07 Αυγούστου, 2016

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Επίδειξη ισχύος από Ερντογάν σε Τουρκία και… Πενσυλβάνια.Σε ακόμη μια κίνηση επίδειξης ισχύος προχωρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν για σήμερα στην Τουρκία τη «μεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση» στην ιστορία της χώρας με τίτλο «Δημοκρατία και Μάρτυρες». Και αναμένουν 3.000.000 πολίτες - υποστηρικτές του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν θα απευθυνθεί στον τουρκικό λαό στέλνοντας «μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης» σε μια ομιλία που θα μεταδοθεί ζωντανά από γιγαντοοθόνες σε 81 επαρχίες της χώρας αλλά και στην αμερικανική Πολιτεία Πενσυλβανία όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στη συγκέντρωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν και οι αρχηγοί των τριών από τέσσερα κόμματα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καθώς ο Ερντογάν απέκλεισε το κουρδικό HDP από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Πάντως και με τα άλλα κόμματα υπάρχουν ζητήματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δεν θέλει να δώσει «λευκή επιταγή» στον Ερντογάν. Προκειμένου να παρευρεθεί στη συγκέντρωση ζήτησε να υπάρχει γιγαντοαφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ και να μην υπάρχουν κομματικές σημαίες ή σύμβολα και τραγούδια. Θα επιτραπούν μόνο τουρκικές σημαίες.

Ακόμη κι έτσι χρειάστηκαν αρκετές πιέσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και στον Κιλιντσάρογλου και στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

Εξάλλου ο Κιλιντσάρογλου δέχεται πολύ αυστηρή κριτική για την απόφασή του να παρευρεθεί στη συγκέντρωση από τα στελέχη του κόμματός του καθώς του χρεώνουν ότι νομιμοποιεί τις κινήσεις Ερντογάν.

Ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 25ης Ιουλίου έχει προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλους τους επιτελικούς τομείς της χώρας (στρατός, αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες, δικαιοσύνη, εκπαίδευση) αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του.

Παράλληλα με μια πρωτοφανή απόφαση κλείνει πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης και κατηγορείται ότι επιβάλλει με ταχύτατους ρυθμούς μια «κοινοβουλευτική» δικτατορία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον βασικό αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος ενώ η Τουρκία αφήνει αιχμές για την στάση των ΗΠΑ στα γεγονότα. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν κάτι που έως τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχτεί.

Ο Τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν από την πλευρά του απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορώντας τον, για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Αρνείται ότι είχε σχέση με το πραξικόπημα ενώ σε δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί για πορεία προς τον ολοκληρωτισμό.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: