08 Σεπτεμβρίου, 2016

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟ AFD Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕI

 

Στον απόηχο της ήττας από το ξενοφοβικό AfD, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών για να υπερασπιστεί την στάση της στο προσφυγικό απέναντι στις επικρίσεις:

«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν» -και υπογραμμίζοντας πως το «AfD δεν είναι πρόκληση μόνο για τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά για όλους εδώ μέσα».  

Την ίδια στιγμή, ο «υπαρχηγός» της στο Μπούντεσταγκ απορρίπτει ξανά τη συζήτηση για πλαφόν στους πρόσφυγες που επαναφέρουν οι σύμμαχοί της στη Βαυαρία.

Την Τετάρτη, η συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο θα γινόταν για τον προϋπολογισμό, όμως από την ομιλία της καγκελαρίου όλοι περίμεναν να ακούσουν τι θα είχε να πει για το ηχηρό αποτέλεσμα στην κρατιδιακή κάλπη στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομμερανία.

Όπου το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU, είχαν έρθει τρίτοι μετά το AfD σε άλλη μία ενίσχυσή τους που γίνεται αντιληπτή ως πλήγμα στη γραμμή της καγκελαρίας στο προσφυγικό.

«Έχουμε πίσω μας έναν χρόνο που απαιτήθηκαν πολλά από εμάς. Όμως η κατάσταση είναι πολλαπλάσια καλύτερα σήμερα από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν» είπε υπερασπιζόμενη την γραμμή της.

«Ναι, είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη απόσταση να καλυφθεί όσον αφορά την αλληλεγγύη, αλλά έχουν γίνει πολλά» είπε, δείχνοντας στην Frontex και τη συμφωνία με την Τουρκία.

Υπερασπίστηκε συγκεκριμένα τη συμφωνία με την Άγκυρα, λέγοντας πως από την εφαρμογή της κι έπειτα «πρακτικά δεν έχει πνιγεί κανένας στο Αιγαίο».

Επανέλαβε, την ίδια στιγμή, πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ενισχυθεί η ασφάλεια στη Γερμανία και να επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων δεν παίρνουν άσυλο.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την κάλπη της Κυριακής, η Μέρκελ υπογράμμισε μιλώντας στους γερμανούς βουλευτές: «Το AfD δεν είναι πολιτική πρόκληση μόνο για το CDU, είναι πρόκληση για όλους μέσα σε αυτήν την αίθουσα».

«Όταν μεταξύ μας επιδιώκουμε ο καθένας ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στον άλλο, ώστε, για παράδειγμα, να βγούμε με καθαρό πρόσωπο από μία εκλογική Κυριακή, στο τέλος κερδίζουν μόνο όσοι ποντάρουν σε συνθηματολογίες και φαινομενικά απλές λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τελείωσε δε την ομιλία της με την φράση πως η «Γερμανία θα μείνει Γερμανία, με όλα όσα αγαπούμε και εκτιμούμε σε αυτήν».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: