19 Αυγούστου, 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον περιμένουμε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου. Αφορμή στέκεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μάλιστα η επίσκεψη αυτή θα λάβει χώρα δύο ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στη Μπρατισλάβα και εννιά μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε, που προέκυψε από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

Το πρώτο ενδιαφέρον βρίσκεται στη συνάντηση που θα έχει ο κος Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία θα συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας για την επιστροφή των μεταναστών, αλλά θα συζητηθεί και το θέμα της Κύπρου. 

Ο κος Τσίπρας φαίνεται πως θα μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου. Θέμα θα έχει την προσφυγική κρίση. Στο πλαίσιο όμως της ΓΣ του ΟΗΕ, αλλά και σε εκδήλωση για το προσφυγικό που διοργανώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα (είναι και εδώ καλεσμένος ο κος Τσίπρας) θα υπάρξουν συναντήσεις των δύο αντρών.

Το δεύτερο ενδιαφέρον δεν είναι ότι θα συναντηθούν, αλλά το θέμα της/των συναντήσεων. Δεν είναι άλλο από τη ρύθμιση του χρέους, που φαίνεται πως αρχίζει και ανησυχεί τις ΗΠΑ, άρα και το ΔΝΤ, καθώς η καθυστέρηση είναι μεγάλη.

Το ενδεχόμενο μη ρύθμισης του χρέους, θα κάνει ακόμα πιο δυσχερή τη θέση του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κάτι που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν επιθυμεί να γίνει. 
 
Ελπίζουμε να αποκομίσει ο Πρωθυπουργός τα μέγιστα οφέλη, από αυτές τις διεθνείς συναντήσεις, καθώς φαίνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται πλήρως απομονωμένη διεθνώς.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: