18 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΤΟ BΕΡΟΛΙΝΟ ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ MERKEL

 

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου πριν από δύο εβδομάδες η ξενοφοβική "Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), κόμμα με ζωή μόλις τριών ετών, εκτοξεύθηκε στην δεύτερη θέση, απωθώντας στην τρίτη θέση τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Angela Merkel, είναι αραιοκατοικημένο κρατίδιο της άλλοτε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με στάσιμη οικονομία και πληθυσμό που διαρρέει.

Όμως το Βερολίνο, όπου σήμερα Κυριακή πραγματοποιούνται επίσης εκλογές για την ανάδειξη τοπικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης, είναι η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Γερμανίας. Είναι επίσης μια ζωηρή πολυπολιτισμική μητρόπολη 3,5 εκατ. κατοίκων, με πνεύμα ανέκαθεν περισσότερο ανοικτό από αυτό της λοιπής Γερμανίας. Η δοκιμασία για την καγκελάριο θα είναι μεγαλύτερη και από αυτήν που της επιφύλαξε η ιδιαίτερη πατρίδα της, αν στις εκλογές του Βερολίνου η AfD καταγράψει ισχυρή εμφάνιση.

Και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα την καταγράψει. Γεγονός που σημαίνει ότι το νεοσύστατο λαϊκιστικό μόρφωμα θα είναι πλέον παρόν στα 10 από τα 16 κοινοβούλια των ομόσπονδων κρατιδίων, κάνοντας ένα βήμα για τη μετατροπή του από κυρίως ανατολικογερμανικό φαινόμενο σε δύναμη παγγερμανικής εμβέλειας. Στο Βερολίνο, το όνομα του αυριανού δημάρχου-κυβερνήτη είναι ήδη γνωστό, εφόσον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατακτά παραδοσιακά την πρώτη θέση.

Ο 51χρονος Michael Müller που διαδέχθηκε πρν από δύο χρόνια τον επίσης Σοσιαλδημοκράτη Klaus Wowereit αναμένεται να ηγηθεί και της επόμενης τοπικής κυβέρνησης – αν και ο "μεγάλος συνασπισμός” της προηγούμενης πενταετίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, που άφησε απογοητευμένους και τους δύο εταίρους, πόσω μάλλον τους Βερολινέζους, αναμένεται να δώσει τη θέση του σε μια τρικομματική συγκυβέρνηση SPD, Πρασίνων και κόμματος της Αριστεράς.

Το πραγματικό αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι το ποσοστό που θα καταγράψει η AfD και η κατανομή των απωλειών στα υπόλοιπα κόμματα. Η τελευταία δημοσκόπηση της INSA φέρει την AfD στο 14% της πρόθεσης ψήφου, με το SPD στο 22% (χαμηλότερο ποσοστό της τοπικής ιστορίας του), την CDU στο πενιχρό 18%, τους Πράσινους στο 18%, την Αριστερά στο 14% και τους Φιλελεύθερους στο 5% (πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης). 

Το ποσοστό της AfD αποδίδεται κυρίως στην εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων υποβαθμισμένων συνοικιών του ανατολικού Βερολίνου. Από το προσφυγικό κύμα της περασμένης χρονιάς η γερμανική πρωτεύουσα επωμίσθηκε 70.000 πρόσφυγες. Όμως είναι πολλά τα ζητήματα που απασχολούν τους Βερολινέζους: η άνοδος του κόστους κατοικίας, οι ουρές στις υποστελέχωμένες δημόσιες υπηρεσίες (πρβ. και τις χαοτικές σκηνές κατά την καταγραφή των προσφύγων στο κέντρο υποδοχής του Lageso), καθώς και η κακή κατάσταση της οικονομίας είναι τα κυριότερα από αυτά.

Το Βερολίνο υστερεί σε βιομηχανική δραστηριότητα (εξ ού και προσπαθεί να αναπληρώσει δίνοντας βάρος στα start-ups και τον τουρισμό), καταγράφει ποσοστό ανεργίας 10%, ήτοι πολύ μεγαλύτερο του πανεθνικού μέσου όρου, και ουσιαστικά συντηρείται από τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια. Ο Wowereit, χαρακτηριστικά, είχε χαρακτηρίσει την πόλη του "φτωχή αλλά σέξυ”. 

Όμως ο τραγέλαφος της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου του αεροδρομίου, το οποίο ξεκίνησε επί των ημερών του και μετά από διαδοχικές υπερβάσεις προϋπολογισμού και αθετήσεις χρονοδιαγραμμάτων παραμένει ανολοκλήρωτο, καταδεικνύει τις διαχειριστικές ανεπάρκειες που τρέφουν τη δυσαρέσκεια των Βερολινέζων.

Ο νυν δήμαρχος πάντως θέλει να εμφανίσει την πόλη του απρόσβλητη στον "ιό” της ξενοφοβίας. Ο Michael Müller υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο φαινόμενο της ξενοφοβικής Pegida ουδέποτε έπιασε ρίζες στο Βερολίνο ενώ και το αποτέλεσμα του Μεκλεμβούργου έχει κινητοποιήσει, όπως υποστηρίζει, τους κατοίκους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: