08 Αυγούστου, 2016

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ

 

Με προσκόμματα που υψώνονται εκ των έσω και βραχυκυκλώνουν ακόμη και το κυβερνητικό επιτελείο, προχωρεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνήσει και συνυπογράψει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης στον άξονα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

Αποκορύφωμα των κυβερνητικών παλινωδιών, οι οποίες προκαλούν έντονο εκνευρισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί η παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού που εγκυμονεί τουλάχιστον χρονικές καθυστερήσεις για τη μεγάλη ανάπλαση στους χώρους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο θολή, καθώς στην υπόθεση του Ελληνικού έρχεται να προστεθεί η νέα επίθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. 

Στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, η οποία συνοδεύεται και με τη δημόσια διαφωνία του αρμόδιου υπουργού για το κυβερνητικό σχέδιο πώλησης του 17% της ΔΕΗ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μάλιστα, άνοιξε παράλληλο μέτωπο και με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για τη λειτουργία των πλευρικών σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου Αττικής.  

Η αμφίσημη κυβερνητική στάση και οι αναδιπλώσεις υπουργών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν καταγραφεί και σε άλλες υποθέσεις - όπως η μεταβίβαση του ΟΛΠ, η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ή η επένδυση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο αποδίδονται σε έναν βαθμό στην εσωκομματική πίεση που ασκείται στο Μαξίμου, αφού τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να υιοθετήσουν τα συμφωνηθέντα.

Πέραν των εσωτερικών τριβών και του πολιτικού κόστους που συνυπολογίζει το κυβερνητικό επιτελείο, στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι οι παλινωδίες οφείλονται στην αδυναμία της κυβέρνησης, πρωτίστως λόγω ιδεολογικοπολιτικών αγκυλώσεων, να εγγυηθεί και να στηρίξει την υλοποίηση ενός προγράμματος που μπορεί να ανοίξει αναπτυξιακούς δρόμους.     

Στη βάση αυτή, η μεταχρονολογημένη παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Ελληνικό που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων δεν θεωρείται τυχαία και λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας παρά την προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου. 

Διά του Αλέκου Φλαμπουράρη, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συσκοτίζει την αλήθεια και περίπου εμφάνισε ως τυπική ενέργεια την παρέμβαση του ΥΠΠΟΑ για την οριοθέτηση του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου.

Κατά τον Αλέκο Φλαμπουράρη, οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί, όπως αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα και «είναι αναγκαία η επικαιροποίησή του για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης».

Διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό είχε παράσχει νωρίτερα με non paper και το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζοντας ότι η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Και «δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού, ούτε στρέφεται εναντίον της». Κατά το ΥΠΠΟΑ, η παρέμβασή του «απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι: 

στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις».

Ωστόσο, παράγοντες που παρακολουθούν στενά την πορεία της υπόθεσης του Ελληνικού αποδίδουν την εξέλιξη σε μια υπόγεια σύγκρουση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Πολιτισμού, ενώ καταλογίζουν στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. 

Καταρχάς μια καθυστέρηση στην ενημέρωση για την κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων ελέγχου, δημιουργώντας έτσι αρνητικές εντυπώσεις για την πορεία της επένδυσης. Η πλευρά του υπουργείου αντικρούει αναφέροντας ότι οι κινήσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2014 - εν ολίγοις, η καθυστέρηση επιδιώκεται να καταλογισθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση. 

Έστω και έτσι, η δημοσιοποίηση χαρακτηρίζεται εμπρόθεσμη (από τη στιγμή που δεν έχουν πέσει όλες οι υπογραφές) και αποσκοπεί στο να προλάβει δυσμενέστερες εξελίξεις: την καταβολή, δηλαδή, αποζημίωσης στον αγοραστή.

Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τον όρο που περιέχει η συμφωνία: αν βρεθούν αρχαιότητες εντός του χώρου και δεν έχει ενημερωθεί η Lamda Development, το κράτος οφείλει να την αποζημιώσει.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η παρέμβαση εντάσσεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου η έστω καθυστερημένη ενημέρωση να απομακρύνει τα πρόστιμα. Αλλωστε η κήρυξη διατηρητέων χώρων αποτελεί την πεπατημένη για αντίστοιχα έργα και η συγκεκριμένη δεν αφορά μόνο το Ελληνικό αλλά την ευρύτερη περιοχή στην οποία εντάσσονται οι αρχαίοι δήμοι Αιξωνής, Ευωνύμου και Αλιμούντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, φέρεται να υπάρχει ένα κτίριο εντός του Ελληνικού που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πέτρα του σκανδάλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του Κολεγίου Θηλέων που ανήκει στα υποψήφια προς κήρυξη νεότερα μνημεία, υπολογιζόταν ότι θα ανεγερθεί το καζίνο, μια από τις προτεραιότητες της νέας επένδυσης.

Το γεγονός ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με το οποίο ο υπουργός διατηρεί άριστη σχέση (ως ομότιμος καθηγητής του), μεγεθύνει τις εντυπώσεις ότι το υπουργείο θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του εκτός από το δημόσιο συμφέρον σε αυτόν τον ιδιότυπο διαγκωνισμό με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η παρέμβαση του ΥΠΠΟΑ, πάντως, παρείχε την ευκαιρία για μαζική αντεπίθεση από το λεγόμενο ευρωπαϊκό αντιπολιτευτικό τόξο. Η ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «παράγει αδιέξοδα» και, κάνοντας λόγο για «νοσηρή κατάσταση», κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση.

Ο υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υποδομών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι η παρέμβαση απειλεί «να οδηγήσει σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών».

Και διερωτήθηκε «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση», ενώ σε «κουτοπονηριές» και «ανταρτοπόλεμο για εσωτερική κατανάλωση» αποδίδουν την εξέλιξη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Χάρης Θεοχάρης.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: