14 Αυγούστου, 2016

ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

Παιδιά ηλικίας από 7 ετών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και μάλιστα στα επίσημα ευρωπαϊκά στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα λέει ο Guardian. Παιδιά ηλικίας από 7 ετών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και μάλιστα στα επίσημα ευρωπαϊκά στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Observer.

Οι εφημερίδες επικαλούνται φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ισχυρίζονται ότι παιδιά σε – υποτίθεται – ασφαλείς χώρους φιλοξενίας στην Ελλάδα έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά. 

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την δομή φιλοξενίας στο πρώην εργοστάσιο της Softex στη Θεσσαλονίκη, για την οποία, οργανώσεις παροχής βοήθειας ισχυρίζονται ότι το επίπεδο κινδύνου της σεξουαλικής επίθεσης είναι τόσο μεγάλο που οι γυναίκες φοβούνται να επισκεφτούν τις τουαλέτες χωρίς συνοδεία τη νύχτα.

Ένας εθελοντής που υπηρετεί στην συγκεκριμένη μονάδα φιλοξενίας, στην οποία ζουν 1.400 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, δήλωσε ότι ορισμένα νεαρά κορίτσια έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από άνδρες που είναι οργανωμένοι σε συμμορίες και πρόσθεσε ότι μια οικογένεια ιρακινών αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε άλλο κατάλυμα έξω από το χώρο φιλοξενίας της Softex μετά την επίθεση που δέχθηκε η κόρη τους.

Ο ίδιος μάρτυρας περιγράφει πως ένας άνδρας κάλεσε ένα 7χρονο κορίτσι στην σκηνή του για να παίξουν παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνό του και όταν το κορίτσι μπήκε μέσα, έκλεισε το φερμουάρ της σκηνής. Το κορίτσι όταν γύρισε πίσω έφερε σημάδια στα χέρια του και το λαιμό του και περιέγραψε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Anita Dullard, αξιωματούχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής βίας σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα και ότι είχε ειδοποιηθεί ήδη η ελληνική κυβέρνηση και ο ΟΗΕ.

Η Anna Chiara Nava των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε ότι είχε ακούσει τις μαρτυρίες των παιδιών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας και αποκάλυψε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τουλάχιστον 10 γυναίκες από τον καταυλισμό της Softex, τονίζοντας μάλιστα ότι πολλοί από τους φιλοξενούμενους εκεί όπως και τα παιδιά, φοβούνται να μιλήσουν.

«Είναι πραγματικά δύσκολο για τους ασυνόδευτους ανηλίκους ηλικίας 16 και 17 ετών να επιβιώσουν. Εκεί ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου. Τη νύχτα είναι αδύνατο να βρείτε παιδιά στον καταυλισμό, επειδή κρύβονται στις σκηνές. Οι γυναίκες φοβούνται. Καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούν να πάνε στην τουαλέτα μόνες τους. Ολοι έχουν ακούσει για τις επιθέσεις», δήλωσε η Nava.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε στην εφημερίδα: «Η Softex είναι ο καταυλισμός με τις περισσότερες περιπτώσεις των μικρών εγκληματικών συμπεριφορών, αλλά στο προσωπικό του στρατοπέδου δεν έχει αναφερθεί καμία υπόθεση βιασμού».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: