του συμβουλίου των εφετών με σκοπό να ξεκαθαριστεί αν θα οδηγηθεί σε δίκη.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τα φαβορί ξεκίνησαν με νίκες τις υποχρεώσεις τους στον 8ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 2018, όπου μετέχει κι η Εθνική μας. Το Βέλγιο νίκησε 3-0 την Κύπρο στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, ενώ στη Ζένιτσα, η Βοσνία διέλυσε 5-0 την Εσθονία. Γκολάρα του Μάρκους Μπεργκ στην ισοπαλία 1-1 της Σουηδίας με την Ολλανδία.

Μαύρη πρεμιέρα για την Πορτογαλία που έχασε με 2-0 από την Ελβετία στη Βασιλεία, ενώ στο 0-0 έμεινε η Γαλλία με τη Λευκορωσία. Μια από τις ευκολότερες νίκες της Ιστορίας της σημείωσε η Εθνική ομάδα της Ελλάδας.

Που επιβλήθηκε του Γιβραλτάρ με 4-1 (10΄ Μήτρογλου, 44΄ αυτογκόλ Γουάισμαν, 45΄ Φορτούνης, 45΄+1 Τοροσίδης - 26΄ Γουόκερ) στο στάδιο «Αλγκάρβ» του Φάρο-Λούλε, στην Πορτογαλία, στην πρεμιέρα της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 και στο πλαίσιο του 8ου ομίλου, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται από το πρώτο ημίχρονο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: