04 Σεπτεμβρίου, 2016

“ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ” ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

Αγωνιώδεις προσπάθειες για να μείνει “ζωντανή” η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κάνουν οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ επίκειται συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,στο περιθώριο της  Συνόδου του G20 στην Κίνα αύριο και μεθαύριο.

Η συνάντηση απ΄ότι λένε οι πληροφορίες κλείστηκε από τον επίτροπο μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο,ο οποίος είχε επαφές στην Άγκυρα, πρόσφατα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, άλλωστε, ότι και οι δύο πλευρές έχουν κοινό συμφέρον να αποτρέψουν την κατάρρευση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και προσθέτουν:

Ότι παρά τα όσα ακούγονται δεν υπάρχει κανένα σημείο ρήξης όσον αφορά την προοπτική μιας συμφωνίας για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες. Το βασικό αγκάθι που έχει απομείνει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων, από την πλευρά της Άγκυρας, για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες επαφές στην Άγκυρα του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ευρωτουρκική συμφωνία της 18ης Μαρτίου καθώς και την προσδοκία της ότι το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά. «Υπάρχει πρόοδος αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί», τόνισε, ο Μ Σχοινάς.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: