16 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Μια βάρκα με 51 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασε στη Λέσβο τα τελευταίο 48ωρο, με τους επιβαίνοντες - που αρνήθηκαν να την σταματήσουν - να δένουν τελικά στο νησί και να μεταφέρονται στο hot spot της Μόριας. Στη Χίο και στη Σάμο το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας οι ροές ήταν μηδενικές.

Σε επίσχεση εργασίας οι 2.300 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, καθώς διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους για πάνω από δύο μήνες. «Δεν αντέχουμε άλλο την αξιοπρέπεια μας δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν» ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων Δ.Τσερμενίδης.

Φάκελο με προτεραιότητες, εκκρεμότητες και το σχεδιασμό όλων των υπουργείων αναμένει έως το τέλος Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να οριστικοποιήσει την ατζέντα της πρωθυπουργικής παρέμβασης από το βήμα της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Μια ασυνήθιστη για έλληνα πολιτικό φωτογραφία ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εικονίζεται με τη σύζυγό του, Μαρέβα, σε παραλία της Κρήτης. Χαμογελαστός και αξύριστος με το μαγιό.

Χωρίς λεωφορεία μένει η Θεσσαλονίκη, έπειτα από την επίσχεση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Η επίσχεση θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Παρασκευή, οπότε έχει οριστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πάρουν απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Κόσμος: Σε διάβημα στη σουηδική πρεσβεία προχώρησε η Άγκυρα, επειδή η ΥΠΕΞ της Σουηδίας είχε καλέσει την Τουρκία να «ανακαλέσει την απόφασή που νομιμοποιεί σεξ με ανήλικους κάτω των 15 ετών». Ο τούρκος υπουργός επανέλαβε πως «πρόκειται για ψεύδη και παραπληροφόρηση» και μίλησε για σκάνδαλο και «εκστρατεία λάσπης» -το ίδιο θέμα είχε προκαλέσει ανάλογο επεισόδιο και με την Αυστρία.

Η Κλίντον εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω από την εκστρατεία του Τραμπ αλλά ο Ομπάμα προειδοποιεί το κόμμα του να μην εφησυχάζει: Η νίκη της τέως ΥΠΕΞ στις προεδρικές κάλπες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Εάν δεν μείνουμε σε εγρήγορση μέχρι την επομένη των εκλογών, θα κάνουμε σοβαρό λάθος» λέει -σημειώνοντας επίσης ότι πλέον έχει... «βαρεθεί να μιλάει για τον Τραμπ».

Το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ισλαμικού εξτρεμισμού ανακοίνωσε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο υποσχέθηκε να περνά από «κόσκινο» τους μουσουλμάνους, αλλά και τους επισκέπτες των ΗΠΑ μέσω «ιδεολογικών τεστ».

Θύματα απαγωγής έπεσαν τουλάχιστον 10 τουρίστες που έτρωγαν σε εστιατόριο του Πουέρτο Βαγιάρτα, ενός από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα του του Μεξικού. Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες και τους ομήρους, οι εθνικότητες των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρονται άλλοι 15 κρατούμενοι στη βάση του Γκουαντάναμο, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Μετά τη μεταφορά των ατόμων αυτών (12 από την Υεμένη και τρεις από το Αφγανιστάν), στη διαβόητη φυλακή θα απομένουν 61 άτομα.

Οικονομία:Πρωτογενές πλεόνασμα 3,571 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, έναντι του στόχου για πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ και πλεονάσματος 3,712 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 621 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.

Από την Πέμπτη 18 Αυγούστου ηχεί η καμπάνα του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι δόσεις είναι πέντε, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, δεν υπάρχει καμία έκπτωση. Υπάρχουν όμως λάθη που κοστίζουν.

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69 ώς το 2060 ζητά για τους Γερμανούς η Bundesbank στην μηνιαία έκθεσή της. Η ομοσπονδιακή τράπεζα εκτιμά, επίσης, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία από την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ θα είναι περιορισμένες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Αισθάνομαι ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου όλα κρέμονται ανάποδα» λέει στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης αναφορικά με το «φουσκωμένο» έλλειμμα, που έφερε τα μνημόνια.

Σημειώνει ότι εάν το δικαστήριο κρίνει σε βάρος του, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ υπόσχεται ότι, παρά την ειλημμένη απόφαση για Brexit, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις για αγρότες, πανεπιστήμια και έργα υποδομής.

Αθλητισμός: Με γκολ του Ντιεγκο Κόστα στο 89΄ η Τσέλσι νίκησε 2-1 την Γουέστ Χαμ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος Αγγλίας και παράλληλα το ντεμπούτο του Αντόνιο Κόντε στον πάγκο της. Οι «Μπλε» προηγήθηκαν με πέναλτι του Εντέν Αζάρ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, όμως δέχθηκαν την ισοφάριση στο 77΄ από τον Κόλινς.

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του ισπανικού Super Cup έκανε η Μπαρτσελόνα, επικρατώντας 2-0 της Σεβίλης στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Ο Λουϊς Σουάρες στο 54΄ και ο Μουνίρ στο 81΄ πέτυχαν τα δύο γκολ για τους Καταλανούς που αναμένεται να σφραγίσουν την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της σεζόν, στη ρεβάνς της Πέμπτης στο «Καμπ Νου».

Η... εποχή Κάρλο Αντσελότι στη Μπάγερν Μονάχου ξεκίνησε με τίτλο. Ο Ιταλός τεχνικός στο επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο των Βαυαρών είδε την ομάδα να επικρατεί με 2-0 της Ντόρτμουντ και να κατακτά το Super Cup Γερμανίας.

Το αήττητο που έχει στο πρωτάθλημα διατήρησε η Μπρόντμπι. Τέσσερις ημέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό για τα play off του Europa League, η ομάδα του Αλεξάντερ Ζόρνιγκερ νίκησε άνετα με 4-0 την Σοντερίσκε και με την τρίτη της επιτυχία σε 5 παιχνίδια (έχει και δύο ισοπαλίες) πλησίασε στο -2 από την πρωτοπόρο, Κοπεγχάγη.

Την ήττα με 2-0 από τη Μποαβίστα γνώρισε η Αρούκα στην πρεμιέρα του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στα play off του Europa League «πλήρωσε» το πολύ κακό ξεκίνημα που είχε εκτός έδρας, καθώς δέχτηκε και τα δύο γκολ στα πρώτα 25 λεπτά και συγκεκριμένα στο 5' από τον Ιντρίσα και στο 25' από τον Ντε Λίμα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: