21 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ύστερα από εντολή του Πρ.Παυλόπουλου, ο γγ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον πρέσβη της Τουρκίας, Kερίμ Ουράς, προς τον οποίο διαβίβασε τα συλλυπητήρια του Προέδρου προς τον Ταγίπ Ερντογάν και τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Γκαζιαντέπ.

«Ο Mατέο Ρέντσι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα» γράφει σε κυριακάτικο άρθρο του ο ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica Εουτζένιο Σκάλφαρι, επικαλούμενος συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

«Η ΕΕ είναι στα όρια του κατακερματισμού, η Γερμανία πρέπει να το καταλάβει» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della sera, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συνάντηση των Ρέντσι, Ολάντ και Μέρκελ στην Ιταλία, τη Δευτέρα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Κυριακής η πυρκαγιά στο Κατσαρώνι Ευβοίας. Στην περιοχή παραμένουν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα και πέντε ιδιωτικές υδροφόρες για την πλήρη κατάσβεσή της.

«Αργά ή γρήγορα τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα οδηγήσουν σε εξελίξεις και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι εκλογές θα δώσουν λύση» δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για την κεντροαριστερά ξεκαθαρίζει: «Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει τώρα».

Κόσμος:Στον απαγχονισμό 36 τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για το μακελειό με τους 1.700 στρατιωτικούς σε πρώην αμερικανική βάση, κοντά στο Τικρίτ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, το 2014, προχώρησε την Κυριακή το Ιράκ.

Η Άγκυρα έχει 6.000 πληροφοριοδότες στη Γερμανία, δηλαδή ένα δίκτυο πρακτόρων μεγαλύτερο από εκείνον που κατάφερε η Στάζι να δημιουργήσει στην πρώην Δυτική Γερμανία, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt». 

Γερμανοί βουλευτές ζητούν τώρα να επανεξεταστεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Δραματική έκκληση στα μέλη του Εργατικού Κόμματος να καταψηφίσουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος φέρει «ένα πολύ μεγάλο μέρος ευθύνης για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», απηύθυνε με άρθρο του στον «Observer» ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Guardian, ο Κόρμπιν φέρεται μέχρι στιγμής τον φαβορί για να κερδίσει τις εσωτερικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Συγκλονίζεται η Τουρκία από νέα βομβιστική επίθεση, μάλιστα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή. Τουλάχιστον 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 94 τραυματίστηκαν, στην πόλη Γκαζιαντέπ στα νοτιοανατολικά της χώρας, μια ανάσα από τη Συρία.

Το πρώην μέλος των Navy Seals, που έγραψε βιβλίο για την επιχείρηση της επίλεκτης αυτής δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν θα καταβάλει 6,8 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση για να μην προσαχθεί σε δίκη.

Οικονομία:Ως υπόπτους φοροδιαφυγής αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών 1,58 εκατομμύρια φορολογούμενους με το νέο φιλόδοξο σχέδιό του για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για το 2009 είναι αυτή ακριβώς που εφαρμόζεται και τώρα για την κατάρτιση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος» τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα και οι επιβληθείσες περικοπές είναι εμβληματικές της αποτυχίας του ευρώ, γράφει ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς στο νέο του βιβλίο, όπου τεκμηριώνει γιατί το κοινό νόμισμα απειλεί την Ευρώπη. 

«Τα κατασκευαστικά λάθη του, μοιάζουν αξεπέραστα. Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του» συμπεραίνει ο Στίγκλιτς, ο οποίος θεωρεί την Γερμανία υπεύθυνη για την αποτυχία του. Με τις ιδιωτικοποιήσεις να είναι ένα από τα καυτά θέματα της πολιτικής ατζέντας του φθινοπώρου, η κυβέρνηση καλείται να λύσει άλλη μία δύσκολη εξίσωση: 

Τη στελέχωση του υπερ-Ταμείου που θα αποσπάσει από τα χέρια υπουργών περαιτέρω κυβερνητική ύλη και γι' αυτό φοβίζει πολλούς. Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15% αναμένεται ότι θα λαμβάνουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο από το 2017.

Ενώ η αύξηση αυτή αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), το οποίο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ.

Αθλητισμός:Συγκλονιστικός ο τελικός του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου με τη Βραζιλία να κατακτά τελικά στα πέλαντι το χρυσό μετάλλιο με 5-4 επί της Γερμανίας. Με 1-1 είχε λήξη τόσο ο κανονικός αγώνας όσο και η παράταση.

«Φορτσάτη» ξεκίνησε η Μπαρτσελόνα τις υποχρεώσεις της στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα, συντρίβοντας 6-2 τη Μπέτις στο «Καμπ Νου». Παρά τις απουσίες των Νεϊμάρ, Ινιέστα και το προσωρινό σοκ της ισοφάρισης (1-1) από τον Ρούμπεν Κάστρο, που απάντησε στο γρήγορο γκολ του Αρντά, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε ήταν καταγιστική στη συνέχεια και πέτυχε ακόμη πέντε τέρματα, τρία με τον Λουίς Σουάρες και δύο με τον Λιονέλ Μέσι.

Η Φιορεντίνα έβαλε δύσκολα στη Γιουβέντους στην εφετινή πρεμιέρα του καμπιονάτο, με την πρωταθλήτρια Ιταλίας να φτάνει πάντως στην (εντός έδρας) νίκη με 2-1 απέναντι στην ομάδα της Τοσκάνης.

Το νικητήριο γκολ των «μπιανκονέρι» σημείωσε ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν, που είχε μπει ως αλλαγή στο 66ο λεπτό και σκόραρε στο 75ο, αρχίζοντας την... απόσβεση στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η «βέκια σινιόρα» για να τον αποκτήσει από τη Νάπολι.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα προχωρήσει σε διαμαρτυρία-καταγγελία στην UEFA κατά του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή της Μπρόντμπι, καθώς όπως ισχυρίζεται η διοίκηση των «πρασίνων» η επιθετική συμπεριφορά τους έχει ως αποτέλεσμα απειλές κατά του επιθετικού της ομάδας τους, Μάρκους Μπεργκ, από οπαδούς της ομάδας από τη Δανία.

Ισόπαλοι χωρίς τέρματα αναδείχτηκαν στα Πηγάδια της Ξάνθης η τοπική ομάδα και ο ΠΑΟΚ, σε φιλικό που έδωσαν αξιοποιώντας την αναβολή της έναρξης του φετινού πρωταθλήματος. 

Σε ένα φιλικό με λιγοστές φάσεις, Ατρόμητος και ΑΕΚ έμειναν στο 0-0 στο γήπεδο του Περιστερίου. Ισόπαλη 2-2 ολοκληρώθηκε η φιλική αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης με τον Παναιτωλικό, στο γήπεδο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» της αρκαδικής πρωτεύουσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: