19 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα σε χώρο με ξυλεία στο Κορωπί. Επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Απαντήσεις για το πώς ακριβώς συνέβη το δυστύχημα στην Αίγινα καλείται να δώσει το μεσημέρι στις δικαστικές αρχές ο χειριστής του ταχύπλοου. Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση, ενώ ξαφνικά έλαβε και πολιτική διάσταση.

Κακοήθεις, απελπισμένους και συκοφάντες αποκαλεί η κυβερνητική εκπρόσωπος όσους δημοσίευσαν είδηση, στην οποία αναφερόταν πως υπουργοί βρίσκονταν στη παρέα του κατηγορούμενου για το δυστύχημα στην Αίγινα.

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο εντοπισμός τους. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει στο κάδρο δύο δημοσιογράφους. «Κατηγορώ» από τα κόμματα κατά Δρίτσα, άρση τηλεφωνικού απορρήτου του κυβερνήτη και όσων μαρτυράται ότι ήταν πάνω στο ταχύπλοο ζητά το Ποτάμι.

Επιστρέφει δυναμικά στις περιφέρειες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ο Στρατός Ξηράς, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε μία περιοχή όπου, σύμφωνα με το δόγμα άμυνας της χώρας τα τελευταία χρόνια, δεν υφίσταται εξωτερική απειλή.

Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο των Αντονίν Αντρέ και Καρίμ Ρισουλί «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο» με εξομολογήσεις του Φρανσουά Ολάντ στους δύο συγγραφείς. Ανάμεσα σε αυτές και οι δραματικές διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015 για την Ελλάδα.

Κόσμος:Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 - έστω κι αν οι δημοσκοπήσεις είναι... κάθε άλλο παρά ευνοϊκές - όμως έχει εκφράσει την «επιθυμία» του να είναι και πάλι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

«Εφόσον υπάρχει πιθανότητα νίκης». Σε ανασκόπηση της θητείας του, ο Ολάντ φέρεται να λέει ότι «στη συνείδηση πολλών Γάλλων, έγινα πρόεδρος της χώρας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις». O κύβος ερρίφθη για τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος 21 μέρες μετά την επίσκεψή του στον βασιλιά Φίλιππο Στ'.

Ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον του ισπανικού Κοινοβουλίου για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να πάψει να είναι υπηρεσιακός. Ποιες είναι οι πιθανότητες να πετύχει; Κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος, ούτε καν ο ίδιος.

Η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ότι η καταβολή 400 εκατ. δολαρίων στο Ιράν, στο πλαίσιο δικαστικού διακανονισμού, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης για την απελευθέρωση αμερικανών κρατουμένων από την Τεχεράνη. «Το εκμεταλλευτήκαμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είχαμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση ώστε να τους φέρουμε πίσω με ασφάλεια» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ώρα που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εμφανιστεί να απομακρύνουν (αν όχι να αποκλείουν) το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο τούρκος πρεσβευτής στους «28» υποστηρίζει πως η Άγκυρα θέλει να έχει μπει στην Ένωση το 2023 ως «αποκορύφωμα» για τα εκατό χρόνια ύπαρξης του τουρκικού κράτους.

Στα πιο πρακτικά και φλέγοντα, ο αξιωματούχος εκφράζει «αμφιβολίες» για την άρση της βίζα, ζητώντας εγγυήσεις από την ΕΕ, και επαναλαμβάνει πως το ζήτημα συνδέεται με την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε λύπη για δηλώσεις που «μπορεί να έχουν προκαλέσει προσωπικό πόνο» σε μια προσπάθεια να φρενάρει τον δημοσκοπικό κατήφορο των δημοσκοπήσεων. «Μερικές φορές μέσα στην έξαψη της συζήτησης, δεν διαλέγεις τις σωστές λέξεις ή λες το λάθος πράγμα» εξήγησε.

Οικονομία:Έπειτα από πολλούς μήνες διαρκούς διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τον Ιούλιο φαίνεται να διαμορφώθηκαν οι συνθήκες αντιστροφής των τάσεων. Τον Ιούλιο αποπληρώθηκαν χρέη 1,1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια.

Στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία μεσοσταθμική πτώση μεταξύ 5% και 8% υπολογίζει το τζίρο, για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τη θερινή εκπτωτική περίοδο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Παγιώνεται η επικράτηση των προσλήψεων με ελαστική και υποαμειβόμενη απασχόληση, κυρίως νέων έως 29 ετών εις βάρος των μεγαλύτερων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τον Ιούλιο, από τις 201.793 προσλήψεις το 54,16% αφορούσε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα εξετάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού την αυτεπάγγελτη έρευνα για τις έξι κατασκευαστικές εταιρείες που εγκαλούνται για καρτελική σύμπραξη επί μακρό διάστημα στους διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων υποδομής.

Δύο νέα προγράμματα που λανσάρει ο ΟΑΕΔ θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε 13.000 ανέργους, ηλικίας 18 - 24 και 25 - 29 ετών, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία τεσσάρων μηνών σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).

Αθλητισμός:Με τον ΠΑΟΚ να παίρνει... απευθείας την πρόκριση στους ομίλους του Europa League μέσω Τιφλίδας (Ντιναμό Τιφλίδας - ΠΑΟΚ 0-3), ξεκίνησε η ευρωπαϊκή βραδιά για τα πρώτα ματς των play off. Τη «σκυτάλη» πήρε με μεγάλη επιτυχία ο Παναθηναϊκός που… διέλυσε τη δανέζικη Μπρόντμπι (ΠΑΟ - Μπρόντμπι 3-0) στο «καμίνι» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και μετέτρεψε τη ρεβάνς σε τυπική διαδικασία.

Τέλος, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην εντυπωσίασε, ωστόσο, έκανε το καθήκον του κερδίζοντας την αδύναμη Αρούκα (Αρούκα - Ολυμπιακός 0-1) στην Πορτογαλία και ουσιαστικά… καθάρισε και αυτός την πρόκριση στο ντεμπούτο του Μπέντο στον πάγκο των Πειραιωτών.

Ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 την Αρούκα στην Πορτογαλία στον πρώτο αγώνα για τα πλέι οφ του Europa League κι έκανε το μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Σεμπά στο 27'.

Αντίθετη στην απόφαση του Σταύρου Κοντονή για αναβολή της έναρξης του εφετινού πρωταθλήματος είναι η διοργανώτρια αρχή και το εξέφρασε δια στόματος του Χρήστου Δάρα, που εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου στη Super League.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική απόφαση, όπως επίσης δεν προηγήθηκε κάποιο Δ.Σ. της Λίγκας! Τα πλάνα του για τους ομίλους του Europa League οργανώνει ο Παναθηναϊκός. 

Η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι νίκησε 3-0 τη Μπρόντμπι στο «Απόστολος Νικολαϊδης» και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση, ενόψει της ρεβάνς της 25ης Αυγούστου στη Δανία.

Δύο γκολ πέτυχε ο Μάρκους Μπεργκ (45΄+2΄, 82΄) και ένα ο Κριστιάν Λεντέσμα (54΄-πεν.) ενώ η Μπρόντμπι αγωνιζόταν με εννέα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Κρόνε στο 33΄ και του τερματοφύλακα Ρένοβ στο 52΄.

Μεγάλη νίκη, που ισοδυναμεί με πρόκριση, σημείωσε στο «Ντίναμο Αρίνα» της Τιφλίδας, o ΠΑΟΚ, ο οποίος κέρδισε 3-0 της γηπεδούχου Ντιναμό και εξασφάλισε από σήμερα το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, είχε τον έλεγχο του αγώνα αλλά δεν απέφυγε λάθη στη μεσαία γραμμή, που έδωσαν το περιθώριο στους Γεωργιανούς να πλησιάσουν απειλητικά στην εστία του Γλύκου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: