18 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς από το βήμα της ΔΕΘ, παραχωρεί το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες, χαρακτήρισε την απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία «ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο», σημείωσε ότι η πολιτική αλλαγή είναι «προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός» και παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Βολές κατά του προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ χθες, επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία, και σημείωσε: «Θέλει να επιστρέψει τη χώρα στη χειρότερη μνημονιακή πενταετία 2010-2015». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξελίξεις για το χρέος σύντομα, κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τα 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα και υλοποίηση των εξαγγελιών που έκανε προσφάτως από τη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το πόρισμα για την Τράπεζα Αττική, μιλώντας για σκιές που «θυμίζουν» την υπόθεση Κοσκωτά. Ο Στ.Θεοδωράκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, λέγοντας πως «εμείς δεν φοβόμαστε να πούμε ότι πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο αυτοί που δεν δουλεύουν».

Πεδίο μάχης έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής η οδός Πατησίων, στο διάστημα από 01.00-03.00. Τότε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ομάδα περίπου 35 αντιεξουσιαστών που έβγαιναν από το Πολυτεχνείο, εκτόξευσε μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή Αβέρωφ και Πατησίων και στη συμβολή Μάρνη και Πατησίων, ενώ έκαψε δύο κάδους απορριμμάτων. Η Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Για σημαντική μεταβολή του καιρού από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ανέμους έντασης 6-7 μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας, προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι ενδέχεται τα φαινόμενα αυτά να εκδηλωθούν πρόσκαιρα και την Κυριακή σε Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά.

Κόσμος: Τουλάχιστον 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ του Σάββατου (πρωί Κυριακής ώρα Αθήνας)από έκρηξη στη συνοικία Τσέλσι της Νέας Υόρκης. Τα αίτια είναι άγνωστα και ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ Ντε Μπλάζιο μίλησε για «σκόπιμη ενέργεια», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν σύνδεση με τρομοκρατία. Προηγουμένως είχε σημειωθεί έκρηξη στο σχετικά κοντινό Νιου Τζέρσεϊ, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

Η επιδρομή που χτύπησε «κατά λάθος» δυνάμεις του συριακού στρατού από μαχητικά του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει υψηλού επιπέδου διαμάχη στο διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, με τη δύσκολη συμφωνία για την εκεχειρία να μπαίνει σε κίνδυνο. «Λυπάται» μεν η αμερικανική πλευρά για το πλήγμα αλλά αντεπιθέτεται στη Μόσχα κατηγορώντας την για δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη βλέπει τη συμφωνία για τη Συρία να «βρίσκεται σε μπελάδες».

Δύο εβδομάδες μετά τη γερμανική κάλπη «σοκ» στο Μεκλεμβούργο, η πιο ανοιχτή πόλη της Γερμανίας, το Βερολίνο, στήνει με τη σειρά του κάλπες για την κρατιδιακή Συνέλευση και όλοι κοιτούν στα ποσοστά του AfD. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, δείχνοντας πως οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να καταφέρουν να τους αντικαταστήσουν με τους Πράσινους -ενδεχομένως μαζί με την Αριστερά- ενώ το AfD προβάλλεται στην περιοχή του 14%.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στο Σέντ Κλάουντ της Μινεσότα των ΗΠΑ, με τον δράστη να πέφτει στη συνέχεια νεκρός από σφαίρες αστυνομικού εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν στο σημείο. Να διευρύνει την ήδη ισχυρή πλειοψηφία του στη Δούμα εμφανίζεται το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στις κοινοβουλευτικές κάλπες που άνοιξαν την Κυριακή. 

Το ενδιαφέρον στις κοινοβουλευτικές εκλογές, δεδομένης της διαφαινόμενης επικράτησης του κυβερνώντος κόμματος, επικεντρώνεται στο κλίμα υπό το οποίο θα γίνει δεκτό το αποτέλεσμά τους -το 2011, την κάλπη είχαν ακολουθήσει μεγάλες διαμαρτυρίες.

Οικονομία:Μικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, «ψαλίδι» στις αμοιβές με νομοθετική κατοχύρωση των επιχειρήσεων να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις μέρες ανά εβδομάδα, κατάργηση της μονιμότητας υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ, προαιρετική καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού και ανατροπές στο καθεστώς των απολύσεων φέρνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε επτά γερμανικές πόλεις, καταγγέλλοντας το σχέδιο για την κύρωση της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (ΤΤΙΡ), κείμενο που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά που συναντά αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις. Διαβεβαιώσεις ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δεν θα γίνει αποδεκτή, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου του υπουργείου Εργασίας.

Φόρο-πέναλτι 45% σε όσους έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν δηλώσει στην Εφορία θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Αθλητισμός: Συνέχεια την Κυριακή στην τέταρτη αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Ο Ολυμπιακός αναμένεται να έχει δύσκολο έργο απέναντι στον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο, ενώ νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Μάριος Οικονόμου ηγήθηκαν της άμυνας της Μπολόνια, που απείλησε με «πατατράκ» τη Νάπολι στο Σαν Πάολο. Ομως ο Αρκάντιους Μίλικ ήταν ξανά «καυτός» και με δύο γκολ σε διάστημα 11 λεπτών χάρισε στην ομάδα του τη νίκη με 3-1, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Serie A.

Ένα εύκολο απόγευμα πέρασε η Μπαρτσελόνα, καθώς συνέτριψε 5-1 εκτός έδρας τη Λεγανές, στο πρώτο σημερινό παιχνίδι για την 4η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η Ατλέτικο Μαδρίτης τη σημερινή αναμέτρηση με τη Σπόρτινγκ Χιχόν στο «Βιθέντε Καλντερόν».

Την πρώτη της νίκη μακριά από το ΟΑΚΑ μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε η ΑΕΚ. Στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Super League πέρασε με 2-0 από τη Βέροια, με σκόρερ τους Μπακασέτα (19΄), Βάργκας (87΄). 

Με κεκτημένη ταχύτητα από το ματς με την Ξάνθη, η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά. Στο 13΄ είχε μία ευκαιρία από αυτές που δεν... χάνονται όταν ο Μάνταλος βρέθηκε εντελώς μόνος απέναντι στον Λόπεθ, έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια ο Αλμέιδα αστόχησε σε εξ επαφής κεφαλιά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: